Εάν τα ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) αποτελούν, σε μεγάλο βαθμό, την πρώτη επαφή του ασθενούς με το δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας, το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ, ιδιαιτέρως οι τηλεφωνητές του, παρεμβαίνουν και λειτουργούν ακόμα και πριν από αυτή την πρώτη επαφή. Ολοι καταλαβαίνουμε ότι η «καρδιά» του ΕΚΑΒ λειτουργεί στο Συντονιστικό του Κέντρο, στην οδό Υγείας, παραπλεύρως του νοσοκομείου της Αθήνας «Γεώργιος Γεννηματάς». Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» επισκέφθηκαν τη νευραλγική αυτή υπηρεσία και μίλησαν με τον επικεφαλής της, τον διασώστη Βασίλη Γιάνναρη.
«Περίπου 3.000-3.500 κλήσεις δέχεται καθημερινά το τηλεφωνικό κέντρο του Συντονιστικού, εκ των οποίων μόλις περίπου 900 αφορούν πραγματικά επείγοντα περιστατικά και περίπου άλλες 300 αφορούν τα προγραμματισμένα ραντεβού ασθενών για αιμοκάθαρση, ακτινοβολίες, χημειοθεραπείες και επανεξετάσεις. Μάλιστα, με πολύ συντηρητικούς υπολογισμούς, τουλάχιστον το 30% επί του συνόλου των τηλεφωνικών κλήσεων αφορούν περιπτώσεις οι οποίες δεν χρειάζονται σε καμία περίπτωση ασθενοφόρο».
«Τα περιστατικά στα οποία καλούμαστε να προσέλθουμε με ασθενοφόρο δέχονται μια ιεράρχηση κατά προτεραιότητα - Το ΕΚΑΒ δεν έχει εκθέσει ποτέ τον κρατικό μηχανισμό»
Αυτά μας εξηγεί ο κ. Γιάνναρης, ο οποίος διαθέτει πολύ πλούσια εμπειρία, καθώς εργάζεται στο ΕΚΑΒ εδώ και τριάντα χρόνια. Και συνεχίζει: «Μπορεί το ΕΚΑΒ να τύχει να εκτεθεί από ένα πραγματικά επείγον, μεμονωμένο περιστατικό, αλλά το ΕΚΑΒ δεν έχει τύχει ποτέ να εκθέσει τον κρατικό μηχανισμό, και μάλιστα στα μεγάλα κοινωνικά συμβάντα. Εχει τύχει -όχι σπάνια, θα έλεγα- να δεχθούμε οργισμένα τηλεφωνήματα από πολίτες. Στις περισσότερες περιπτώσεις εκείνοι έχουν δίκιο, αλλά τα περιστατικά στα οποία καλούμαστε να προσέλθουμε με ασθενοφόρο δέχονται μια ιεράρχηση κατά προτεραιότητα. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της πορείας ενός ασθενοφόρου προς το σημείο κλήσης ενδέχεται -και μάλιστα όχι σπάνια- να προκύψει ένα τροχαίο ατύχημα ή κάτι άλλο, πραγματικά επείγον και απολύτως έκτακτο. Ο πολίτης δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει όλα αυτά, αλλά, ακόμα κι εάν τα γνώριζε, δεν τον ενδιαφέρουν. Και πολύ καλά κάνει, είναι η γνώμη μου.
Ο πολίτης θέλει εγκαίρως το ασθενοφόρο για τον άνθρωπό του και εμείς εκείνο το οποίο φροντίζουμε είναι να έχει ο πολίτης εγκαίρως το ασθενοφόρο στα επείγοντα περιστατικά. Με έναν όγκο δουλειάς η οποία, υπό κανονικές συνθήκες, δεν βγαίνει σε καμία περίπτωση, όταν προκύψει ένα καταστροφικό συμβάν μεγάλης έκτασης (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμός, τα Τέμπη), το ΕΚΑΒ θα βρει τους πόρους, θα ενισχυθεί και θα ανταποκριθεί πάντα. Θυμάται κανείς το ΕΚΑΒ να έχει εκθέσει ποτέ τον κρατικό μηχανισμό; Νομίζω, ποτέ».
Ο κ. Γιάνναρης απευθύνει επίσης μία έκκληση προς τους πολίτες: «Εκείνο που ζητούμε από τους πολίτες οι οποίοι καλούν το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ, στο 166, είναι να έχουν ψυχραιμία και καθαρό μυαλό, να δέχονται τις τυχόν οδηγίες μας και να μας αναφέρουν με την πιο δυνατή ακρίβεια τα στοιχεία της περιοχής στην οποία βρίσκεται ο ασθενής».
Το μεσημέρι και αργά το βράδυ είναι οι ώρες εκείνες κατά τις οποίες το Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ «πετάει», καθώς είναι οι ώρες έξαρσης των τηλεφωνικών κλήσεων για περιστατικά ασθενών. Το προσωπικό του Συντονιστικού Κέντρου εργάζεται σε τέσσερις βάρδιες -η καθεμία αποτελείται από 15-17 διασώστες, οι οποίοι εκτελούν χρέη τηλεφωνητή ή ασυρματιστή-, ενώ πάντα στην αίθουσα υπάρχει ο προϊστάμενος της βάρδιας, με συνολική εποπτεία της εργασίας, ανά πάσα στιγμή, μέσα και έξω από το Κέντρο, καθώς και ο γιατρός βάρδιας.
Επίσης, στο Κέντρο υπάρχουν δύο θέσεις τηλεφωνητών, οι οποίοι εξυπηρετούν τη γραμμή έκτακτης ανάγκης, το γνωστό μας 112. «Εδώ δεν είναι μια δημόσια υπηρεσία σαν εκείνες που έχει υπόψη του ο πολίτης», μας επισημαίνει με νόημα και ιδιαίτερη έμφαση ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου του ΕΚΑΒ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου