«Πλάτη» στο ΕΣΥ ζήτησε ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης να βάλουν οι γιατροί, την ώρα που «λυγίζουν», που φεύγουν κατά κύματα, με τη διαχρονική υποστελέχωση και την υπερεξόντωσή τους να υπογραμμίζεται καθημερινά σε μπαράζ ανακοινώσεων των κατά τόπους Ενώσεων Ιατρών της χώρας και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Χέρι χέρι με την υποστελέχωση πάει και η συνειδητή υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, με τραγικές συνέπειες, όπως είναι η αναβολή χημειοθεραπειών στο αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» που κατήγγειλε χθες ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Η κυβέρνηση συνεχίζει με υποσχέσεις και ανακοινώσεις εντυπωσιασμού μιας σειράς από νομοσχέδια για μετά τη ΔΕΘ, «με προτεραιότητα» στην Υγεία. Πιο πρόσφατο αυτό για «την πλήρη αναμόρφωση και ενίσχυση του ΕΚΑΒ» που παρουσιάστηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, στο φόντο των απανωτών απωλειών συνανθρώπων μας το φετινό καλοκαίρι, επειδή το ασθενοφόρο δεν έφτασε εγκαίρως.
Στη σκληρή εργασιακή πραγματικότητα των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία η απάντηση του υπουργού Υγείας ήταν ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, μαζί με αμέριστη κατανόηση, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), σύμφωνα με την παράταξη Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ Γιατρών). Μάλιστα ο υπουργός απέδωσε την «πιεστική» κατάσταση σε αύξηση της νοσηρότητας του γενικού πληθυσμού και σε αύξηση των χρονίως πασχόντων...
Στο θέμα των ελλείψεων, δεσμεύτηκε για 6.000 προσλήψεις στην Υγεία μέσα στο 2024, χωρίς να διευκρινίζει κάτι περισσότερο αναφορικά με τη σχέση εργασίας με την οποία αυτές θα γίνουν (μόνιμοι - επικουρικοί - «συνεργάτες» με μπλοκάκι). Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης άφησε αναπάντητο το ζήτημα των απολύσεων των παρατασιακών ειδικευόμενων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, αν και επισημάνθηκε ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία ολόκληρων τμημάτων που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αυτούς τους γιατρούς.
Οι μετακινήσεις
Για τις μετακινήσεις γιατρών, φαινόμενο που εντάθηκε μέσα στους θερινούς μήνες, ανέφερε ότι διαφωνεί, αλλά επικαλέστηκε «έκτακτες ανάγκες που το επιβάλλουν», ενώ για την απαράδεκτη κατάσταση με τις πολύωρες αναμονές των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων της Αττικής ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στο σχέδιο εφημέρευσης και θα υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο στο τέλος Οκτωβρίου.
Η ανακοίνωση για αλλαγή του τρόπου εφημέρευσης εξόργισε τους γιατρούς οι οποίοι προχωρούν σε γενικές συνελεύσεις, καθώς εκτιμούν ότι το σχέδιο είναι να εφημερεύουν καθημερινά Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) νοσοκομείων, χωρίς να εφημερεύουν τα ίδια τα νοσοκομεία.
Η αλλαγή εντάσσεται σε επικείμενη παρέμβαση στο πλάνο εφημερίας των νοσοκομείων της Αττικής, με προφανή στόχο να ελαφρύνουν τα επείγοντα περιστατικά σε συγκεκριμένες πανεπιστημιακές κλινικές, σύμφωνα με την Αριστερή Συσπείρωση.
«Περσινά ξινά σταφύλια», λένε οι γιατροί, που μιλούν για ένα σχέδιο που είχε εξεταστεί πάλι προ δεκαετίας, αλλά δεν λειτούργησε, αφού απαιτεί πολλά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ να είναι σε 24ωρη διαθεσιμότητα, ώστε ο ασθενής να εξετάζεται σε άλλο ΤΕΠ και να εισάγεται για νοσηλεία σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα...
Από την πλευρά τους, οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, επαναφορά των μισθών τους στα επίπεδα του 2012, επαναφορά των δώρων, αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, να σταματήσουν οι μετακινήσεις. Ζητούν, επίσης, να υπάρξει πλήρης ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία 24ωρης λειτουργίας και να λειτουργεί αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.
Οσον αφορά την αναβολή χημειοθεραπειών λόγω έλλειψης χρημάτων, που ανέδειξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αυτή οφείλεται, όπως λέει, στο ότι έχουν απομείνει 5.000 ευρώ στο νοσοκομείο για φάρμακα. Αξίζει να σημειωθεί πως με κατεπείγουσα επιστολή του στις 31 Αυγούστου προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ο προϊστάμενος του Φαρμακευτικού Τμήματος του νοσοκομείου, Βαγγέλης Λεντάρης, έκανε λόγο για «το φάρμακο του οποίου ο προϋπολογισμός έχει εξαντληθεί (υπόλοιπο 5.000) και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ακυρώσεις χημειοθεραπειών αλλά και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές των νοσηλευομένων ασθενών καθώς εξαντλείται το στοκ του Φαρμακευτικού Τμήματος» και ζήτησε να γίνουν οι άμεσες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια.
«Η Δημόσια Υγεία δεν βελτιώνεται με 5% δημόσιες δαπάνες Υγείας, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρώπης είναι 7,5%», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και υπογραμμίζει ότι «όπου υποχωρεί ο δημόσιος τομέας, τα κενά καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας, με τον πολίτη να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη».
Οι εργολάβοι
Τα νοσοκομεία εμφανίζουν σήμερα ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δισ. ευρώ, που αποτελούν «θηλιά» στον λαιμό των προϋπολογισμών τους, ενώ η διαχείριση των λιγοστών χρημάτων είναι προβληματική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι απολύσεις από τα νοσοκομεία 6.000 συμβασιούχων εργαζομένων από τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και η αντικατάστασή τους με εργολάβους, μας λέει ο Μ. Γιαννάκος.
Ενδεικτικά αναφέρει ως παράδειγμα το Νοσοκομείο της Νίκαιας, όπου ανέθεσαν σε εργολάβο τη φύλαξη για δύο μήνες, με 10 φύλακες, έναντι 71.622,40 ευρώ με ΦΠΑ. Οι 10 φύλακες, προσθέτει, κοστίζουν 35.800 ευρώ τον μήνα ή 3.500 ευρώ ο καθένας. Εάν προσλάμβαναν συμβασιούχους ή επικουρικούς, θα στοίχιζαν ακριβώς τα μισά χρήματα (14.500 ευρώ) και οι εργαζόμενοι θα λάμβαναν μεγαλύτερο μισθό από ό,τι τώρα μέσω του εργολάβου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου