Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

Π.Πολάκης: Αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει δομές υγείας σε αχρησία


Κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για την ολοκλήρωση δωρεάς της ΕτΕ προς τον «Ευαγγελισμό», ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π.Πολάκης σημείωσε ότι το έργο υλοποιήθηκε και λόγω της χρηστής διαχείρισης του προϋπολογιζμού, παρέμεινε χρηματικό υπόλοιπο το οποίο αξιοποιείτα.

Για ιατροτεχνολογικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό και τη διαμόρφωση της πυλωτής της νέας πτέρυγας χειρουργείων ώστε να περιλαμβάνει τμήμα αιμοδοσίας και εκπαιδευτικό κέντρο με αμφιθέατρο, βιβλιοθήκη και τους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους, θα διατεθεί υπόλοιπο χρηματικού ποσού από δωρεά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος προς το Γενικό Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός-Οφθαλμιατρείο Αθηνών-Πολυκλινική».
Στα τέλη του 2010 είχε υπογραφεί μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, του Ελληνικού Δημοσίου και του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» σύμβαση δωρεάς της ΕΤΕ προς το νοσοκομείο, με την οποία ο δωρητής ανέλαβε την κατασκευή νέας πτέρυγας σύγχρονων χειρουργείων στο νοσοκομείο συνολικής δαπάνης 30.000.000 ευρώ. Το έργο υλοποιήθηκε και λόγω της χρηστής διαχείρισης του προϋπολογιζόμενου ποσού της δωρεάς, παρέμεινε χρηματικό υπόλοιπο που δεν διατέθηκε για την ολοκλήρωση του έργου
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός των εργασιών που ορίζει η νέα σύμβαση, που τίθεται στην κρίση της Βουλής, ανέρχεται σε 3.151.700 ευρώ περιλαμβανομένου ΦΠΑ και προβλέπεται πως αν και πάλι παραμείνει αδιάθετο υπόλοιπο μέχρι τα 30.000.000 ευρώ, αυτό θα διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Η κατασκευή νέας πτέρυγας χειρουργείων ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Η πρώτη, ξεκίνησε το Μάιο του 2013 διήρκησε 18 μήνες και περιλάμβανε την κατασκευή 15 χειρουργικών αιθουσών, τους χώρους ανάνηψης, την αποστείρωση και τα κεντρικά μηχανοστάσια.
Στη δεύτερη φάση, από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016, κατασκευάστηκε το αιμοδυναμικό τμήμα, ανάνηψη καρδιοχειρουργικών και νευροχειρουργικών περιστατικών και ακόμη 8 χειρουργικές αίθουσες.
Προκειμένου να γίνει δε εφικτή η κατασκευή αυτή, έγιναν πρόδρομα έργα τα οποία σχεδιάστηκαν παράλληλα με την εκπόνηση της συνολικής μελέτης της νέας πτέρυγας και ήταν απαραίτητα για την απελευθέρωση χώρων (μεταφορά μονάδας τεχνητού νεφρού, στεφανιογράφου και μονάδας έρευνας, διαμόρφωση νέου φαρμακείου και προσωρινή μετεγκατάσταση του ακτινολογικού). Τα πρώτα 15 χειρουργεία και το συγκρότημα της κεντρικής αποστείρωσης έχουν ήδη τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2015.
Όλα τα κόμματα δήλωσαν ότι τίθενται υπέρ της σύμβασης.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ευχαρίστησε και την Εθνική Τράπεζα αλλά και το προσωπικό του Ευαγγελισμού που βοήθησε σημαντικά ώστε να υλοποιηθεί η δωρεά. Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να φτιάχνει κτίρια ή εξοπλισμούς που θα μένουν σε αχρησία.
«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής», είπε και επικαλέστηκε περιπτώσεις όπως το Νοσοκομείο Σαντορίνης που ήταν φτιαγμένο από το 2010 αλλά το λειτούργησε η παρούσα κυβέρνηση το 2016 και «τώρα πάει αέρα». Αναφέρθηκε στη μονάδα τεχνητού νεφρού στη Νάξο που «ενώ ήταν έτοιμη από το 2010 λειτούργησε φέτος και αυξάνονται οι νεφροπαθείς που δηλώνουν ότι επιθυμούν να αντιμετωπίζονται στο νησί αντί να πηγαίνουν αλλού για να εξυπηρετηθούν».
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε τη λειτουργία της μονάδας βηματοδοτών στο Βόλο, τους νέους τομείς του ΕΚΑΒ «από τη Θάσο μέχρι την Κρήτη», τη λειτουργία της βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο, αλλά και τη λειτουργία ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού που ενώ υπήρχε, έμενε σε αχρησία.
Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε 438 κρεβάτια ΜΕΘ και σήμερα είναι 565 εν λειτουργία.
Τέλος, ο ίδιος υπενθύμισε ότι υπάρχουν σε εξέλιξη και άλλες δωρεές, όπως για το παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναφορά έκανε και στο νέο νοσοκομείο στην Κομοτηνή, σε άλλη παρέμβαση στον Ευαγγελισμό που θα στεγάσει το οικοτροφείο με αξιοπρεπέστερους όρους, στην πανεπιστημιακή νοσοκομειακή σχολή μετά από συμφωνία του “Ευαγγελισμού” και της ιατρικής σχολής, στην ανανέωση των πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ και την αγορά Pet Scan σε μια σειρά πόλεις.
Επιπρόσθετα, ο Π.Πολάκης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι εκτός από τις δωρεές για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, το υπουργείο καλύπτει αντίστοιχες ανάγκες στα νοσοκομεία της χώρας από το αποθεματικό του.
«Πότε ξανάγινε αυτό; ήταν ένα κονδύλι που διαχειρίζονταν οι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως... γουστάρανε. Σε εφάπαξ, σε μελέτες ή αν προέκυπτε κάποια σοβαρή ανάγκη», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης και ενημέρωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες προκηρύσσεται διαγωνισμός από την Περιφέρεια Αττικής για σοβαρό εξοπλισμό ύψους 40 εκ. ευρώ για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής και του Πειραιά που ανήκουν στην Περιφέρεια.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Πολάκη ότι «αυτόν τον διαγωνισμό για να δοθούν χρήματα από ίδιους πόρους από την Περιφέρεια, προσπάθησαν να τον σταματήσουν, πέρασε από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, πέρασε από σαράντα κύματα, πήρε όμως τη νομιμοποίηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να προχωρήσει και να ωφεληθούν τα νοσοκομεία».
«Η μάχη για την επιβίωση του δημόσιου συστήματος υγείας έχει κερδηθεί και παρά τα πολλαπλά τραύματα και τις δραματικές επιβαρύνσεις που δέχθηκε την περίοδο της κρίσης λόγω των περικοπών, είναι όρθιο, λειτουργικό, γιατρεύει τις πληγές του και αναβαθμίζει σταδιακά τις υπηρεσίες του και την ποιότητα της φροντίδας στον κόσμο", είπε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
«Έχουμε δημόσιο σύστημα υγείας που ειδικά στον τομέα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης, όπως ο Ευαγγελισμός που είναι η ναυαρχίδα του ΕΣΥ, γίνονται παρεμβάσεις και ανταποκρίνεται με επάρκεια στις ανάγκες» πρόσθεσε ο ίδιος και σημείωσε ότι με τη μεταρρύθμιση που βρίσκεται σε εξέλιξη καταβάλλεται προσπάθεια να καλυφθούν ελλείψεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα και θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθεί το μεγάλο κενό που υφίσταται στον τομέα της μετανοσοκομειακής φροντίδας και αποκατάστασης.
Στην κατεύθυνση αυτή συγκροτείται εθνικό σχέδιο δράσης για την αποκατάσταση ώστε να υπάρξουν σοβαρή παρέμβαση αναβάθμισης και των σημερινών δομών αποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου