Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Το ΕΚΑΒ ΑΓΡΙΝΙΟΥ μετεστεγάζεται πλέον στο ανακατασκευασμένο παλαιό νοσοκομείο



«Πνοή Υγείας» για την πόλη, ένα «κτήριο στολίδι», ήταν μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας για να περιγράψει το παλαιό νοσοκομείο Αγρινίου και τον χαρακτήρα που θα πάρει μετά από την πλήρη αναμόρφωση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεών του.
Για το θέμα αυτό αποκλειστικά μίλησε σε συνέντευξη Τύπου ο τόσο ο Περιφερειάρχης, όσο και ο Υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Μίλτος Ζαμπάρας,  ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας κ. Τσώλης και υπηρεσιακοί παράγοντες του νοσοκομείου.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Κατσιφάρας, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας, 6ης ΥΠΕ και διοίκησης, για την ένταξη του έργου, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στο ΠΔΕ του Υπουργείου Υγείας.
«Θα είναι μια δομή που θα δώσει οξυγόνο στο κέντρο της πόλης, με όλες του τις λειτουργίες να είναι συμβατές με τον τομέα της Υγείας», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης πριν την έναρξη της συνέντευξης, οπότε και ανέφερε τις δομές εκείνες που- σε πρώτη φάση- πρόκειται να στεγαστούν σε ένα μόνο από τα κτήρια του παλαιού νοσοκομείου:
Οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, το ΕΚΑΒ, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και τμήμα νοσηλευτικής του ΙΕΚ είναι οι δομές για τις οποίες έχει γίνει ολοκληρωμένη πρόβλεψη με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου τους 24 μήνες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
«Όπως ως Περιφέρεια ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε το καινούργιο νοσοκομείο του Αγρινίου, έτσι θα παραδώσουμε στην κοινωνία και το παλαιό κτήριο», ανέφερε  μάλιστα ο Περιφερειάρχης.
Στη συνέχεια ο κ. Ζαμπάρας  σχολίασε πως το κάθε κτήριο από τα πολλά και διαφορετικά εκ των οποίων απαρτίζεται το συγκρότημα του παλαιού νοσοκομείου Αγρινίου, θα λάβει ξεχωριστή άδεια για τη λειτουργία του. Όπως τόνισε, θα υπάρξει και β’ φάση αξιοποίησης του κτηρίου, στην οποία θα ενταχθούν και άλλοι χώροι και που θα λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Αποκάλυψε μάλιστα πως σκοπός της ΥΠΕ είναι να μην  υπάρξουν μεγάλα «κενά» μεταξύ των εργασιών και πως το υπόλοιπο κομμάτι του παλαιού νοσοκομείου, πρόκειται να ενταχθεί στο ΠΔΕ του 2019.
Στη συνέχεια, ο κ. Κατσιφάρας, απαντώντας σε ερώτηση περί των προτάσεων που κατά καιρούς έχουν υπάρξει για την αξιοποίηση του χώρου για φοιτητικές εστίες, είπε πως «το κτήριο αξιοποιείται προς την κατεύθυνση και τους περιορισμούς του κληροδοτήματος» αλλά ότι «η κάθε πρόταση που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ερευνάται»: «φυσικά και πρέπει να γίνουν φοιτητικές εστίες , αλλά δε μπορώ να απαντήσω συγκεκριμένα για το κτήριο αυτό».
Ακόμη ιδιαίτερη αναφορά έγινε και σε ενδεχόμενες ευθύνες ατόμων που άσκησαν διοίκηση, αλλά δεν έπραξαν τα δέοντα για την αξιοποίηση του κτηρίου, αφήνοντας το στη μοίρα του.
Συγκεκριμένα, κ. Ζαμπάρας στη συνέχεια επανέλαβε πως για την εγκατάλειψη επί τόσα χρόνια του κτηρίου θα πρέπει να αναζητηθούν οι ποινικές ευθύνες και μάλιστα είπε πως «ο φάκελος έχει αποδοθεί στον Εισαγγελέα. Από την πλευρά μας, ως 6η ΥΠΕ, έχουμε πράξει τα δέοντα ώστε να αποδοθούν ευθύνες.
«Πάμε να κάνουμε μια «ζωντανή» δομή, με υπηρεσίες που ήδη υπάρχουν και χρησιμοποιούνται από τους πολίτες, αλλά στεγάζονται μέχρι και σήμερα σε κτήρια για τα οποία καταβάλλεται ενοίκιο και που δεν ενδείκνυνται τόσο όσο το παλαιό νοσοκομείο.

Αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας: «η Περιφέρεια προχωρά στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου για την αναδιαμόρφωση των χώρων του παλαιού Νοσοκομείου, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 1,5 εκατομμυρίων ευρώ απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»:
«Φιλοδοξούμε μέσα απ’ αυτήν την ολοκληρωμένη παρέμβαση να παραδώσουμε ένα κτίριο – στολίδι στην πόλη του Αγρινίου. Και ένα κτίριο που θ’ αναβαθμίσει όλη την περιοχή. Με καλό συντονισμό, με καλή συνεργασία και κοινούς στόχους κάνουμε βήματα μπροστά και αλλάζουμε την εικόνα της Περιφέρειας.
Ανοίγουμε δρόμους σε κάθε τομέα πολιτικής, σε κάθε τομέα έργου. Και έτσι θα συνεχίσουμε» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και επεσήμανε:
«Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι νοιαζόμαστε. Ότι δεν μένουμε απαθείς ή αδρανείς. Δεν σηκώνουμε ψηλά τα χέρια όταν υπάρχουν γύρω μας ζητήματα που κάνουν προβληματική την καθημερινότητα μας. Δεν προσπερνάμε προβλήματα και διεκδικήσεις της περιοχής, ανεξαρτήτως αν ανήκουν ή όχι στον στενό πυρήνα των αρμοδιοτήτων μας».

Ειδικότερα, η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει την Αναδιαμόρφωση τμημάτων κτιρίων Α, Β και Γ του παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου σε χώρο στέγασης του ΕΟΠΥΥ (Κτίριο Α), σε χώρο στέγασης του Δ.ΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτικής Γενικής Νοσηλείας (Α΄ όροφος Κτίριο Α), σε χώρο στέγασης του Ξενώνα ατόμων με ψυχικές νόσους στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης (Κτίριο Β) και σε χώρο στέγασης του ΕΚΑΒ (Κτίριο Γ).
«Τέσσερις λειτουργίες που εφάπτονται με τον χώρο της δημόσιας Υγείας και τέσσερις Υπηρεσίες που με την στέγαση τους στο παλαιό Νοσοκομείο Αγρινίου θα γίνουν περισσότερο λειτουργικές, με περισσότερες δυνατότητες στην απερίσπαστη εξυπηρέτηση των πολιτών» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
Το παλαιό Νοσοκομείο Αγρινίου, είναι ένα κτιριακό συγκρότημα που αποτελείται από δώδεκα κτίρια και καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο έκτασης 17,6 στρεμμάτων.
Η μεταφορά των υπηρεσιών υγείας στο νέο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης, είχε ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη και τη λεηλασία των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών.
Η επαναχρησιμοποίηση των κτιρίων και η χωροθέτηση σε αυτά νέων υπηρεσιών, εκτός από την άμεση βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών, θα προσφέρει και την επανένταξη του χώρου στη ζωή της πόλης.
Με την έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως φορέας υλοποίησης του έργου, μέσω της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, αναλαμβάνει να δρομολογήσει τη δημοπράτηση του έργου και την κατασκευή των προβλεπόμενων εργασιών αναδιαμόρφωσης, που περιλαμβάνουν λειτουργικές επεμβάσεις καθώς επεμβάσεις επισκευής και συντήρησης των τριών κτιρίων.
Στην συνέντευξη ακόμη παρενέβησαν ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας Αναστάσιος Αλεξόπουλος και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Νικόλαος Μασίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου