Τον επόμενο μήνα αναμένεται να έχει έτοιμο το σχέδιο για τις αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) το υπουργείο Υγείας.
Οι αλλαγές σχεδιάζονται εδώ και καιρό με δεδομένο ότι σήμερα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών επικρατεί χάος κάθε φορά που εφημερεύει ένα μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής.
Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στα ΤΕΠ θα συνοδευτούν και με ένα νέο νομοσχέδιο περί τα τέλη του χρόνου σύμφωνα με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που θα αναφέρεται και θα ορίζει το νέο ΕΣΥ.
Πάντως με βάση τις δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει το σχέδιο ανασυγκρότησης των ΤΕΠ σε συνδυασμό με τις εφημερίες ώστε να μην παρουσιάζεται η σημερινή εικόνα με τα ράντζα και τις αναμονές ωρών για τους ασθενείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr οι εισηγήσεις που δεχόταν ο υπουργός Υγείας για τη δημιουργία 6 έως 8 αυτόνομων ΤΕΠ στην Αττική τα οποία θα ήταν στελεχωμένα με όλες τις ειδικότητες των γιατρών και με επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, δεν φαίνεται να προκρίνεται.
Και αυτό διότι η αρχική ιδέα τα ΤΕΠ αυτά να είναι απολύτως αυτόνομα και ανεξάρτητα από την υπόλοιπη λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε να μεταφέρονται τα Επείγοντα περιστατικά ακόμη και σε άλλες δομές, δεν λειτουργεί.
Μία τέτοια αλλαγή σκοντάφτει στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στις μεταφορές των ασθενών με το ΕΚΑΒ από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.
Οι προσωρινές αλλαγές στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών
Πληροφορίες του HealthReport.gr τονίζουν ότι θα επιχειρηθούν άμεσα κάποιες πρώτες αλλαγές έως ότου γίνουν και οι ανακαινίσεις στα ΤΕΠ μεγάλων νοσοκομείων με τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
-Μία από τις βασικές κινήσεις του υπουργείου Υγείας που προβλέπονται στο σχέδιο είναι να δημιουργηθεί μία νέα ψηφιακή πλατφόρμα που να συνδέει όλα τα νοσοκομεία με το ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ, ώστε από το Κέντρο Επιχειρήσεων να δίνονται οδηγίες και να κατευθύνονται με μεγαλύτερη ακρίβεια τα ασθενοφόρα για τις διακομιδές των ασθενών. Ένα σύστημα που βέβαια υπάρχει και σήμερα αλλά σε μία μάλλον πιο παλαιά μορφή.
Άλλωστε καθημερινά καταγράφονται σοβαρές δυσκολίες στον συντονισμό μεταξύ του ΕΚΑΒ και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών και δη των περιστατικών που χρειάζονται άμεσα περίθαλψη.
-Επίσης θα επιχειρηθεί να εφαρμοστεί ένα καλύτερο σύστημα κατανομής των περιστατικών, αφού σήμερα η κακή κατανομή των ασθενών στα νοσοκομεία, οδηγεί σε ράντζα μετά από κάθε εφημερία αλλά και σε αναμονές.
-Παράλληλα αναμένεται σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr να δοθεί έμφαση στο λεγόμενο triage δηλαδή στην διαλογή των ασθενών, αφού στα ΤΕΠ τα περιστατικά είναι ανάμεικτα.
Υπάρχουν ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα ή σε κρίσιμη κατάσταση και ασθενείς που θα μπορούσαν να αντιμετωπισθούν ή αργότερα ή σε άλλη δομή όπως σε Κέντρο Υγείας. Βέβαια είναι άγνωστο εάν στον σχεδιασμό έχει υπολογιστεί ότι σήμερα η χώρα διαθέτει ένα ανοργάνωτο και απολύτως ελλιπές σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό πάντως το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να ορίσει ειδικές ομάδες στα νοσοκομεία για τη διαλογή των ασθενών. Ομάδες που θα παραλαμβάνουν τους ασθενείς στην είσοδο των «Επειγόντων» και θα καθορίζουν την περαιτέρω αντιμετώπισή τους.
Κάτι που βέβαια προβλέπεται ήδη από νόμο του 2002, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού δεν εφαρμόζεται σχεδόν σε κανένα νοσοκομείο πλήρως και οργανωμένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου