Μπορεί πέρυσι το υπουργείο Υγείας να επιχείρησε να καλύψει τα κενά του ΕΚΑΒ στα νησιά με στρατιωτικούς και πυροσβέστες, όμως φέτος στέλνει ανειδίκευτους σπουδαστές ΙΕΚ και μάλιστα χωρίς μισθό.
Με μεγάλα κενά όχι μόνο σε γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και σε διασώστες, οχήματα ΕΚΑΒ και βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων ξεκινά και η φετινή τουριστική σεζόν, παρά τις περυσινές παραφουσκωμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση και μάλιστα δια στόματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε προαναγγείλει ριζικές αλλαγές στο ΕΚΑΒ, όμως ελάχιστα έχουν γίνει.
Αποτέλεσμα είναι σήμερα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει στα νησιά όπου ναι μεν μπορεί να υπάρχουν ασθενοφόρα, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να τα κινήσει.
Έτσι, η κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει ανειδίκευτους τελειόφοιτους (όχι πτυχιούχους) ΙΕΚ για να αναλάβουν το δύσκολο έργο με τους πολυτραυματίες στα νησιά.
Αυτό προβλέπεται σε πρόσφατη του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.
Σύμφωνα με την τροπολογία «σε περιόδους εκτάκτων ή αυξημένων υπηρεσιακών αναγκών, κατά τις οποίες το προσωπικό του ΕΚΑΒ δεν επαρκεί για τη στελέχωση των ασθενοφόρων του, επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, με απόφαση του ΔΣ του ΕΚΑΒ η στελέχωση των πληρωμάτων του να συμπληρώνεται, ανά πλήρωμα, με έναν σπουδαστή του ΙΕΚ ΕΚΑΒ που πραγματοποιεί την πρακτική άσκησή του, υπό την προϋπόθεση ότι έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το θεωρητικό σκέλος των σπουδών του. Εάν ο ως άνω σπουδαστής δεν διαθέτει την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια οδήγησης Β΄κατηγορίας, εκτελεί υποχρεωτικά καθήκοντα συνοδηγού ασθενοφόρου».
Οι σπουδαστές θα συμμετέχουν στα πληρώματα ασθενοφόρων στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πληρώνονται.
Αξιοσημείωτο είναι πώς κάθε χρόνο η νησιωτική χώρα παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα μεταφοράς των ασθενών, με συνέπεια να βλέπουμε εικόνες ακόμα και διακομιδής πασχόντων με αγροτικά αυτοκίνητα στις καρότσες.
«Για ένα ακόμη καλοκαίρι δεν έγινε καμία ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (διασώστες–Πληρώματα Ασθενοφόρων) στα νησιά. Παραμένει η ίδια εικόνα με τα προηγούμενα χρόνια. Το ΕΚΑΒ με συνεχείς μετακινήσεις από την υπόλοιπη Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει τις κενές βάρδιες ακόμη και την 24ωρη λειτουργία ενός και μόνου ασθενοφόρου», δηλώνει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
Σύμφωνα με τον ίδιο, όπου υπάρχουν Κέντρα Υγείας που διαθέτουν ασθενοφόρο όχημα αντί για προσλήψεις μόνιμων ή επικουρικών πληρωμάτων ασθενοφόρων, συνεχίζεται η κάλυψη των κενών θέσεων με στρατιωτικούς και το πάσης φύσεως προσωπικό των κέντρων υγείας.
Ποιες ήταν οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Πάντως από πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει από τη ΔΕΘ ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ριζική ανασυγκρότηση του ΕΚΑΒ.
Έκτοτε έχουν περάσει περισσότεροι από οκτώ μήνες και ελάχιστα έχουν προχωρήσει σε πρακτικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, οι 2 βασικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για το ΕΚΑΒ που αφορούσαν και τα νησιά ήταν:
- 800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και καινούργια ασθενοφόρα
- 6 βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία
Τι έχει γίνει από τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού;
Όσον αφορά την πρώτη δέσμευση έχει βγει η προκήρυξη από τον ΑΣΕΠ για 255 διασώστες και είναι στο στάδιο της επεξεργασίας για τα προσωρινά αποτελέσματα.
Οι υπόλοιπες 545 θέσεις διασωστών έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Υγείας στον ΑΣΕΠ και αναμένεται να προκηρυχθούν.
Ωστόσο, κανένας μόνιμος διασώστης δεν αναλάβει καθήκοντα μέχρι σήμερα.
Αναφορικά με τα ασθενοφόρα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, έχει γίνει η παραλαβή 7 ασθενοφόρων για Κέντρα Υγείας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Τα ασθενοφόρα αυτά προορίζονται για δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε: Κέντρο Υγείας Πυργίου (Χίου), Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης, Κέντρο Υγείας Καλλονής και Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου, Κέντρο Υγείας Σύμης, Κέντρο Υγείας Πάτμου και Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Τήλου.
Όσον αφορά τη δεύτερη δέσμευση, δηλαδή τις 6 βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία, ο νόμος που τις προβλέπει (Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας) ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2023.
Ωστόσο, καμία από τις προβλεπόμενες βάσεις (Ελευσίνα, Καβάλα, Νέα Αγχίαλο, Ηράκλειο Κρήτης, Ιωάννινα και Ανδραβίδα), δεν έχει δημιουργηθεί.
Πάντως, έμπειρα στελέχη του ΕΚΑΒ εκτιμούν ότι οι βάσεις θα πρέπει να γίνουν μέσα σε μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς, καθώς υπάρχουν πολλές περισσότερες δυνατότητες να σωθούν ζωές.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις ίδιες πηγές, στο ΚΑΤ υπήρχε ελικοδρόμιο, όμως πλέον έχει γίνει χώρος στάθμευσης για αυτοκίνητα.
Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος αριθμός των αεροδιακομιδών τα τελευταία χρόνια είναι περίπου 2.000 ανά έτος και μάλιστα είναι ένας αριθμός που αυξάνεται κάθε χρόνο.
news247.gr