Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

Δεν θα γιάνει το ΕΣΥ με θεατρινισμούς και κούφια λόγια

 

Μια απεγνωσμένη προσπάθεια να πείσει τον λαό ότι αυτό που βιώνει στα νοσοκομεία της χώρας καθημερινά είναι αποκύημα της φαντασίας του έκανε χτες ο υπουργός Υγείας, παρουσιάζοντας μια παράλληλη, εικονική πραγματικότητα. Δεν παρέλειψε να επιτεθεί στους υγειονομικούς και στην Αριστερά.

Πριν κλείσει εβδομάδα από τις στομφώδεις αλλά κενές περιεχομένου ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την Υγεία, ήρθε η προχθεσινή «σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας», στην οποία προήδρευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να φτάσουμε στη χθεσινή «εξειδίκευση» αυτών των προτεραιοτήτων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Προτεραιότητες που δεν είναι παρά επαναλήψεις προηγούμενων δεσμεύσεων σε ένα πρόγραμμα που συνοψίζεται στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και στη μείωση των υποχρεώσεων του κράτους για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Διάλυση

Ο υπουργός Υγείας ξεκίνησε τις ανακοινώσεις επιτιθέμενος στους «συνδικαλιστές της Αριστεράς» που προσπαθούν, για καθαρά πολιτικούς λόγους, όπως είπε, «να δημιουργηθεί στην κοινή γνώμη η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για το ΕΣΥ, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη απεργάζεται κατά κάποιον τρόπο τη διάλυση του ΕΣΥ με σκοπό την ιδιωτικοποίησή του και ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αφήσει περίπου το ΕΣΥ στη μοίρα του». Λες και ο λαός δεν έχει ιδία άποψη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο οποίο καταφεύγει για τη φροντίδα της υγείας του και οι «συνδικαλιστές της Αριστεράς» δεν είναι οι υγειονομικοί που δίνουν τη μάχη για να κρατηθεί όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας.

Δεν πείθεται κανείς πλέον με το θέατρο του υπουργού Υγείας, που επιμένει να προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα με δηλώσεις όπως «δεν μπορούμε συνεχώς να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες», «η προπαγάνδα είναι ψευδής» και «ο πρωθυπουργός και εμείς έχουμε αγωνία για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ», την ώρα που η αδιαφορία της κυβέρνησής του για τη δημόσια υγεία κοστίζει ζωές.

«Με πνίγει το δίκιο μου», φώναξε θεατρικά ο κ. Γεωργιάδης, σχεδόν κλαίγοντας ότι «είναι και πολύ επικίνδυνο για τον ελληνικό λαό να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη η αίσθηση ότι αν συμβεί κάτι άσχημο στην υγεία του, να έχουμε τον φόβο ότι αν κάτι μας συμβεί, θα είμαστε μόνοι μας και αβοήθητοι». Ως εάν ο ελληνικός λαός δεν ζει σε αυτή τη χώρα με τις 8ωρες αναμονές στις εφημερίες, όπου συμπυκνώνεται η τραγική κατάσταση της δημόσιας περίθαλψης, η οποία στέκεται όρθια μόνο χάρη στις προσπάθειες όλου του προσωπικού, αλλά κάπου αλλού.

Αν όμως ήταν όλα ρόδινα, δεν θα επέμενε η κυβέρνηση επί μία εβδομάδα καθημερινά να προσπαθεί να πείσει τον λαό γι' αυτό με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα: ξαναεγκαινιάζοντας κλινικές, περιφερόμενη στα συστημικά ΜΜΕ, επιβλέποντας έργα ανακαίνισης νοσοκομείων που χρηματοδοτούν ιδιώτες ή το Ταμείο Ανάκαμψης, παραχωρώντας συνεντεύξεις Τύπου και δηλώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν θα κρυβόταν στο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας η κυβέρνηση. Θα μπορούσε να επισκεφθεί τα νοσοκομεία στις εφημερίες, να κοιτάξει στα μάτια τους ασθενείς και τους συνοδούς τους, να δώσει τα χέρια στους υγειονομικούς.

Τι είπε λοιπόν ο υπουργός Υγείας; Τίποτα νέο. Επανέλαβε την προ εξαμήνου δέσμευση της κυβέρνησης για 50.000 χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης απογευματινά χειρουργεία, που έχει μείνει στα λόγια και που βέβαια προχθές προσγειώθηκε σε 37.500 και χθες σε «37.000 πολίτες που περιμένουν πάνω από τέσσερις μήνες έως και έναν χρόνο για να χειρουργηθούν», σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη. Τα χειρουργεία αυτά θα μπορούν να γίνουν και στα ιδιωτικά νοσοκομεία, είπε ο υπουργός, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι ακόμα έτοιμη η κυβέρνηση, αφού περιμένει την έγκριση της Ε.Ε. «Οταν είμαστε στην τελική φάση, θα κάνουμε ειδική συνέντευξη Τύπου με τις ακριβείς λεπτομέρειες του πώς θα δουλέψει αυτό το εργαλείο», είπε.

Αναφέρθηκε ξανά στα έργα αναβάθμισης Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων στις δομές του ΕΣΥ, που, θυμίζουμε, χρηματοδοτούνται είτε από ιδιώτες είτε από ΕΣΠΑ, αλλά και στο νέο εφημεριακό σύστημα των νοσοκομείων για το οποίο δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, αν και από τα μέσα καλοκαιριού έχουν διαρρεύσει τα σχέδια για μετατροπή του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε... εφημερατζίδικο, με καθημερινή 24ωρη εφημέρευση, που μεταφράζεται σε περαιτέρω υποβάθμισή του αφού καταρχήν θα καταστεί αδύνατο να ανταποκριθεί σε περιστατικά που δεν είναι επείγοντα, με τους ασθενείς να οδηγούνται (πάλι) στον ιδιωτικό τομέα, αν έχουν. Αν δεν έχουν, θα περιμένουν μήνες μέχρι το πρόβλημά τους να γίνει επείγον. Ή θα καταλήγουν. Ασθενείς θα μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς να βρίσκουν οριστική λύση στο πρόβλημα υγείας τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες. Γιατροί θα οδηγούνται σε περαιτέρω υπερεργασία και εντατικοποίηση λόγω των τραγικών ελλείψεων.

Διεθνές πρόβλημα

Μίλησε και για το θέμα των ελλείψεων, λέγοντας ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά είναι διεθνές (!) και έκανε λόγο για προσλήψεις γενικά και αόριστα, όταν από το ΕΣΥ λείπουν συνολικά 50.000 και πλέον χέρια, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον προσωπικό γιατρό, τον θεσμό που επιχείρησε να κατοχυρώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. χωρίς να τα καταφέρει, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που πρόσφερε δεν ικανοποίησαν ούτε τους γιατρούς ούτε τους πολίτες. Τώρα, λέει, θα φέρει νέο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, που θα περιλαμβάνει και σειρά διατάξεων για το σύνολο του συστήματος υγείας της χώρας.

«Από το 2025 τα νοσοκομεία θα πληρώνονται με βάση το έργο που παράγουν. Για παράδειγμα, ανάλογα με τον αριθμό των χειρουργείων που έχουν κάνει, τον αριθμό των νοσηλειών κ.λπ.» είπε ο γενικός γραμματέας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στη γενικευμένη εφαρμογή του συστήματος DRGs - κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (Diagnostic Related Groups) που ομαδοποιεί τους ασθενείς με βάση τα κλινικά τους χαρακτηριστικά και τις δαπάνες που απαιτούνται στο νοσοκομείο για τη θεραπεία τους. Tο σύστημα DRGs σαφώς υπηρετεί την εμπορευματική λειτουργία των νοσοκομείων, τη λειτουργία τους ως «αυτόνομων επιχειρηματικών μονάδων», ως Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με προβλέψεις για «οικονομικά αποδοτικότερη λειτουργία».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου