Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με το ζήτημα της ενίσχυσης του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, επιβάλλεται η λήψη άμεσων μέτρων για την ενίσχυση των πληρωμάτων και των δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική, αλλά και για την στήριξη των εργαζόμενων σε αυτό. Ταυτόχρονα, πρέπει να καταγραφούν άμεσα οι ανάγκες, να αυξηθούν οι επιχειρησιακές βάσεις του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική και να ξαναρχίσουν κι οι αεροδιακομιδές, με δεδομένες τις μεγάλες αποστάσεις και την δυσβατότητα του οδικού δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τον Υπουργό Υγείας να απαντήσει με στοιχεία στα ακόλουθα ερωτήματα :
Πόσα ασθενοφόρα υπάρχουν διαθέσιμα για τον Νομό Χαλκιδικής;
Πόσα πληρώματα του ΕΚΑΒ καλύπτουν σε καθημερινή βάση τη Χαλκιδική; Πόσες βάρδιες υπάρχουν για κάθε ασθενοφόρο και σε ποιες βάσεις σταθμεύουν αυτά τα ασθενοφόρα.
Πως θα ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική και πότε θα υπάρξουν ενισχύσεις στα πληρώματα;
Αν θα επανεξεταστεί το πλαίσιο των αεροδιακομιδών, ώστε να καλύπτονται κρίσιμες περιοχές.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κύριο Υπουργό Υγείας.
Θέμα: Πότε και πως θα καλυφθούν τα κενά του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική;
Στις 8 Ιουνίου 2023 ένας άνθρωπος έχασε αδόκητα τη ζωή του στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής αναμένοντας την διακομιδή του. Αυτό συνέβη διότι η τοπική βάση του ΕΚΑΒ, από την οποία καλύπτεται η περιοχή της Ουρανούπολης απέχει οδικώς πάνω από μία ώρα. Σε ολόκληρη την Χαλκιδική την ίδια περίοδο τα πληρώματα του ΕΚΑΒ ανέρχονταν σε τέσσερα. Ήδη από το 2021 και μέχρι σήμερα, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα, ο Ιατρικός Σύλλογος της Χαλκιδικής, αλλά κι ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσαν ότι με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, τα ασθενοφόρα και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δεν επαρκούν να καλύψουν ολόκληρη την Χαλκιδική.
Στην περιοχή, δε, της Ανατολικής Χαλκιδικής, επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε για το καλοκαίρι, τοπική βάση πληρώματος του ΕΚΑΒ στην Ιερισσό, με μέριμνα από την τοπική αυτοδιοίκηση για την στέγαση του πληρώματος του. Εντούτοις, από το 2019 κι έπειτα η επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική μειώνεται, οι αεροδιακομιδές σταμάτησαν, ενώ ολόκληρες περιοχές βρίσκονται πλέον, εκτός της άμεσης επιχειρησιακής δυνατότητας του ΕΚΑΒ.
Με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση επιχείρησε να στελεχώσει το ΕΚΑΒ, με στελέχη άλλων κρίσιμων υπηρεσιών της πολιτικής προστασίας και της αυτοδιοίκησης, παρά τα προβλήματα που είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει αυτή η πρόχειρη επιλογή. Όμως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, η Χαλκιδική μένει εκτός, καθώς εξαιρούνται οι παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, εφόσον ο Δήμος στον οποίο ανήκουν δεν είναι χαρακτηρισμένος ως ορεινός.
Επειδή είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να αγνοεί το πρόβλημα των διακομιδών στη Χαλκιδική, να το επιδεινώνει επί τέσσερα χρόνια και να μην απαντά στην αγωνία της κοινωνίας.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός Υγείας :
Πόσα ασθενοφόρα υπάρχουν διαθέσιμα για τον Νομό Χαλκιδικής;
Πόσα πληρώματα του ΕΚΑΒ καλύπτουν σε καθημερινή βάση τη Χαλκιδική; Πόσες βάρδιες υπάρχουν για κάθε ασθενοφόρο και σε ποιες βάσεις σταθμεύουν αυτά τα ασθενοφόρα.
Πως θα ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική και πότε θα υπάρξουν ενισχύσεις στα πληρώματα;
Θα επανεξεταστεί το πλαίσιο των αεροδιακομιδών, ώστε να καλύπτονται κρίσιμες περιοχές, όπως εκείνη του Αγίου Όρους;
Η ερωτώσα βουλευτής
Κυριακή Μάλαμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου