Στα 40 χρόνια λειτουργίας του, το ΕΣΥ έχει γίνει βασικός πυλώνας της ελληνικής κοινωνίας και βασικός μηχανισμός αναδιανομής εισοδήματος και μείωσης κοινωνικών ανισοτήτων, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ομιλία του στο συνέδριο HealthIT. Το ΕΣΥ πρέπει να αναμορφωθεί γιατί υπήρξαν παθογένειες εξ’αρχής που δεν έχουν εξαλειφθεί, γιατί λόγω της κοινωνικοοικονομικής κρίσης των προηγούμενων χρόνων δημιουργήθηκαν σημαντικές ελλείψεις αλλά και γιατί έχει αλλάξει η εποχή άρα και τα ζητούμενα από ένα Σύστημα Υγείας. Οι 4 άξονες στους οποίους θα εστιάσει η κυβέρνηση τις αλλαγές στο ΕΣΥ όπως ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους είναι: α) η κτηριακή αναβάθμιση. Όπως ανέφερε το νεότερο νοσοκομείο στη χώρα είναι 23 ετών και είναι το Αττικόν. Το πρόγραμμα για την κτηριακή αναβάθμιση των νοσοκομείων είναι αξίας πάνω από 1,6 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα πρώτα 600 εκατ. θα έχουν διατεθεί για έργα μέχρι το 2025, το 30% της αξίας του προγράμματος θα έχει διατεθεί μέχρι το 2026 και τα υπόλοιπα μέχρι το 2027.
β) η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας, που θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης αρχής γενομένης με την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων
γ) Η στελέχωση του ΕΣΥ. Ο Υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση στις προκηρύξεις για στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μεγάλη. Το πρόβλημα όπως είπε έχει να κάνει με συγκεκριμένες ειδικότητες όπως οι αναισθησιολόγοι και οι παθολόγοι στην περιφέρεια καθώς και στις εργαστηριακές ειδικότητες όπως οι ακτινολόγοι και παθολογοανατόμοι σε όλη τη χώρα. Όπως είπε το Υπουργείο επεξεργάζεται το πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος που περιλαμβάνει κίνητρα για τις συγκεκριμένες ειδικότητες αλλά και το πώς θα γίνει το άνοιγμα του ιδιωτικού επαγγέλματος στους εργαζόμενους του ΕΣΥ.
δ) Οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές. ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι οι αλλαγές στην οργάνωση και στο διοικητικό μοντέλο του ΕΣΥ είναι απαραίτητες ξεκινώντας ακόμα και από το ρόλο του Υπουργείου που πρέπει να είναι περισσότερο ελεγκτικός και όχι διοικητικός.
Αλλαγές θα γίνουν και στο μοντέλο διοίκησης των νοσοκομείων, πολλές από τις οποίες προβλέπονται και στο Σ/Ν που μόλις ψηφίστηκε αλλά κυρίως στην αναδιάταξη των μονάδων στα τμήματα. Νομοσχέδιο που θα έρθει στο τέλος της χρονιάς θα περιγράφει τις παραπάνω αλλαγές.
Αναφερόμενος στις αλλαγές στο ΕΚΑΒ, είπε ότι απέδωσαν τα μέγιστα παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν όσον αφορά την ύπαρξη των μεικτών πληρωμάτων που αύξησαν τις βάρδιες κατά 30%. «1500 διακομιδές δεν θα είχαν γίνει σε συγκεκριμένες περιοχές εάν δεν υπήρχαν τα μικτά πληρώματα», δήλωσε ο κ. Θεμιστοκλέους. Τέλος ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι στον επόμενο μήνα θα ψηφιστεί νομοσχέδιο για το ΕΚΑΒ, ενώ πλήρη εικόνα για τις λίστες χειρουργείων θα υπάρξει στους επόμενους 2 με 2,5 μήνες από την πλήρη ψηφιοποίησή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου