Νίπτουν τα χείρας τους στο δήμο Ωρωπού “για το περιστατικό με την ηλικιωμένη”, αλλά όσους εξαρτώνται άμεσα από αυτάς τα χείρας, τους πλένουν με μάνικα, χάρη στην πολυδιαφημισμένη “βοήθεια στο σπίτι”. Και υπάρχει βέβαια και η απίστευτη οικονομική παράμετρος αυτής της αθλιότητας, με το δήμο να χρυσοπληρώνει κάτι που θα του στοίχιζε ελάχιστα αν το διαχειριζόταν ο ίδιος.
Οι νοσηλευτές που τους έλαχε το τραγικό περιστατικό δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Ομως καλό είναι να μην αθωώνονται οι υπόλοιποι ηθικοί αυτουργοί, αφού παρόντες ήταν και αστυνομικοί στο συμβάν, αλλά και υπάλληλοι του δήμου, καθώς και γείτονες. Και ωσεί παρόντες ήταν και όλοι οι δημοτικοί παράγοντες που από το γραφείο τους τώρα, επιρρίπτουν ευθύνες αποκλειστικά στον νοσηλευτή με τη μάνικα. Μάλιστα ο δημοτικός σύμβουλος που ήταν παρών υποστηρίζει ότι την ώρα που ο ένας νοσηλευτής έπλενε τη γυναίκα στην πυλωτή, ο ίδιος ήταν απασχολημένος να συζητεί με τη διαχειρίστρια της πολυκατοικίας!
Η άτυχη γυναίκα, ηλικίας 69 ετών, είναι συνταξιούχος τραπεζικός και είχε πλέον σοβαρό πρόβλημα κινητικότητας, με αποτέλεσμα να είναι μέρες τώρα πεσμένη στο πάτωμα και αβοήθητη. Έκανε όλες τις ανάγκες της επί τόπου και όταν έφθασαν εκεί οι νοσηλευτές, όπως λένε οι ίδιοι, τους ζήτησε να την πλύνουν. Όμως από τα πολλά σκουπίδια -λένε οι ίδιοι πάντα- δεν μπορούσαν να την βάλουν στη μπανιέρα. Ζήτησαν -λένε- ζεστό νερό από τους γείτονες, αλλά δεν τους έδωσαν.
Τώρα με ποιο σκεφτικό δεν την έβαλαν σε ένα σημείο διακριτικά να την πλύνουν έστω και με κρύο νερό ή δεν την πήγαν τυλιγμένη με κουβέρτα σε ένα νοσοκομείο για να την καθαρίσουν εκεί κόσμια, δεν το ξέρουμε. Οι ίδιοι λένε ότι δεν επιτρέπεται να βάζουν στο ασθενοφόρο ασθενείς “σε τέτοια μικροβιακή κατάσταση”, όμως είναι γνωστό ότι τα ασθενοφόρα απολυμένονται. Ποιος τους έδωσε την εντολή να την πλύνουν οπωσδήποτε επί τόπου, αντί απλά να την μεταφέρουν τυλιγμένη σε κουβέρτα και εν συνεχεία να απολυμάνουν το ασθενοφόρο; Δεν το ξέρουμε.
Όπως πληροφορηθήκαμε από το νοσοκομείο στο ποίο διακομίσθηκε, κινδύνευε να χάσει πλέον από νεκρώσεις και τα κάτω άκρα της. Το δε ασθενοφόρο ειδοποιήθηκε από έναν ταξιτζή που πληρωνόταν (άγνωστο από ποιον) για να της πηγαίνει κάθε μέρα φαγητό. Προχτές την είδε πεσμένη στο πάτωμα και ειδοποίησε ασθενοφόρο. Πιθανόν ο ταξιτζής να μην της πήγαινε φαγητό τα Σαββατοκύριακα και η γυναίκα να έπεσε στο διάδρομο την Παρασκευή, οπότε έγινε αντιληπτή την Δευτέρα που ο ταξιτζής ξαναπήγε για να της παραδώσει φαγητό.
Δεν ξέρουμε αν ο άνθρωπος αυτός είχε ενημερώσει κάποιον για την αθλιότητα στο σπίτι της ταλαίπωρης συνταξιούχου και μας είπαν ότι δεν βρέθηκαν συγγενείς για να μεριμνήσουν. Μάθαμε ότι πέρα από την απερίγραπτη κατάσταση της ίδιας, με περιττώματα σε όλο της το σώμα, υπήρχαν σκουπίδια σε όλο το σπίτι. Αυτά κανένας δεν τα είδε; Δεν συγκεντρώνεται τέτοιος όγκος δυστυχίας μέσα σε λίγες ημέρες. Ποια ακριβώς ήταν η “βοήθεια στο σπίτι” την οποία διαφημίζει ο δήμος Ωρωπού;
Μία εύλογη απορία…
Και έχουμε και μια απορία. Ο δήμος διαθέτει το ασθενοφόρο αλλά έχει αναθέσει σε ιδιώτη την διαχείριση. Δηλαδή αγόρασε το ασθενοφόρο και πληρώνει στον ιδιώτη 200.000 το χρόνο, δηλαδή 16.600 ευρώ το μήνα. Γιατί; Δεν έχει ΕΚΑΒ στον Ωρωπό και εξαιρείται από το εθνικό σύστημα υγείας; Αλλά ας το αφήσουμε κι αυτό. Αν ο δήμος ειχε προσλάβει πέντε άτομα, διασώστες, διοικητικούς και νοσηλευτές, θα του στοίχιζαν λιγότερο από τα μισά.
Ακόμα και χωρίς σύμβαση, κάθε μεταφορά ασθενούς στοιχίζει γύρω στα 40 ευρώ σε έναν ιδιώτη. Και σε αυτό το κόστος οι εταιρείες βάζουν και την χρήση ή τις φθορές του ασθενοφόρο, το οποίο σημειωτέον μπορεί να αγοραστεί ακόμα και προς 5.000 ευρώ μεταχειρισμένο σε καλή κατάσταση. Δηλαδή με τόσα που δίνει ο δήμος για τη “διαχείριση”, θα αγόραζε άλλα τρία μεταχειρισμένα ασθενοφόρα το μήνα. Ο δήμαρχος περιορίζεται στην ΕΔΕ που θα γίνει για να εξετάσει αν θα συνεχιστεί η σύμβαση με τους ιδιώτες και δηλώνει αγανακτισμένος.
Όμως αν, πρακτικά τώρα, εξετάσουμε την “διαχείριση” των αρμοδίων στον δήμο, ακόμη κι αν οι περίπου 20.000 δημότες χρειάζονταν τέσσερις διακομιδές την ημέρα, αυτές θα στοίχιζαν χωρίς καμία σύμβαση μόνον 4.800 το μήνα, γιατί υπάρχει εξάλλου και το ΕΚΑΒ. Αλήθεια, πόσα ασθενοφόρα χρειάσθηκε ο δήμος μέσα σε ένα μήνα για να δικαιολογηθούν τα 16 χιλιάρικα που δίνει μηνιαίως σε ιδιώτη ώστε να πλένει γέροντες και γερόντισσες με τη μάνικα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου