Οι βάσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου, θα λειτουργήσουν στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Ανδραβίδα, στη Νέα Αγχίαλο, στη Θεσσαλονίκη και μία επιπλέον στην Ελευσίνα, και τη διαχείρισή τους θα αναλάβουν από κοινού το ΕΚΑΒ μαζί με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, στοχεύοντας να παρεμβαίνουν όποτε και όπου χρειαστούν τα πληρώματα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή, ορεινή και νησιωτική.
Το ΕΚΑΒ και κυρίως οι αεροδιακομιδές μπαίνουν σε διεθνή πρότυπα, με στόχο την άμεση μεταφορά του κάθε ασθενή στο νοσοκομείο μέσα σε διάστημα 7-10 λεπτών. Η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το σχέδιο της κυβέρνησης για σαρωτική αλλαγή στις αεροδιακομιδές ασθενών σε χρόνο-ρεκόρ, ακόμη και από την πιο απομακρυσμένη, νησιωτική ή ορεινή περιοχή της Ελλάδας, παίρνει σταδιακά σάρκα και οστά.
Στην πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου, καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι βάσεις έξι νέων ελικοδρομίων που θα φτιαχτούν σε αντίστοιχες περιοχές και θα καλύπτουν το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Οι πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτών των ελικοδρομίων είναι να ενεργοποιηθούν και να λειτουργήσουν παρέχοντας σωτήριες επεμβάσεις, από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, δηλαδή στις αρχές του 2024.
Εκτός, λοιπόν, από τις τέσσερις ήδη υπάρχουσες βάσεις ελικοδρομίων, που βρίσκονται σε Ελευσίνα, Ρόδο, Άκτιο και Σύρο, και τις οποίες συνδιαχειρίζονται ΕΚΑΒ και Ένοπλες Δυνάμεις, τώρα δρομολογούνται άλλες έξι νέες βάσεις. Αυτές οι βάσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα του υπουργείου, θα λειτουργήσουν στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Ανδραβίδα, στη Νέα Αγχίαλο, στη Θεσσαλονίκη και μία επιπλέον στην Ελευσίνα.
Τη διαχείρισή τους θα αναλάβουν από κοινού το ΕΚΑΒ μαζί με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, στοχεύοντας να παρεμβαίνουν όποτε και όπου χρειαστούν τα πληρώματα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή, ορεινή και νησιωτική.
Τα νέα ελικοδρόμια θα τεθούν σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2024, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την απόκτηση των νέων πτητικών μέσων. Ο αριθμός των νέων ελικοπτέρων που θα ενισχύσουν τον στόλο του Εναέριου ΕΚΑΒ, δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί. Είναι κάτι το οποίο θα γίνει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι γνωστό ότι τα ελικόπτερα τα οποία αποτελούν τον στόλο του ΕΚΑΒ δεν ξεπερνούν τα 14, και σχεδόν το σύνολο αυτών «πιλοτάρουν» εκπαιδευμένοι στρατιωτικοί της Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι παρεμβάσεις, όμως, για την αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ περιλαμβάνουν και τους εξής άξονες:
Αλλαγή του μοντέλου των αεροδιακομιδών. Δημιουργία επιπλέον βάσεων αεροδιακομιδών στη χώρα, σε επέκταση του σχεδίου «Ερμής Θεοχαρόπουλος», και εκπαίδευση του προσωπικού στην πραγματοποίηση πρωτογενών διακομιδών, που σημαίνει ότι το ΕΚΑΒ θα αποκτήσει τη δυνατότητα παραλαβής των επειγόντων περιστατικών από τον τόπο του συμβάντος και τη μεταφορά του απευθείας στο νοσοκομείο, κερδίζοντας χρόνο μεταφοράς που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στη διάσωση της ανθρώπινης ζωής.
Ενίσχυση με προσωπικό. Στο Λεκανοπέδιο της Αττικής έχουν ήδη προσληφθεί 111 άτομα (από τον περασμένο Ιούλιο) ως πληρώματα σε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, ενώ τα άλλα 139 άτομα που δεν κάλυψαν τις συνολικά 250 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί, θα μεταφερθούν ως αιτήσεις πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, στις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Πρόσληψη 800 νέων μόνιμων θέσεων πληρωμάτων ασθενοφόρων που θα καλύπτουν ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και οδηγούς. Το σύνολο των προσλήψεων θα υλοποιηθεί σε βάθος τετραετίας.
Ψηφιακή Αναβάθμιση. Πλήρης ψηφιακή αναβάθμιση των συστημάτων του Οργανισμού, με παράλληλη ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας και εποπτείας. Ειδικότερα, στόχος είναι η προμήθεια νέων συστημάτων αναφορικά με την καταγραφή και διαχείριση περιστατικών, κατηγοριοποίηση της κρισιμότητάς τους, καθώς και η δρομολόγηση των ασθενοφόρων. Επίσης, η δημιουργία «Πύργου Ελέγχου» που θα δίνει τη δυνατότητα της εικόνας σε πραγματικό χρόνο και θα δίνει την ευχέρεια άμεσης παρέμβασης. Με μία εφαρμογή Application που ο πολίτης θα κατεβάζει στο κινητό του, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να καλέσει το ΕΚΑΒ και θα γνωρίζει ταυτόχρονα σε πόσα λεπτά θα βρίσκεται στο σημείο που έχει κληθεί για συνδρομή βοήθειας. Επίσης, μέσω της ψηφιακής διασύνδεσης (on line), τα πληρώματα του ΕΚΑΒ θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποια νοσοκομεία είναι διαθέσιμα και με τις αντίστοιχες ειδικότητες για τη διακομιδή του ασθενούς, ανάλογα με το περιστατικό. Εν ολίγοις, θα υπάρχει ένας πλήρης ψηφιακός χάρτης νοσοκομείων, ΕΚΑΒ, με στόχο την άμεση μεταφορά του ασθενούς.
Αναβάθμιση Στόλου Οχημάτων. Σε ό,τι αφορά τον επιχειρησιακό στόλο του ΕΚΑΒ, στόχος του υπουργείου είναι η ανανέωση των οχημάτων με την προμήθεια 250 νέων ασθενοφόρων μέχρι το 2025, με χρήματα που θα δοθούν για την αγορά των οχημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου