Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

ΕΣΥ: Αλλάζει το σχέδιο με φόβο το τρίτο κύμα. Οι 3 αλλαγές που έρχονται.

 


Νέο σχέδιο του υπουργείου Υγείας σε τρεις άξονες για την προστασία από ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού

Μπορεί η χώρα να ανοίγει σταδιακά με το λιανεμπόριο ενώ έπονται και τα σχολεία, δεν έχει πάψει όμως να υπάρχει ο φόβος ενός πιθανού τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Άλλωστε, η αύξηση της κινητικότητας θεωρείται πιθανό ότι θα φέρει και αύξηση των κρουσμάτων. Ένας φόβος που υπάρχει στην επιτροπή των ειδικών, οι οποίοι εξετάζουν σχεδόν καθημερινά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ώστε να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας τροποποιεί το επιχειρησιακό σχέδιο για το ΕΣΥ, ώστε να μπορέσουν τα νοσοκομεία να ανταπεξέλθουν με καλύτερο τρόπο, δεδομένης της κούρασης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εδώ και μήνες είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Εξάλλου, πλέον υπάρχει και η εμπειρία που αξιοποιείται ώστε να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των νοσοκομείων.

dscn0367.jpg

Οι τρεις αλλαγές

Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, προετοιμάζει το νέο στρατηγικό σχέδιο που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει ενίσχυση των ΜΕΘ στα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς ώστε να μπορούν να ενισχύσουν και αυτά της επαρχίας, τη δημιουργία ενός πλέγματος συνεργασιών μεταξύ των μεγάλων και των μικρών νοσοκομείων αλλά και την ενεργοποίηση του προσωπικού, το οποίο θα εκπαιδευτεί σε νέα βάση.

Όπως δηλώνει ο κ. Κωτσιόπουλος: «Με την προσθήκη των νέων υπερσύγχρονων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας από την ευγενική δωρεά του ΙΣΝ αλλά και την δωρεά της Βουλής των Ελλήνων ενδυναμώνονται σημαντικά τα Νοσοκομεία Αναφοράς που θα μπορέσουν να παίξουν ακόμη πιο καθοριστικό ρόλο στην επόμενη φάση της πανδημίας.

Τροποποιείται έτσι το Επιχειρησιακό Σχέδιο του υπουργείου Υγείας πάνω σε τρεις βασικούς άξονες

  1. Ενισχύεται περισσότερο ο ρόλος του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των ΜΕΘ και των κλινικών κορονοϊού ως ο επιχειρησιακός βραχίονας υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας
  2. τα Νοσοκομεία Αναφοράς θα διασυνδεθούν με ένα η περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία ώστε να υπάρχει έγκαιρη υποστήριξη όταν χρειαστεί
  3. Θα δοθεί έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού και την διαμόρφωση τυποποιημένων διαδικασιών φροντίδας και θεραπείας, την εφαρμογή των οποίων θα αναλάβουν τα Νοσοκομεία Αναφοράς».
dscn0373.jpg

Να σημειωθεί ότι παραδίδονται σταδιακά 155 νέες ΜΕΘ και και 19 ΜΑΦ σε 15 Νοσοκομεία της χώρας που άρχισαν να κατασκευάζονται από το καλοκαίρι με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ ήδη ξεκινούν να λειτουργούν αυτές του Νοσοκομείου Αττικόν.

Ένα νοσοκομείο που θα αποτελέσει στην περίπτωση ενός τρίτου κύματος, για άλλη μία φορά νοσοκομείο αναφοράς ενώ θα κληθεί να ενισχύσει και μικρότερα νοσοκομεία με την υποδομή του. Πριν από λίγα 24ωρα, ο Γενικός Γραμματέας Ιωάννης Κωτσιόπουλος έδωσε και το τελικό «οκ» για τη λειτουργία των νέων ΜΕΘ στο Αττικόν, το οποίο πλέον θα διαθέτει συνολικά: 43 ΜΕΘ ενηλίκων 2 ΜΑΦ ενηλίκων 6 ΜΕΘ παίδων.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου