Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

ΠΟΕΔΗΝ: Απολύσεις 100 συμβασιούχων νοσηλευτών στις προνοιακές μονάδες – «Κατάφωρη αδικία, τραγικές ελλείψεις»

 

Βολές για την απόλυση 100 συμβασιούχων νοσηλευτών μετά από οκτώ χρόνια εργασίας στις προνοιακές μονάδες, εξαπολύει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, κάνοντας λόγο για κατάφωρη αδικία και τραγικές ελλείψεις στο χώρο της υγείας.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Οι προνοιακές μονάδες της χώρας εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας με αρμόδια την υφυπουργό κα. Μιχαηλίδου. Στις Προνοιακές Μονάδες της χώρας εργάζονται 2.700 υπάλληλοι αντί 5.000 που είναι οριακά το αναγκαίο προσωπικό.

Την περίοδο της κορύφωσης των κυμάτων της πανδημίας έδωσε μάχες το λιγοστό προσωπικό να κρατήσει έξω σπό τη πόρτα των μονάδων τον κορωνοϊό. Οι περιθαλπόμενοι στις δημόσιες προνοιακές μονάδες είναι άτομα με βαριές αναπηρίες, ευπαθείς ομάδες. Η διαχείριση της πανδημίας από το λιγοστό προσωπικό είναι πετυχημένη κάτι που αποδεικνύεται από τα στοιχεία.

Ενώ στις ιδιωτικές προνοιακές μονάδες ο κορωνοϊός θέρισε και είχαμε εκατοντάδες νεκρούς που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη, αντιθέτως στις δημόσιες προνοιακές μονάδες είχαμε ελάχιστους νεκρούς περιθαλπόμενους. Αυτό ωφείλεται στο προσωπικό που υπερβάλλει εαυτόν. Και όμως η Πολιτεία ανταμείβει το προσωπικό αυτό με απολύσεις.

Απολύονται συμβασιούχοι επικουρικοί νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες των μονάδων μετά από οκτώ χρόνια δουλειάς. Πρόκειται για περίπου 100 συναδέλφους που δεν βρίσκονται στους επιτυχόντες του σχετικού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ παρότι συμμετείχαν με αυξημένη μοριοδότηση. Είναι κάτι αντίστοιχο με τους επικουρικούς των νοσοκομείων μόνο που εδώ το κράτος τούς αντιμετωπίζει διαφορετικά. Τουλάχιστον συνεχίζουν να εργάζονται με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων.

Πού είναι οι δεσμεύσεις της Πολιτείας απεναντι στους συμβασιούχους των προνοιακών μονάδων για μονιμοποίηση; Παρά τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού των μονάδων απολύουν νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες μετά οκτώ χρονια δουλειάς. Αυτή είναι η επιβράβευσή τους για την υπερπροσπάθεια στη πανδημία.

Καλούμε την υφυπουργό Εργασίας τουλάχιστον να κάνει το αυτονόητο. Να ανανεώσει τις συμβάσεις τους όπως πράττει το υπουργείο Υγείας. Δεν είναι πιο εύκολη η δουλειά στη πρόνοια. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η μονιμοποίηση των επικουρικών δεν επιτυγχάνεται μέσω διαγωνισμών με αυξημένη μοριοδότηση. Χρειάζεται πολιτική πρωτοβουλία μετατροπής των συμβάσεων των συμβασιούχων στο ΕΣΥ, την πρόνοια, το ΕΚΑΒ, σε αορίστου χρόνου.

thesstoday.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου