Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Μητσοτάκης: Σε ιδιώτες οι αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ

 

Ιδιωτικό σύστημα αεροδιακομιδών στη νησιωτική και ορεινή χώρα με προδιαγραφές πραγματικής προνοσοκομειακής φροντίδας, προτίθεται να φέρει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη τετραετία στο πλαίσιο μετεξέλιξης του ΕΚΑΒ.

Για την λειτουργία του νέου συστήματος προνοσοκομειακής περίθαλψης «θα μισθώσουμε αυτήν την υπηρεσία και θα μετρήσουμε την αποτελεσματικότητά της» πριν την οποιαδήποτε παρέμβαση για «μετεξέλιξη του ΕΚΑΒ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία, που πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών και την οποία συντόνισε η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας και πρώτη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ. Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δρομολογούνται έξι βάσεις αεροδιακομιδών και αεροπερίθαλψης για την ενίσχυση του τουρισμού όχι μόνο στα νησιά αλλά και στους ορεινούς όγκους της χώρας.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της προνοσοκομειακής φροντίδας, στον προγραμματισμό περιλαμβάνεται η διασύνδεση του ΕΚΑΒ με τα στοιχεία του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, ώστε κατά την παραλαβή του κάθε περιστατικού να είναι γνωστά τα βασικά δεδομένα του, από πιθανές αλλεργίες μέχρι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ο στόχος πρέπει να είναι το ζητούμενο αποτέλεσμα, το οποίο θα προσδιορίσει τους απαιτούμενους εξοπλισμούς, τη διάταξη δυνάμεων, τα συστήματα που θα εφαρμοστούν, όπως π.χ. στο πρώτο τηλεφώνημα να μπορεί να προσδιοριστεί ποιο περιστατικό μπορεί να περιμένει και ποιο όχι, καθώς και για τα υπερεπείγοντα όπως π.χ. ένα εγκεφαλικό, να αναγνωρίζεται άμεσα και να οδηγείται για θρομβόλυση.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για άλματα που μπορεί να κάνει η χώρα στον τομέα υγείας, δήλωσε διατεθειμένος να αφιερώνει «ένα κομμάτι του προσωπικού μου χρόνου», για τις κεντρικές προτεραιότητες, «ότι αυτά που λέμε θα γίνουν πράξη».

Στη βάση αυτή, απαντώντας σε ερώτηση της καθηγήτριας Πνευμονολογίας Αναστασίας Κοτανίδου για το αν θα υπάρξει αξιολόγηση, σημείωσε πως «Ναι, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Η αξιολόγηση θα υπάρχει παντού στη δημόσια διοίκηση. Στην υγεία, έχει πραγματικό νόημα» και πρόσθεσε πως «η αξιολόγηση μπορεί και να ξεβολέψει κάποιους, ένα μικρό κόστος που θα χρειαστεί να αναλάβουμε».

Έτσι, προανήγγηλε αξιολογήσεις όχι μόνο στους διοικητές των νοσοκομείων, αλλά και σε τυποποιημένες διαδικασίες που θα εισαχθούν στα νοσοκομεία, ώστε να υπάρχει συγκρισιμότητα και δυνατότητα αξιολόγησης στις παρεχόμενες υπηρεσίες και στις προμήθειες.

Οι αξιολογήσεις που προωθεί ο σχετικός οργανισμός ΟΔΙΠΥ, θα αφορούν «τόσο τα οικονομικά, όσο και τα κλινικά αποτελέσματα, με εργαλεία αξιολόγησης, επιβράβευσης ή απομάκρυνσης κάποιου από τη θέση του αν δεν κάνει».

Μιλώντας για τον υγειονομικό χάρτη και τους δείκτες ποιότητας έκανε λόγο για πιλοτική εφαρμογή στη Δυτική Μακεδονία, χαρακτηρίζοντας το έργο «σημαντική πρόκληση».

Στη βάση αυτή, «δεν χρειάζεται να κλείσει καμία δομή», όμως αν υπολειτουργεί, ο υγειονομικός χάρτης που αναμένεται να καταρτισθεί, θα υποδείξει έναν τρόπο λειτουργίας πιο αποδοτικό.

Στο σημείο αυτό έφερε ως παράδειγμα την λειτουργία τριών μεσαίου μεγέθους νοσοκομείων σε απόσταση 30 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία στην πραγματικότητα υπολειτουργούν, ενώ έθεσε και θέμα επιστημονικής αποτελεσματικότητας των γιατρών όπου για την επάρκειά τους απαιτείται ένας ελάχιστος αριθμός επεμβάσεων στη δομή που υπηρετούν.

Επάρκεια προσωπικού

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε τις ελλείψεις στη στελέχωση του ΕΣΥ, λέγοντας πως το σύστημα υγείας θα πρέπει να ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς την ερχόμενη τετραετία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των οικονομικών απολαβών.

Στην κατεύθυνση αυτή, έκανε λόγο για αναμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου κατά 10%, πέραν των εκτάκτων βοηθημάτων που δόθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ αναφέρθηκε και στο Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του οποίου προωθείται η ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 80 νοσοκομεία.

Οικονομική ενίσχυση

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε τις υπέρογκες ιδιωτικές πληρωμές των ασθενών τη στιγμή που η χώρα διαθέτει σύστημα υγείας λέγοντας πως προωθείται «αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα, δικαιοσύνη και ίση πρόσβαση στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως εισοδήματος, με δυνατότητα πρόσβασης σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας», καθώς τα ποσά που δαπανούμε «δεν ταιριάζουν με χώρα που έχει σύστημα υγείας».

Προανήγγειλε έτσι, όχι μόνο την αύξηση της χρηματοδότησης στη βάση αύξησης του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και στην ενίσχυση κρίσιμων τομέων με ακόμη περισσότερους πόρους, με δημόσιες επενδύσεις στην υγεία έναντι της μείωσης φόρων εισοδήματος.

Συνολικά το πρόγραμμα της απερχόμενης Κυβέρνησης, εφόσον εκλεγεί για την επόμενη τετραετία, θα περιλαμβάνει ενίσχυση των προγραμμάτων πρόληψης δημόσιας υγείας, με έμφαση στην παιδική παχυσαρκία, τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο και την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους, αλλά και ενήλικες,  προώθηση του προγράμματος καθολικής κάλυψης υγείας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας με ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εξορθολογισμό των κέντρων υγείας, εφαρμογή του προσωπικού γιατρού, ενίσχυση του νοσοκομειακού συστήματος υγείας.

cna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου