Σε χαμηλά ποσοστά κυμαίνεται η ικανοποίηση των Ελλήνων από το ΕΣΥ.
Σύμφωνα με την μελέτη του ΙΟΒΕ στη χώρα μας καταγράφεται ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης από τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας, με 38% για το 2020, σε σχέση με 36% το 2010.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το εύρημα αυτό καθώς το ΕΣΥ υποχρηματοδοτείται με συνέπεια οι ασθενείς να βάζουν βαθιά το χέρι για να βρουν την υγεία τους
Και για του λόγου του αληθές βάση των ίδιων στοιχείων του ΙΟΒΕ παρατηρείται σημαντική υποχώρηση χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας στην Ελλάδα έναντι αύξησης στην ΕΕ. Η ετήσια δημόσια μεταβολή δαπανών σε σταθερές τιμές, σωρευτικά για την περίοδο 2009 – 2021 διαμορφώνεται στο -29,2% στην Ελλάδα έναντι +32,7% στην ΕΕ.
Το 2021 η συνολική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε στο 9,2% (εκ των οποίων 5,7% δημόσια δαπάνη) έναντι 10,9% στην ΕΕ (εκ των οποίων 8,9% δημόσια δαπάνη).
Στην Ελλάδα η δημόσια χρηματοδότηση διαμορφώνεται στο 62,1% της συνολικής χρηματοδότησης για δαπάνες υγείας το 2020, αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (81,1%).
Πώς βαθμολογούν οι Έλληνες το ΕΣΥ
Το ΕΣΥ κατατάσσεται στην 29η θέση ανάμεσα σε 35 χώρες της Ευρώπης με 615 βαθμούς στον δείκτη αξιολόγησης των συστημάτων υγείας Euro Health Consumer Index (ECHI), υψηλότερα από Αλβανία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία και Λετονία.
Στη χώρα μας επιτυγχάνεται σχετικά υψηλή βαθμολογία σε τομείς όπως:
η άμεση πρόσβαση σε γιατρούς,
η μείωση της θνησιμότητας από εγκεφαλικά,
ο παιδικός εμβολιασμός,
η μειωμένη συχνότητα υπερτασικών και
η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
Αντίθετα, χαμηλή επίδοση επιτυγχάνεται σε θέματα όπως:
η πληροφόρηση και τα δικαιώματα των ασθενών,
οι οικογενειακοί γιατροί,
οι λίστες αναμονής στους καρκινοπαθείς,
οι μεταμοσχεύσεις,
οι άτυπες πληρωμές,
το κάπνισμα,
η έλλειψη φυσικής άσκησης,
οι θάνατοι από τροχαία,
η καθυστερημένη εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων και
η υψηλή κατανάλωση αντιβιοτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου