Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Διαγράφονται τα χρέη ανασφάλιστων για νοσήλια και ιδρύονται 240 Τοπικές Μονάδες Υγείας, με ν/σ του Υπ. Υγείας!!!


Η ίδρυση των 240 Τοπικών Μονάδων Υγείας, η διαγραφή των χρεών ανασφάλιστων πολιτών για νοσήλια σε δημόσια νοσοκομεία και η παράταση θητείας επικουρικών γιατρών του ΕΣΥ, είναι οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε την Τετάρτη στη Βουλή.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται :
1) Το νέο θεσμικό πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με την ίδρυση 240 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 75 αστικά κέντρα σε όλη τη χώρα,
2) Η διαγραφή των χρεών στις εφορίες των ανασφάλιστων πολιτών που νοσηλεύτηκαν στα δημόσια νοςοκομεια, πριν την εφαρμογή του μέτρου της δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης στους ανασφάλιστους,
3) Η ίδρυση του νοσοκομείου Καρπάθου,
4) Η σύσταση 465 θέσεων για τα Τμήματα Επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεια όλης της χώρας που θα προκηρυχθούν αμέσως μετα την ψήφιση του,
5) Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα,
5) Η δυνατότητα δωρεάν ανταλλαγής ακίνητης περιουσίας αναμεσα σε ΕΦΚΑ και ΕΟΠΥΥ για εξοικονόμηση πόρων,
6) Κίνητρα για το νοσοκομείο Σαντορίνης , ρυθμίσεις για τους αγροτικούς γιατρούς των ειδικευόμενων και εξειδικευόμενων γιατρών,
7) Η σύσταση νομικού προσώπου για τους οπτικούς ώστε να κάνουν συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ
8) Ρυθμίσεις για τη νοσηλεία Ελλήνων της διασποράς στις χώρες που κατοικούν προκειμένου να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ .
9) Ο νέος οργανισμός λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), ρυθμίσεις για το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΑ, και κίνητρο απόδοσης για τους εργαζόμενους του ΕΟΦ
10) Η παράταση θητείας επικουρικού προσωπικού, επικουρικών γιατρών έως 31/12/18, δυνατότητα μετατάξεων στους διορισθέντες απο το ΑΣΕΠ έτους 1998 στην υγεία (σε υπουργική τροπολογία).

Επίσης στο νομοσχέδιο προστέθηκαν τέσσερις τροπολογίες:
– Η μία εξ αυτών αποτελούσε ζητούμενο των φαρμακευτικών εταιριών καθώς αφορούσε τον υπολογισμό του ενοποιημένου rebate (η υποχρεωτική έκπτωση που κάνουν οι εταιρίες στον ΕΟΠΥΥ στις τιμές των φαρμάκων με βάση και τον όγκο πωλήσεών τους).
– Δίνεται παράταση στο πρόγραμμα επιχορήγησης για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, ενώ ρυθμίζεται και το θέμα του συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους του, στην περίπτωση κατά την οποία υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές rebate ή/και clawback.
– Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΟΠΑΔ, Οίκου Ναύτου και ΤΑΥΤΕΚΩ παραμένουν στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος και θα συνεχίσει να πληρώνει, ενώ οι υποχρεώσεις των λοιπών φορέων μεταφέρονται στον ΕΦΚΑ από 1ης Ιουλίου 2017.
– Καταργείται η υποχρέωση θεώρησης, για ηλεκτρονικές συνταγές που αφορούν σε αναλώσιμο διαβητικό υλικό.

– Ρυθμίζονται θέματα μετακίνησης 10 δικηγόρων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στον ΕΟΠΥΥ, επιτρέποντας τον Οργανισμό να απευθυνθεί και σε ιδιώτες δικηγόρους.
– Μετατίθεται από 1η Ιουνίου στις 30 Σεπτεμβρίου η έναρξη ισχύος της ρύθμισης αναφορικά με τη διαδικασία αποζημίωσης ιατροτεχνολογικών προϊόντων, αναλώσιμου υγειονομικού υλικού κλπ.
– Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι υποχρεωτικά πλήρους απασχόλησης, ενώ ο Αντιπρόεδρος είτε πλήρους είτε μερικής. Οι αποδοχές και οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις τους θα ορίζονται με ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών και δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν τις αποδοχές του Διοικητή και Υποδιοικητή μιας Υγειονομικής Περιφέρειας και δεν θα ξεπερνούν τις 77.000 Ευρω.
– Διάταξη για τις μετακινήσεις του προσωπικού του ΕΚΑΒ.
– Νομιμοποιούνται οι δαπάνες που αφορούν σε όλες τις ατομικές συμβάσεις είτε έργου είτε εργασίας που έχουν συναφθεί με φορείς του Υπουργείου Υγείας για λόγους που συνέχονται με το δημόσιο συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου