Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Αντί για μόνιμες προσλήψεις εκτίναξη του αριθμού των συμβασιούχων στην υγεία

 

Η εκτεταμένη χρήση ελαστικών μορφών απασχόλησης στον τομέα της υγείας τα τελευταία χρόνια, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού, έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του ποσοστού των συμβασιούχων, οι οποίοι πλέον αποτελούν το 37% του συνολικού προσωπικού.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ανάμεσα σε αυτούς τους συμβασιούχους 8.500 περίπου είναι οι ειδικευόμενοι γιατροί οι οποίοι μετά τη λήψη της ειδικότητας αποχωρούν από το ΕΣΥ.

Εάν εξαιρέσουμε τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι αποχωρούν από το ΕΣΥ μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητά τους, ο αριθμός των συμβασιούχων αυξήθηκε από περίπου 3.000 το 2015 σε 11.000 το 2019 και εκτοξεύτηκε σε πάνω από 33.000 το 2024.

Στα στοιχεία του 2024 συμπεριλαμβάνεται ένας μικρός αριθμός μελών Διοικητικών συμβουλίων και μετακλητών (περίπου 300) που όμως δεν επηρεάζει την συνολική εικόνα.

Πρέπει επίσης να προσθέσουμε στους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις αρκετές χιλιάδες που παρέχουν υπηρεσίες στις μονάδες υγείας μέσω διαφόρων εργολαβιών.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στην περίοδο των μνημονίων αλλά και στην λεγόμενη “μεταμνημονιακή” περίοδο έχουν επιλέξει την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Η πολιτική αυτή υλοποιείται με τον περιορισμό στο ελάχιστο των μόνιμων προσλήψεων την ίδια ώρα που χιλιάδες κάθε χρόνο παίρνουν σύνταξη και αποχωρούν από το ΕΣΥ και την κάλυψη κάποιων κενών με συμβασιούχους.

Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των συμβασιούχων δεν αμείβεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, μειώνοντας τα διαθέσιμα κονδύλια για λειτουργικές δαπάνες.

Αν το υγειονομικό κίνημα δεν καταφέρει να ανατρέψει αυτή την εξέλιξη τότε οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε ένα νέο βάρβαρο εργασιακό τοπίο στην υγεία με σοβαρές συνέπειες τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα όσο και στις υπηρεσίες υγείας που προσφέρει το ΕΣΥ στους πολίτες.

Γι’ αυτό στην προμετωπίδα των αιτημάτων μας πρέπει να είναι η άμεση πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, καθώς επίσης και η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αναστρέψουμε την πορεία προς την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου