“Ξεπαγώνει” στα νοσοκομεία το σύστημα παρακολούθησης των άδειων κλινών που λειτουργούσε μερικώς.
Σε συναγερμό έχει τεθεί το υπουργείο Υγείας αφού τα ράντζα στα νοσοκομεία αντί να μειώνονται αυξάνονται καθημερινά. Το πρόβλημα κυριαρχεί πια στη ζωή των ασθενών, αφού ειδικά στα νοσοκομεία της Αθήνας τα ράντζα κάνουν τη εμφάνισή τους μετά από κάθε εφημερία.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να δώσει άρον άρον λύση στο ζήτημα με δεδομένο ότι βρισκόμαστε και σε προεκλογική περίοδο.
Μάλιστα σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στο ethnos.gr, ξεκινά άμεσα συνεργασία του ΕΣΥ με 2 μεγάλες ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα νοσηλεύουν τους ασθενείς που δεν βρήκαν κρεβάτι και νοσηλεύονται σε ράντζο. Η συνεργασία αφορά στα νοσοκομεία Λαϊκό, Γ. Γεννηματά και Αττικόν.
Στο μεταξύ όμως επιχειρείται να γίνει μία οργάνωση και στα δημόσια νοσοκομεία και να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης που γίνεται στις κλίνες.
Ψηφιακή παρακολούθηση στα νοσοκομεία
Συγκεκριμένα παρότι το ΕΚΑΒ και το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ) θα έπρεπε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή με λεπτομέρεια ποια νοσοκομεία έχουν άδειες κλίνες και πια αναπτύσσουν ακόμη και ράντζα για να κατανέμουν τα περιστατικά, ο μηχανισμός είναι «τυφλός».
Και αυτό διότι όπως φαίνεται οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν έχουν κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να καταγράφουν συστηματικά στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΦΙΛΟΛΑΟΣ» με κάθε λεπτομέρεια την κίνηση των ασθενών.
Αποτέλεσμα είναι να μεταφέρονται ασθενείς σε νοσοκομεία χωρίς όμως να υπάρχει άδειο κρεβάτι, με συνέπεια να τοποθετούνται ράντζα στους διαδρόμους για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, με κατ’ επείγουσα οδηγία του προς όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και με εντολή να ενημερώσουν τα νοσοκομεία, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ζητά να ενεργοποιηθεί άμεσα το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΛΑΟΣ» το οποίο ουσιαστικά είχε «παγώσει» αφού δεν ενημερωνόταν επαρκώς.
Με βάση το έγγραφο που εστάλη από τον κ.Κωτσιόπουλο, «παρατηρείται παράλειψη ή καθυστέρηση ενημέρωσης του Συστήματος από ορισμένα Νοσοκομεία, αλλά και ελλείψεις και λάθη στα ζητούμενα στοιχεία, με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσχέρειες στη διαχείριση των περιστατικών από το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και αδυναμία αξιόπιστης πληροφόρησης του Υπουργείου Υγείας».
Όπως σημειώνεται στο έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το HealthReport.gr «Επισημαίνεται ότι η ενημέρωση του Συστήματος αποτελεί υποχρέωση των Γραφείων Κινήσεως Ασθενών των Νοσοκομείων με ευθύνη των Αναπληρωτών Διοικητών ή των Διοικητών εάν δεν υπάρχει Αναπληρωτής Διοικητής και με την καθημερινή εποπτεία των Υγειονομικών Περιφερειών στις οποίες θα δοθεί προς τούτο πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΦΙΛΟΛΑΟΣ».
Εκτός των άλλων οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να καταγράφουν κατά την έναρξη της εφημερίας:
• Ανεπτυγμένες Κλίνες (άμεση επικαιροποίηση όπου απαιτείται)
• Κενές Κλίνες
• Επικουρικές Κλίνες
Κατά τη λήξη της εφημερίας:
• Ανεπτυγμένες Κλίνες
• Κενές Κλίνες
• Έκτακτες Προσελεύσεις Συνολικά (συνολικά περιπατητικοί και ΕΚΑΒ)
• Εξ αυτών Προσελεύσεις μέσω ΕΚΑΒ
• Έκτακτες Εισαγωγές Συνολικά (συνολικά περιπατητικοί και ΕΚΑΒ)
• Εξ αυτών Εισαγωγές μέσω ΕΚΑΒ
• Επικουρικές Κλίνες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου