Δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι του Ν. Κοζάνης παρακολούθησαν χθες το απόγευμα στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Κοζάνης, το πρώτο τετράωρο επιμορφωτικό σεμινάριο του Τμήματος Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ σχετικά με την παροχή πρώτων βοηθειών σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις αλλά και την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, την γνωστή ΚΑΡΠΑ, με τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή.
Πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση
Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου που διοργάνωσε το Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε τόσο θεωρητική, όσο και πρακτική εκπαίδευση των συμμετεχόντων στην ΚΑΡΠΑ και στη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή που βρίσκεται εγκατεστημένος στο Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης. Ο Εξωτερικός Απινιδωτής καθώς και ο πλήρης ιατρικός εξοπλισμός πρώτων βοηθειών αποτελεί Δωρεά προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Κοζάνης από τον Πασχάλη Διονύση – Πρόεδρο Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με την νομοθεσία απινιδωτές πρέπει να βρίσκονται υποχρεωτικά σε σχολεία, δικαστήρια, αεροδρόμια, σταθμούς τρένων και λεωφορείων.
Αναλύθηκαν επίσης οι τρόποι απελευθέρωσης του αεραγωγού, η αντιμετώπιση της πνιγμονής, η τοποθέτηση του πάσχοντα σε θέση ασφάλειας, ενώ έγινε και ενημέρωση σχετικά με τους τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισης απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων όπως του εγκεφαλικού επεισοδίου, του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου, μιας επιληπτικής κρίσης ή και λιποθυμικού επεισοδίου.
Η γνώση Πρώτων Βοηθειών
Όπως τονίστηκε από τους εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ, οι τρόποι παροχής πρώτων βοηθειών ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες του θύματος και ταυτόχρονα με τις γνώσεις εκείνου του ατόμου που τις παρέχει. Σημαντικό ρόλο, υπό αυτή την έννοια, παίζει το να γνωρίζει κανείς τι χρειάζεται ή τι δε χρειάζεται όταν παρέχει Πρώτες Βοήθειες.
Ο φόβος για παροχή πρώτων βοηθειών
Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι πολίτες, που διστάζουν ακόμη και σήμερα, να προσφέρουν άμεσα πρώτες βοήθειες φοβούμενοι νομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία καλύπτεται νομικά το άτομο το οποίο σε ένα τυχαίο περαστικό και χωρίς να είναι γιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας, εφαρμόζει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), σε ένα άτομο που υπέστη καρδιακή ανακοπή, αφού το ύψιστο αγαθό που χρήζει προστασίας στην έννομη τάξη, είναι η ζωή και η υγεία. Σύμφωνα με το άρθρο 307 του Ποινικού Κώδικα «Όποιος παραλείπει να σώσει άλλον από κίνδυνο ζωής, αν και μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο της δικής του ζωής ή υγείας, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή».
Έτσι ένα άτομο, μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε πάσχοντα σε ένδειξη καλής θέλησης και δεν διώκεται ποινικά, επειδή προσέφερε τις πρώτες βοήθειες με ή χωρίς χρήση εξωτερικού απινιδωτή σε θύμα ανακοπής χωρίς να είναι πιστοποιημένος διασώστης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου