Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Στο Άκτιο ο σταθμός αεροδιακομιδής και το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ


Το ερχόμενο καλοκαίρι θα λειτουργήσει σταθμός αεροδιακομιδής στο Αεροδρόμιο του Ακτίου Βόνιτσας και το ελικόπτερο που θα σταθμεύει είναι δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».
Το σχέδιο περιλαμβάνει την παρουσία ελικοπτέρου στο Άκτιο, που θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή, δηλαδή Ιόνια Νησιά, Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία και θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα σε επείγοντα περιστατικά κάνοντας τη διακομιδή τους στα πλησιέστερα κεντρικά νοσοκομεία, όπως σ’ αυτά των Ιωαννίνων και της Πάτρας. 
Διαβάζοντας την εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ θα ήθελα να σχολιάσω σε ελάχιστες γραμμές ότι δεν πρέπει να λησμονούμε τη μεγάλη προσφορά των εθνικών μας ευεργετών και στην προκείμενη περίπτωση το κοινωφελές και με παγκόσμια εμβέλεια ΄Ιδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ». Το ίδρυμα επιτελεί εξαιρετικά σπουδαίο έργο σε τομείς εθνικής σημασίας, με δωρεές και πρωτοβουλίες και να σημειωθεί ότι πρόσφατα προχώρησε σε δωρεά προς το ΕΚΑΒ για την προμήθεια υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και ανάμεσα στα άλλα και το ελικόπτερο που θα σταθμεύει στο Άκτιο.
Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η δωρεά αυτή αποδεικνύει έμπρακτα την κοινωφελή και ανθρωπιστική δράση του ιδρύματος καθώς και τη στήριξη στη μάχη για την προστασία της ζωής..........
Πρέπει και οφείλουμε όσο μπορούμε να αναδεικνύουμε τις αναλλοίωτες αξίες της φιλοπατρίας, του ανθρωπισμού, του πολιτισμού και να εκφράσω την ευχή ότι και άλλοι δυνάμενοι να προσφέρουν και να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ιδρύματος.
Έναν σταθερό συμπαραστάτη στη «μάχη» που τα πληρώματά του δίνουν καθημερινά σ’ όλη την Ήπειρο για τη σωτηρία συνανθρώπων μας έχει βρει το τοπικό Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας κι αυτός δεν είναι άλλος από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», γνωστό για την αξιόλογη κοινωφελή προσφορά του και στην περιοχή μας! 
   Κι αυτό σε μία περίοδο που η Πολιτεία δείχνει κυριολεκτικά ανήμπορη ή απρόθυμη να προσφέρει στο ΕΚΑΒ ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθεί με επάρκεια στο τόσο σημαντικό έργο με το οποίο έχει επιφορτιστεί.
    Ενάμιση χρόνο λοιπόν από την προμήθεια σειράς νέων ασθενοφόρων που, σημειωτέον, χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ηπείρου, στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ προστίθεται μία νέα υπερσύγχρονη κινητή μονάδα άμεσης επέμβασης, εξοπλισμένη μάλιστα με θερμοκοιτίδα υψηλής τεχνολογίας για τη φροντίδα νεογνών που έχουν ανάγκη! 
      Ο νέος αυτός εξοπλισμός βρίσκεται ήδη στα Γιάννενα και χθες έγινε η παρουσίασή του στα Μέσα Ενημέρωσης. Ο Διευθυντής 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ Βασίλης Παπαδιώτης έκανε επίσης γνωστό ότι ξεκινά και η τοποθέτηση στα ασθενοφόρα του τοπικού ΕΚΑΒ ολοκαίνουριου συστήματος τηλεπικοινωνίας, ενώ τόνισε τη σημασία που έχει η επικείμενη εγκατάσταση αεροσταθμού του Κέντρου στο Άκτιο. Όλα αυτά χάρη σε χορηγίες του Ιδρύματος Νιάρχου!
Ο Διευθυντής ΕΚΑΒ
 Το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» για τη δωρεά της νέας μονάδας ευχαρίστησε χθες σε δηλώσεις του κατά την παρουσίασή της ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Βασίλης Παπαδιώτης. Είναι, όπως είπε, σημαντική προσφορά, ωστόσο δε λύνει πλήρως το πρόβλημα, καθώς χρειάζονται κι άλλα αντίστοιχα οχήματα για τους υπόλοιπους Νομούς της Ηπείρου. Το νέο ασθενοφόρο αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Παπαδιώτη, την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, έχει μεγαλύτερες διαστάσεις και ιπποδύναμη, προσαρμοζόμενα αμορτισέρ που βοηθούν στην άνεση του ασθενή, καλύτερο εργονομικό σχεδιασμό, ενσωματωμένο μόνιτορ και αναπνευστήρα, καλούς αποθηκευτικούς χώρους, ενώ μεγάλο ατού του είναι η θερμοκοιτίδα που διαθέτει, η οποία είναι υπερσύγχρονη!
«Το ΕΚΑΒ ακολουθεί με σταθερότητα τις τεχνολογικές εξελίξεις, όμως δεν εφησυχάζουμε. Θέλουμε κι άλλες σύγχρονες κινητές μονάδες. Πιστεύω ότι το 2018 θα πάμε ένα βήμα παρακάτω», τόνισε ο κ. Παπαδιώτης, προσθέτοντας πως το Κέντρο είναι μπροστά όσον αφορά στην εκπαίδευση του προσωπικού του, του λείπει όμως ο τεχνολογικός εξοπλισμός. 
Ένα καλό εργαλείο…
 Σχολιάζοντας την άφιξη της νέας μονάδας στο ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, ο έμπειρος διασώστης Χαράλαμπος Βασιλειάδης, δήλωσε χθες χαρούμενος και περήφανος για το γεγονός, τονίζοντας πως «θυμίζει μία πολύ σύγχρονη μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου που είναι στον δρόμο και ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να βρεθεί στη σκηνή ενός ατυχήματος και στο σπίτι κάποιου ασθενή που μας έχει ανάγκη»! Όπως είπε, με τον εξοπλισμό και τις ανέσεις που διαθέτει το ασθενοφόρο, αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο που, σε συνδυασμό με τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, είναι ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα παροχής υγειονομικών υπηρεσιών προς τον συμπολίτη.
Νέο σύστημα επικοινωνίας
Στο μεταξύ, ένα νέας τεχνολογίας σύστημα τηλεπικοινωνιών πρόκειται να τεθεί στην υπηρεσία του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων, το οποίο θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών που αναζητούν τις υπηρεσίες του. Με το σύστημα TETRA θα εφοδιαστούν 35 ασθενοφόρα του Κέντρου επίσης στο πλαίσιο δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και οι διασώστες του θα αφήσουν οριστικά πίσω τους γνωστούς ασυρμάτους μαζί με τα όποια προβλήματα εκείνοι δημιουργούν!
Όπως ανέφερε χθες ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ, σήμερα θα εγκατασταθεί στο Κέντρο ο πρώτος πίνακας από τον υπεργολάβο, ενώ μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα καινούρια ασθενοφόρα του τομέα Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας και Κέρκυρας οι νέοι μηχανισμοί. Από τον ερχόμενο Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαλογή των περιστατικών μέσω του νέου συστήματος επικοινωνίας. Μέχρι το καλοκαίρι αυτό θα έχει τοποθετηθεί και στα ασθενοφόρα Άρτας και Θεσπρωτίας.
Σημαντικότερο πλεονέκτημα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδιώτη, είναι η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΕΚΑΒ και κυρίως η μείωση του χρόνου άμεσης ανταπόκρισης του Κέντρου σε κάθε περιστατικό.
Ο σταθμός στο Άκτιο
Βασικό «στοίχημα» για την 7η Περιφέρεια του ΕΚΑΒ είναι και η λειτουργία μέσα στη νέα χρονιά και συγκεκριμένα το ερχόμενο καλοκαίρι, σταθμού αεροδιακομιδής στο Αεροδρόμιο του Ακτίου. Όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο Διευθυντής της, το σχέδιο περιλαμβάνει την παρουσία ελικοπτέρου στο Άκτιο, που θα καλύπτει την ευρύτερη περιοχή, δηλαδή Ιόνια Νησιά, Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία και θα μπορεί να επεμβαίνει άμεσα σε επείγοντα περιστατικά κάνοντας τη διακομιδή τους στα πλησιέστερα κεντρικά νοσοκομεία, όπως σ’ αυτά των Ιωαννίνων και της Πάτρας. «Ειδικά το καλοκαίρι, στα νησιά του Ιονίου, στην Κέρκυρα, τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, σημειώνονται σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η παρουσία του ελικοπτέρου στο Άκτιο, το οποίο θα μεταφέρει τα θύματα των ατυχημάτων στα Γιάννενα ή αλλού», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδιώτης. Σήμερα η διακομιδή αυτή γίνεται με αεροπλάνο C130!
Το ελικόπτερο που θα σταθμεύει στο Αεροδρόμιο του Ακτίου είναι επίσης δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», όπως και άλλα δύο τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες άλλων περιοχών της χώρας. Για τη χρήση του το τοπικό ΕΚΑΒ διαθέτει δύο υπαλλήλους που εργάζονται σήμερα στον τομέα των αερομεταφορών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου