Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή η εκπαίδευση πληρωμάτων ασθενοφόρων στη Ρόδο
Στο νησί της Ρόδου πραγματοποιείται το πρόγραμμα της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης πληρωμάτων ασθενοφόρων, σε εργαζόμενους διασώστες του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Ρόδου στο χώρο του Αμφιθεάτρου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου από την Εκπαιδευτική ομάδα της Κ.Υ ΕΚΑΒ και την εκπαιδευτική ομάδα του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.
Σε μία σημαντική εκπαίδευση συμμετέχουν γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ Ρόδου, σε ένα πρόγραμμα που έχει θεσπίσει η Υπηρεσία από τα κεντρικά της Αθήνας, προκειμένου να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες
Οι ΕΚΑΒίτες με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο παρακολουθούν το πρόγραμμα, προκειμένου να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στα περιστατικά που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση.
Το πρόγραμμα είναι πιστοποιημένο από το ΚΕΣΥ και περιλαμβάνει το πρόγραμμα BLS ERC και το πρόγραμμα ILS, καθώς και διαλέξεις αλλά και σταθμούς δεξιοτήτων, με όλη την απαραίτητη θεματολογία για την πρακτική άσκηση των καθηκόντων του διασώστη.
“Είναι επιτακτική η ανάγκη να είναι άριστα εκπαιδευμένοι οι διασώστες αφού παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου” λέει στον RealVoice η κ. Βασιλική Δημητροπούλου, αναισθησιολόγος- επειγοντολόγος και Υπεύθυνη για τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα.
“Το ΕΚΑΒ υλοποιεί προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του προσωπικού του και επαγγελματιών υγείας του ευρύτερου υγειονομικού χώρου σε θέματα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας που επικαιροποιούνται σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και τις επιστημονικές εξελίξεις, μεριμνά για την ύπαρξη μελλοντικού στελεχιακού δυναμικού, ενώ στις προτεραιότητές του σημαντική θέση κατέχει και η εκπαίδευση στελεχών φορέων και κοινωνικών ομάδων, σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών.
Η συνεχιζόμενη κατάρτιση πληρωμάτων ασθενοφόρων σκοπό έχει την επικαιροποίηση γνώσεων και τεχνικών στην αποτελεσματική και έγκαιρη αντιμετώπιση δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων στο προνοσοκομειακό χώρο.
Το έτος 2005 με απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου η συνεχιζόμενη κατάρτιση αποκτά ενιαίο χαρακτήρα πανελλαδικά με κοινό υλικό διαλέξεων εγκεκριμένο από το Επιστημονικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ και διευρύνεται με νέα θεματολογία.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που εκτελείται αυτήν την εβδομάδα στο ΕΚΑΒ Ρόδου για όλους τους διασώστες, στην 4η έκδοση του είναι πιστοποιημένο από το ΚΕΣΥ και περιλαμβάνει ευρωπαϊκές και διεθνείς πιστοποιήσεις” διευκρίνισε μιλώντας στον RealVoice 99.5 στην εκπομπή «Ανοιχτή Γραμμή» στον Γιάννη Μηνατσή και τη Δέσποινα Κουλούμπρη , η κ. Βασιλική Δημητροπούλου, αναισθησιολόγος- επειγοντολόγος και Υπεύθυνη για τα Εκπαιδευτικά προγράμματα του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα.
«Το ΕΚΑΒ επιτελεί ένα σημαντικό έργο τόσο στην καθημερινότητα που έχει να κάνει με την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα»
Οι διασώστες του ΕΚΑΒ είναι εκπαιδευμένοι σε όλα τα πρωτόκολλα βασικής και εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής, όπως επίσης και στα πρωτόκολλα επειγόντων και τραύματος.
«Ο προνοσοκομειακός χώρος είναι εχθρικός. Μπαίνουμε στο σπίτι του ασθενούς ή είμαστε στο πεδίο, στον δρόμο. Οι άνθρωποι των ασθενοφόρων είναι εκπαιδευμένοι στα πάντα και μπορούν να ανταπεξέλθουν παντού», λέει.
Ενδεικτικά, είναι εκπαιδευμένοι σε όλα τα πρωτόκολλα βασικής και εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής, όπως επίσης και στα πρωτόκολλα επειγόντων και τραύματος. Μπορούν να αντιμετωπίσουν παιδιατρικά συμβάντα, ενώ έχουν εκπαίδευση ακόμη και για μαζικές απώλειες
“Η γνώση πρώτων βοηθειών θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να κατέχουν όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας και μόρφωσης”
Το ΕΚΑΒ έχει συνεχείς δράσεις με εκπαιδεύσεις πολιτών τόσο στις πρώτες βοήθειες όσο και στη καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) με τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ) δήλωσε η κ.Δημητροπούλου
Όπως είπε: “Το ΕΚΑΒ ως επίσημος και αποκλειστικός φορέας επείγουσας προνοσοκομειακης βοήθειας, πέρα από τον επιχειρησιακό ρόλο του έχει και εκπαιδευτικό έργο που αφορά μεταξύ άλλων την εκπαίδευση των πολιτών στις πρώτες βοήθειες. Σκοπός είναι μέσα από αυτήν τη δραστηριότητα να διαδοθεί η γνώση της ΚΑΡΠΑ στην κοινότητα αλλά και η σημασία της ύπαρξης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή (ΑΕΑ) σε δημόσιους χώρους. Είναι για μας σπουδαίο γεγονός να βρισκόμαστε σε επείγοντα περιστατικά και οι παρευρισκόμενοι πολίτες να παρέχουν ήδη τις πρώτες βοήθειες”
Από την πλευρά του ΕΚΑΒ και μέσω των εκπαιδευτικών ομάδων του, γίνονται συνεχείς δράσεις για να διαδοθεί η γνώση της ΚΑΡΠΑ στους πολίτες, αφού είναι πολύ σημαντικό κάποιος πολίτης με γνώση στις πρώτες βοήθειες να βρεθεί από την πρώτη στιγμή δίπλα σε ένα πολίτη που θα χρειαστεί βοήθεια, λέει η κ. Δημητροπούλου
Επισημαίνει επίσης ότι ένα δίκτυο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών καλά δομημένο παίζει νευραλγικό ρόλο στην αντιμετώπιση προνοσοκομειακά της καρδιακής ανακοπής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου