Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Το ΕΚΑΒ ανταποκρίθηκε στις ανάγκες. Η δραστηριότητα του Τομέα Σητείας τη φετινή περίοδο


Στην κατάσταση και στη λειτουργία του ΕΚΑΒ Σητείας αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του Τομέα κ. Ηλίας Ξυπόλιτος. Όπως είπε, έχουν αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα τα τελευταία δύο χρόνια.
Προχωρώντας σε έναν σύντομο απολογισμό της φετινής τουριστικής σαιζόν, σημείωσε ότι «τα πράγματα φέτος κύλησαν ομαλά παρά το γεγονός ότι υπήρξαν πολλά περιστατικά λόγω και της αύξησης της επισκεψιμότητας στην περιοχή. Ενδεικτικό της βεβαρημένης λειτουργίας του ΕΚΑΒ, ήταν το γεγονός ότι μόνο για τον Ιούλιο εκτός όλων των άλλων περιστατικών εντός, πραγματοποιήθηκαν 61 διακομιδές ασθενών από το Νοσοκομείο της Σητείας προς δευτεροβάθμια Νοσοκομεία του Λασιθίου και του Ηρακλείου».
«Το ΕΚΑΒ», σημείωσε ο κ. Ξυπόλιτος, «ανταποκρίθηκε πλήρως στις αυξημένες ανάγκες της καλοκαιρινής περιόδου. Σε αυτό «συνετέλεσε και η μέριμνα, που υπήρξε από την Υπηρεσία για την κάλυψη της περιοχής με δεύτερο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ την περίοδο αιχμής, από τα μέσα περίπου Ιουλίου έως και τα μέσα Αυγούστου, κάτι που για πρώτη φορά έγινε στον Τομέα της Σητείας.
Σήμερα, ο Τομέας ΕΚΑΒ Σητείας λειτουργεί επανδρωμένα και υπάρχει η προοπτική ενίσχυσής του, ώστε να μπορεί να λειτουργεί και με δεύτερο ασθενοφόρο σε κάποιες βάρδιες. Ωστόσο προβλήματα υπάρχουν».
Περιμένοντας τις μεταθέσεις
Για να γνωρίζουν οι κάτοικοι της επαρχίας τον τρόπο λειτουργίας του ΕΚΑΒ και καλώς κατά καιρούς προκύπτουν σε ό,τι αφορά την κάλυψη της περιοχής, θέματα τα οποία μέσω κυρίως διαδικτύου δεν παρουσιάζονται σωστά, ο κ. Ξυπόλιτος αναφέρθηκε στην δυναμική, στην προοπτική και στα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του Τομέα.
«Ο Τομέας ΕΚΑΒ Σητείας λειτουργεί σήμερα και περίπου τα τελευταία δύο χρόνια καθημερινά επί 24ωρου βάσης. Υπάρχει η διαβεβαίωση από την διοίκηση ότι η Σητεία δεν θα ξαναμείνει ακάλυπτη χωρίς βάρδια. Αυτό είναι σημαντικό διότι, να θυμίσουμε ότι δύο χρόνια πριν, δυστυχώς λόγω έλλειψης προσωπικού δεν ήταν δυνατή η κάλυψη όλου του εικοσιτετραώρου, καθημερινά. Υπήρχαν κλειστές βάρδιες. Με προσπάθειες των εργαζομένων και της Διοίκησης, άλλαξαν και βελτιώθηκαν τα πράγματα μετά και τις προσλήψεις που έγιναν τον Οκτώβριο του 2017 και η πορεία του Τομέα βαίνει προς βελτιούμενη κατάσταση. Βέβαια σήμερα ο Τομέας είναι επανδρωμένος με δέκα άτομα.
Βάσει όμως της τελευταίας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα -εκτιμάται έως τέλος του χρόνου- η επάνδρωση του Τομέα με τρεις μεταθέσεις συναδέλφων. Εφ’ όσον όλα εξελιχθούν ομαλά, θα ομαλοποιηθεί περαιτέρω η λειτουργία του, θα ενισχυθεί ο Τομέας και θα υπάρχει δυνατότητα κάλυψης και με δεύτερο ασθενοφόρο σε βάρδια, κάποιες ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο κ. Ξυπόλιτος.
Ταυτόχρονα περιστατικά
Ερωτηθείς για περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν υπάρχει ασθενοφόρο στην περιοχή, ώστε να καλύψει κάποια περιστατικά που προκύπτουν, απάντησε: «Αυτό συμβαίνει μόνο όταν το ασθενοφόρο βρίσκεται σε διακομιδή ή άλλο περιστατικό που λαμβάνει χώρα την ίδια ώρα. Η βασική αρχή λειτουργία του ΕΚΑΒ είναι ότι εξυπηρετεί κάθε περιστατικό το οποίο χαρακτηρίζεται ως επείγον μετά από κλήση κάποιου πολίτη. Οποιαδήποτε κλήση γίνει από πολίτη στο ΕΚΑΒ και από τη στιγμή που το ΕΚΑΒ είναι ο μόνος επίσημος φορέας για την παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας (παροχή πρώτων βοηθειών) θα σπεύσει να διακομίσει το περιστατικό στο Νοσοκομείο. Όταν το περιστατικό φθάσει στο Νοσοκομείο, γίνεται διάγνωση από τους ιατρούς και χαρακτηρίζεται ανάλογα το περιστατικό, αν θα πρέπει να διακομισθεί περαιτέρω σε δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο, αν θα νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο της Σητείας ή αν θα λάβει αγωγή και θα επιστρέψει στην οικία του.
Οποιαδήποτε κλήση λαμβάνει το ΕΚΑΒ από πολίτη, επεμβαίνει με ασθενοφόρο. Δεν μπορεί να διαχωρίσει το ΕΚΑΒ περιστατικά. Είναι δεδομένο όμως ότι κάποιες φορές μπορεί να υπάρξουν ταυτόχρονα δύο ή και τρία περιστατικά. Είναι κάτι που έχει γίνει. Και δύο ασθενοφόρα να υπάρχουν σε μία βάρδια, μπορεί κάποια στιγμή το ένα να βρίσκεται σε διακομιδή και το άλλο σε περιστατικό, οπότε αν προκύψει το ίδιο χρονικό διάστημα περιστατικό, πάλι θα υπάρχει θέμα. Με βάση το νόμο των πιθανοτήτων μπορεί να υπάρξουν αυτά τα προβλήματα. Βέβαια σε γενικές γραμμές τα δύο ασθενοφόρα σε μία βάρδια παρέχουν μία ασφάλεια στο 85% των κλήσεων».
Η λειτουργία του Νοσοκομείου
«Όμως», συνέχισε, «το θέμα λειτουργίας του Νοσοκομείου Σητείας είναι καθοριστικός παράγοντας. Η περαιτέρω πορεία ενός περιστατικού εξαρτάται καθαρά από την δυναμική του Νοσοκομείου.
Από την στιγμή που το Νοσοκομείο δε διαθέτει αξονικό τομογράφο, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αφού οι διακομιδές προκειμένου ασθενείς να υποβληθούν σε αξονική είναι πάρα πολλές από το Νοσοκομείο της Σητείας, κυρίως προς αυτό του Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα βέβαια με τις επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της πολιτείας, μέχρι τέλος του χρόνου το Νοσοκομείο Σητείας θα διαθέτει καινούριο αξονικό τομογράφο, ωστόσο εμείς σαν ΕΚΑΒ δεν έχουμε μέχρι αυτήν την ώρα κάποια νεότερη ενημέρωση.
Ένα άλλο θέμα είναι η στελέχωση με ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Σητείας. Υπάρχει ένας καρδιολόγος, κάτι που σημαίνει ότι η δυνατότητα κάλυψης των εφημεριών είναι 10 ημέρες το μήνα. Τις υπόλοιπες είναι κλειστές οι εφημερίες, οπότε για οποιοδήποτε περιστατικό καρδιολογικού νοσήματος πρέπει να υπάρξει διακομιδή του ασθενούς σε δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο. Επομένως οι διακομιδές αυξάνονται για το ΕΚΑΒ, που σημαίνει και το χρονικό διάστημα απουσίας ασθενοφόρου από την περιοχή.
Σε όλα αυτά να προστεθεί το απομακρυσμένο της περιοχής μας -επαρχία με 66 χωριά και κάκιστο οδικό δίκτυο- από τα άλλα Νοσοκομεία του Λασιθίου και κυρίως του Ηρακλείου καθώς επίσης οι μεγάλες αποστάσεις περιοχών του Δήμου από το Νοσοκομείο, όπως είναι η Ζάκρος, ο Ξερόκαμπος, η Δάφνη, η Ζήρος κλπ. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσες ώρες μπορεί να απαιτηθούν για ένα περιστατικό. Το χρονικό διάστημα αυτό το ασθενοφόρο δεν είναι διαθέσιμο για την κάλυψη ενός άλλου που μπορεί να προκύψει εβρισκόμενο ήδη σε περιστατικό ή να υπάρξει αργοπορία ανταπόκρισης.
Αυτό μπορεί δυστυχώς να συμβεί και με την δυνατότητα λειτουργίας και δεύτερου ασθενοφόρου. Άρα και η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Σητείας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και επηρεάζει την λειτουργία του ΕΚΑΒ. Θα πρέπει λοιπόν να εστιάσουμε όλοι, ολόκληρη η τοπική κοινωνία αφ’ ενός στην ενδυνάμωση του Τομέα ΕΚΑΒ κι αφ’ ετέρου στην ενίσχυση και στελέχωση του Νοσοκομείου Σητείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου