Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Ανησυχούν για μετεξέλιξη του νοσοκομείου Μολάων σε κέντρο υποδοχής επείγοντος περιστατικού!!!


Η συνδικαλιστική παράταξη του νοσοκομείου Μολάων “Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Ενότητα” καλεί την τοπική κοινωνία σε ανοικτή συζήτηση την Παρασκευή 27/10 και ώρα 18.30′ στην αίθουσα Ξινού στους Μολάους.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ανησυχούν για την πιθανή υποβάθμιση του νοσοκομείου σε Κέντρο Υποδοχής Επείγοντος Περιστατικού. Ζητούν ακόμη δωρέαν, δημόσια υγεία, την πλήρη αυτονομία του νοσοκομείου με πλήρη χρηματοδότηση και κάλυψη με μόνιμο προσωπικό των κενών θέσεων. Η ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρει τα εξής:
«Η έλλειψη προσωπικού, που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση το νοσοκομείο, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι ελάχιστες προσλήψεις μόνο σταγόνα στον ωκεανό μπορούν να θεωρηθούν σε σχέση με τις αποχωρήσεις και κυρίως σε σχέση με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ενώ οι κυβέρνηση βαφτίζει “προσλήψεις” τις κάθε είδους προσωρινές σχέσεις εργασίας (με μπλοκάκια, ΟΑΕΔ, επικουρικοί).
Πολλοί ασθενείς που έχουν χρειαστεί περίθαλψη έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα την αύξηση των διακομιδών σε άλλα νοσοκομεία.
Η παθολογική κλινική λειτουργεί μόνο με έναν μόνιμο παθολόγο και έναν επικουρικό. Ένας γιατρός έχει μετακινηθεί στην τοπική μονάδα υγείας Σπάρτης (ΤΟΜΥ).
Συνεχίζεται η μετακίνηση ενός χειρουργού στο νοσοκομείο Σπάρτης, χωρίς κάλυψη του κενού.
Με επικουρικό προσωπικό που καλύπτεται μια θέση ακτινοδιαγνωστικής.
Κενές παραμένουν οι θέσεις: ένας παιδίατρος, ένας γενικής ιατρικής ή παθολογίας, ένας οφθαλμίατρος, ένας ακτινοδιαγνώστης, ένας ιατρικής βιοπαθολογίας, δύο αναισθησιολόγοι, ένας ουρολόγος, ένας ορθοπεδικός.
Δεν ξεχνάμε βέβαια πόσες οργανικές θέσεις καταργήθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του συστήματος υγείας.
Δεκαεννέα κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού και βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού, μία επισκεπτών υγείας, μία χειριστών ιατρικών συσκευών, τέσσερις θέσεις διοικητικού προσωπικού, δεκατρείς κενές θέσεις βοηθητικού προσωπικού. Και αυτές, μετά την κατάργηση οργανικών θέσεων που επιβλήθηκαν από τον οργανισμό του 2012.
Προσωπικό μετατάσσεται σε άλλες υπηρεσίες χωρίς να αντικαθίσταται και η θέση τους παραμένει κενή.
Από τον πενιχρό προϋπολογισμό του νοσοκομείου πληρώνονται οι επικουρικοί και θα πληρώνεται και το προσωπικό καθαριότητας.
Τα χαλασμένα μηχανήματα επισκευάζονται μετά από πολλούς μήνες, ενώ τα πεπαλαιωμένα δεν αντικαθίστανται. Επί παραδείγματι, δεν υπάρχουν μόνιτορς για την παρακολούθηση των ασθενών, ενώ σε ολόκληρο νοσοκομείο δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι απινιδωτές και περιμένουμε από δωρεές να καλυφθούν οι ανάγκες.
Η δημιουργία μονάδας ΕΚΑΒ στους Μολάους έπαψε ακόμα και να συζητείται.
Τις συνέπειες της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, που οι πρώην και νυν κυβερνώντες προκάλεσαν, χρησιμοποιούν για να επιρρίψουν ευθύνες στο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, αλλά και ως δικαιολογία για να στηρίξουν τα επιχειρήματά τους και για τη διαφαινόμενη νομική υποβάθμιση του νοσοκομείου.
Σε συνάντηση που είχαμε ως ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ακούσαμε τον διοικητή να προτείνει “να μετεξελιχθεί η νοσηλευτική μονάδα Μολάων σε ένα κέντρο υποδοχής του επείγοντος”, χαρακτηρίζοντας τα λεγόμενά του ως “δική του σκέψη ή μπούρδα”. Μας επεσήμανε ότι “το νοσοκομείο είναι νοσοκομείο Λακωνίας και μας κάλεσε να στρέψουμε το βλέμμα έξω από δω γιατί είμαστε λειτουργοί γενικά του συστήματος υγείας και δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο ως πολίτες των Μολάων”.
Ακούσαμε την αναπληρώτρια διοικήτρια να αναλύει τι είναι “το κέντρο τραύματος”, γιατί αυτό, όπως είπε, είναι το “επείγον”, για να καταλήξει ότι μιλάμε για “ένα αναβαθμισμένο ΤΕΠ”. Προκειμένου να ενισχύσει το επικοινωνιακό παιχνίδι, πρόσθεσε ότι “θα υπάρχουν βεβαίως και οι κλινικές”.
Ποιος τους εμποδίζει άραγε να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό και έτσι να αναβαθμιστεί και το ΤΕΠ και όλο το νοσοκομείο;
Είναι προφανές ότι λειτουργούν ως “λαγοί” αυτών που πρόκειται να συμβούν στο δεύτερο γύρο συρρίκνωσης του συστήματος υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου