Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

ΕΚΑΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ: Σημαντική μείωση των διακομιδών του ΕΚΑΒ από την Ηλεία στην Αχαΐα


Θετικά είναι τα στοιχεία που αποτυπώνονται από την συνεφημέρευση των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας, σύμφωνα με την παρουσίαση που πραγματοποίησε χθες στο Γενικό Νοσοκομείο του Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου» η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Βασιλική Καφαντάρη.

Η κ. Καφαντάρη αφού παρουσίασε το αναβαθμισμένο πλάνο λειτουργίας των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας, προχώρησε στην παρουσίαση στοιχείων, τα οποία με αριθμούς καταδεικνύουν την μείωση των διακομιδών των ασθενών της Ηλείας προς την Πάτρα κατά 35% στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

Όπως ανέφερε η κυρία Καφαντάρη το 2018 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 10.835 διακομιδές από τις οποίες οι 1020 ήταν από την Ηλεία, ενώ αναλύοντας την κατάσταση συμπλήρωσε ότι: «…Είναι αρκετά μεγάλος ο αριθμός ανθρώπων που έχουν χρειαστεί το ΕΚΑΒ. Να θυμίσω ότι το ΕΚΑΒ Ηλείας αποτελείται από 36 άτομα συνολικά και στους τέσσερις τομείς που έχουμε (Βάρδας, Αμαλιάδας, Πύργου και Ζαχάρως). Δηλαδή 36 άνθρωποι πραγματοποιούν τον αριθμό αυτό των διακομιδών. Προς το Νομό Αχαΐας είναι 1020 διακομιδές όλο το 2018 και αυτό σήμαινε ότι υπήρχε πρόβλημα και στην λειτουργία της περιοχής λόγω υποστελέχωσης. Το Δεκέμβριο του 2018 έγινε μία μεγάλη αλλαγή και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας συνεφημερεύει με την Παθολογική Πύργου. Από το Νομό Ηλείας προς το Νομό Αχαΐας τον Ιανουάριο είχαμε 100 διακομιδές.
Αυτό ήταν και το μέσο νούμερο των διακομιδών που έχουμε από Ηλεία στα Νοσοκομεία της Αχαΐας. Το ¼ εξ αυτών ήταν καρδιολογικές διακομιδές  ενώ τα υπόλοιπα ήταν παθολογικά που πήγαιναν στον Άγιο Ανδρέα. Το Φεβρουάριο που μαθεύτηκε η συνεχή εφημέρευση του Πύργου ο κόσμος άρχισε να μαθαίνει ότι η Αμαλιάδα συνεφημερεύει και οι διακομιδές κατέβηκαν σε 53. Είναι εντυπωσιακό το νούμερο και συνεχίζει να είναι εντυπωσιακό και τους επόμενους μήνες του 2019. Ο αριθμός αυτός μας δείχνει ότι το νοσοκομείο αρχίζει να στελεχώνεται και να εφημερεύει το Νομαρχιακό Νοσοκομείο της περιοχής δηλαδή ο Πύργος όπου έχουμε την «πολυτέλεια» να μένει ο κόσμος στο νοσοκομείο του, να νοσηλεύεται χωρίς έξοδα της οικογένειας προς άλλα νοσοκομεία.
Οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται εδώ. Για το ΕΚΑΒ σημαίνει πολύ λιγότερες διακομιδές δηλαδή μειώνουμε το κόστος που ο κάθε ένας από εμάς το πληρώνει. Συνεχίζουμε καθοδικά καθώς αυτή τη στιγμή τα παθολογικά περιστατικά είναι αρκετά, τα τροχαία όπου χρειάζεται νευροχειρουργός και το σημαντικότερο είναι οι στεφανιογραφίες. Τα εμφράγματα πηγαίνουν όλα στο Ρίο και είναι φυσιολογικό καθώς είναι τριτοβάθμιο νοσοκομείο και διαθέτει μονάδα στεφανιογραφίας. Όταν και εάνδημιουργηθεί μονάδα στεφανιογραφίας, θα γλιτώσουν και οι πολίτες από όλες αυτές τις διακομιδές».
Στην μείωση των διακομιδών προς την Πάτρα αναφέρθηκε στη συνέχεια και ο διοικητής του ΓΝ Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος οποίος έκανε λόγο για κεκτημένο το οποίο δεν πρέπει να χαθεί τονίζοντας ότι: «Οι διακομιδές στην Πάτρα αποτελούν αδύναμο σημείο για το σύστημα υγείας στο Νομό. Η μείωση των διακομιδών κατά 35% προς τη Πάτρα το πρώτο τρίμηνο του 2019 και από τις Νοσηλευτικές μονάδες και τα Κ.Υ. είναι ένα κεκτημένο το οποίο θα πρέπει να διαφυλάξουμε. Η αλλαγή του εφημεριακού υποδείγματος με καθημερινή εφημερία του Πύργου και παράλληλη λειτουργία της Αμαλιάδας έχει συμβάλει προς την κατεύθυνση αυτή, απαλλάσσοντας το ΕΚΑΒ από περιττές κινήσεις και περιορίζοντας την ταλαιπωρία ασθενών και συνοδών».
Αναφερόμενος στη συνέχεια ο κ. Διαμαντόπουλος στην τοποθέτηση ασθενοφόρου στην Κρέστενα, τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά ένα χρόνιο πρόβλημα, αφού όπως χαρακτηριστικά δήλωσε θα καλύψει την «μαύρη τρύπα» της νότιας Ηλείας.
Όπως έκανε γνωστό ακολούθως ο κ. Διαμαντόπουλος έχει ενεργοποιηθεί επιπλέον ένα ασθενοφόρο από το Δεκέμβριο του 2018 για τα εξιτήρια, ενώ το ΕΚΑΒ στέλνει κάθε Τρίτη και Παρασκευή ένα επιπλέον ασθενοφόρο έτσι ώστε να διευκολυνθεί η κατάσταση που δημιουργείται με τις επανεξετάσεις στο ορθοπεδικό ιατρείο.
Ικανοποιημένος για τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν, κάνοντας λόγο για συνολική προσπάθεια, εμφανίστηκε ο διοικητής της ΝΜ Αμαλιάδας Άκης Χουζούρης, τονίζοντας ότι: «Τα αποτελέσματα της σύγκρισης των δύο περιόδων είναι εντυπωσιακά και αυτό δείχνει τη συνεισφορά των εργαζομένων και του προσωπικού και της Αμαλιάδας, την Κρέστενας και του Πύργου ότι είναι μία συνολική προσπάθεια και είναι μία απάντηση στο ότι τα νοσοκομεία διασυνδεόμενα μπορούν να έχουν μία πιο αποτελεσματική λειτουργία. Μπορούμε να πάμε καλύτερα όταν οι εφημερίες στην Αμαλιάδα στελεχωθούν με προσωπικό και όχι ανταγωνιστικά με τις άλλες μονάδες αλλά στελέχωση προσωπικού ως νομός και αυτό θα να το δουν και οι πολίτες της Ηλείας αλλά και οι όσοι είναι σε θέσεις ευθύνης. Όταν τα περιστατικά θα μένουν και στα τρία νοσοκομεία αυτό θα είναι καλύτερο και για το ΕΚΑΒ και για τον ίδιο τον ασθενή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου