Με λιγότερα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μεταφέρονται οι ασθενείς εν μέσω καλοκαιριού στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με τους εργαζόμενους να κρούουν το καμπανάκι για σοβαρή έλλειψη προσωπικού και για την παλαιότητα του στόλου οχημάτων που μετρά πάνω από 20 χρόνια λειτουργίας.
Σε δηλώσεις του στο ThessToday.gr o πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας Πρόδρομος Δεβελόγλου εξήγησε ότι κατά πέντε λιγότερα ασθενοφόρα κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στην πόλη, τα οποία στο σύνολο φτάνουν τα 16-17 λόγω του μειωμένου προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας, των καλοκαιρινών αδειών στους ήδη υπάρχοντες εργαζόμενους αλλά και λόγω των οχημάτων που έχουν υποστεί βλάβη και μένουν ακινητοποιημένα. «Υπό κανονικές συνθήκες και πριν την αναστολή των εργαζομένων, κυκλοφορούσαν στη Θεσσαλονίκη 20 με 21 ασθενοφόρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, φέτος, μαζί και με τις άδειες τα οχήματα που εξυπηρετούν τους πολίτες είναι μειωμένα με ότι αυτό συνεπάγεται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δεβελόγλου.
32 εργαζόμενοι σε αναστολή… χωρίς αναπλήρωση των θέσεων
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου, ο αριθμός των εργαζομένων φτάνει τους 220 ενώ 32 άτομα παραμένουν ακόμη σε αναστολή εργασίας χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει προσπάθεια αναπλήρωσης των κενών θέσεων στον κλάδο. «Όσοι εργαζόμενοι έχουν απομείνει στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης καλύπτουν όλα τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις αναστολές, δουλεύοντας ασταμάτητα με ένα ρεπό ανά 15 ημέρες. Κρίνεται αναγκαίο πλέον να επιστρέψουν στις θέσεις του οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εφόσον δεν υπάρχει η πρόθεση να αντικατασταθούν, ώστε να γίνει καλύτερη η εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και να βοηθηθούν οι ήδη υπάρχοντες εργαζόμενοι», τόνισε ο κ. Δεβελόγλου και πρόσθεσε ότι αν και την καλοκαιρινή περίοδο παρατηρείται συνήθως πτώση της εργασίας τους, λόγω του κορωνοϊού οι εργαζόμενοι δεν έχουν σταματήσει να μεταφέρουν ασθενείς στα νοσοκομεία.
Νούμερο ένα τα κρούσματα κορωνοϊού
«Λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και οχημάτων, μπορεί να δεχθούμε για παράδειγμα πέντε κλήσεις ταυτόχρονα και να μην υπάρχει διαθεσιμότητα. Αν και το καλοκαίρι θεωρητικά υπάρχει πτώση της δουλειάς, στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουμε ηρεμήσει με την πανδημία. Το νούμερο ένα σε περιστατικά αυτήν τη στιγμή είναι τα κρούσματα κορωνοϊού. Ούτε μια μέρα δεν έχει μειωθεί το ποσοστό των κρουσμάτων που αναλαμβάνουμε για τη μεταφορά τους στα νοσοκομεία. Ακόμη και σήμερα με το νέο κύμα δεν σταματάμε, καθώς κάνουμε και διακομιδές ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Ακολουθούν, οι κλήσεις για πνιγμούς στις θαλάσσιες περιοχές, τα τροχαία και τα περιστατικά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που είναι ελάχιστα», σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου.
Παλιά ασθενοφόρα, συχνές βλάβες
Ο κ. Δεβελόγλου έκρουσε παράλληλα το καμπανάκι του κινδύνου για την παλαιότητα των 35 περίπου ασθενοφόρων που μετρούν πάνω από 20 χρόνια λειτουργίας με άπειρα χιλιόμετρα. Μπορεί να προστέθηκαν στο στόλο 15 νέα οχήματα αλλά ήδη τα τέσσερα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλαβών πάνω από 2,5 μήνες. «Δεν επαρκούν τα ασθενοφόρα για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Τα οχήματα είναι παλιά, πάνω από 20 χρόνια ενώ δεν πρέπει να ξεπερνούν τη δεκαετία. Τέσσερα από τα καινούρια που βρίσκονται στο συνεργείο, καθυστερούν να φτιαχτούν εξαιτίας των αναμονών στα ανταλλακτικά. Το κάθε διαθέσιμο ασθενοφόρο, μάλιστα, θα πρέπει να εξυπηρετεί περισσότερα περιστατικά με τον χρόνο αναμονής να λειτουργεί εις βάρος του πολίτη», δήλωσε με δυσαρέσκεια ο κ. Δεβελόγλου.
Η κάλυψη της Χαλκιδικής και των υπόλοιπων γειτονικών νομών
Ο στόλος του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης που αποτελεί το κεντρικό παράρτημα έξι νομών, μόλις κάποιο ασθενοφόρο από γειτονική περιοχή τεθεί εκτός λειτουργίας, το αντικαθιστά άμεσα προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής. «Έχουμε φτάσει σε σημείο να διαθέτουμε ένα με δύο εφεδρικά ασθενοφόρα, Παρασκευή μεσημέρι με συνέπεια να είμαστε εκτεθειμένοι το Σαββατοκύριακο», σχολίασε ο πρόεδρος.
Όσον αφορά το ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο στόλος ενισχύεται από τη Θεσσαλονίκη. Σε όλη την Χαλκιδική κυκλοφορούν 6-8 ασθενοφόρα με 20 επιπλέον εργαζόμενους από αρχές Ιουλίου έως και τέλη Αυγούστου σε περιοχές όπως Μαρμαράς, Συκιά, Μουδανιά, Κασσανδρεία, Άγιος Νικόλαος και Πολύγυρος. «Κάθε χρόνο στηρίζουμε τον νομό Χαλκιδικής παραχωρώντας ασθενόφορα και προσωπικό. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποια λύση για να καλύπτεται ο συγκεκριμένος νομός, ειδικά το καλοκαίρι που σημειώνεται αύξηση περιστατικών λόγω και του τουρισμού», είπε ο κ. Δεβελόγλου.
Τέλος, τόνισε για μια ακόμη φορά την ανάγκη αντικατάστασης των παλαιών οχημάτων με καινούρια και μιας τροποποίησης στις διαδικασίες αγοράς ανταλλακτικών ώστε να γίνεται άμεσα η επιδιόρθωση των ασθενοφόρων όταν εμφανίζουν βλάβη. «Για τις ανάγκες των πολιτών θα έπρεπε να έχουμε περισσότερα και καινούρια ασθενοφόρα με πιο πολλούς εργαζόμενους αλλά δυστυχώς όσες φορές και να το αναφέρουμε, η κατάσταση παραμένει ίδια με κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Έχουμε απευθυνθεί σε όλους τους αρμόδιους κρούοντας το καμπανάκι με τα προβλήματα των ασθενοφόρων, δίχως αποτέλεσμα», κατέληξε ο πρόεδρος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου