Πόση αγωνία έχουν οι συγγενείς ενός ηλικιωμένου που αναμένουν πέντε ώρες το ασθενοφόρο; Πόσο τυχερός μπορεί να σταθείς αν έχεις τη δυνατότητα να συνδράμεις εκεί που η Πολιτεία αδυνατεί; Πόσο εύκολη είναι η πρόσβαση στα νοσοκομεία στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη; Η Κωνσταντίνα Κουκουνασούλη μεταφέρει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής το περιστατικό που απασχόλησε την οικογένειά της και αποτυπώνει τη δυσκολία του πολίτη να έχει τις αναγκαίες και άμεσες φροντίδες Υγείας.
Η 78χρονη γιαγιά της, την ώρα που έκανε μπάνιο, άρχισε να αιμορραγεί στο πόδι λόγω σπασμένου αγγείου. Για καλή της τύχη, η Κωνσταντίνα, όντας φοιτήτρια Μαιευτικής, είχε γνώση για να χειριστεί το περιστατικό σε πρώτο βαθμό. Παράλληλα κάλεσαν άμεσα το 166 για μεταφορά στο νοσοκομείο. Ωστόσο, εκεί ήρθε το πρώτο σοκ. «Η πρώτη πληροφορία ήταν ότι θα καθυστερήσει. Υπήρχαν πολλές καθυστερήσεις, μεγάλη κίνηση και τα ασθενοφόρα ήταν κατειλημμένα. Ρώτησα περίπου σε πόση ώρα και δεν ήξεραν» αναφέρει η Κ. Κουκουνασούλη. Στο μεταξύ, η αιμορραγία δεν είχε σταματήσει, η οικογένεια δεν ήξερε πόσο θα κρατήσει και πόσο αίμα είχε χαθεί ήδη. Παράλληλα, βίωσαν και την κρίση της γιαγιάς, καθώς έκανε δύο εμετούς και έχασε τις αισθήσεις της. Ευτυχώς, μετά από λίγο σταμάτησε η αιμορραγία, έδεσαν το πόδι με επιδέσμους και ανέμεναν το ασθενοφόρο.
Η δεύτερη κλήση έγινε μετά από δύο ώρες και η ερώτηση που έλαβαν είναι αν θα έρθουν μόνοι τους. «Εκεί έπαθα τεράστιο σοκ, γιατί διαπίστωσα ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο. Τα ασθενοφόρα είναι τόσο λίγα που τους είναι τόσο απαραίτητα και η κάθε μετακίνηση είναι πολύτιμη» σημειώνει η Κ. Κουκουνασούλη.
Εντέλει, το ασθενοφόρο ήρθε 8.35 μ.μ., ενώ η πρώτη κλήση είχε γίνει στις 3.30-4.00 μ.μ. Σχεδόν πέντε ώρες καθυστέρηση! Μάλιστα, προηγουμένως είχαν καλέσει από το ΕΚΑΒ για να δουν αν θέλουν να ακυρωθεί η μεταφορά. «Αν αυτό συνέβαινε σε μία οικογένεια που δεν είχε κάποιον που να ξέρει πώς να το αντιμετωπίσει ή επικρατούσε ο εύλογος πανικός, θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα τα πράγματα» λέει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η εγγονή της 78χρονης. Επίσης, θα μπορούσε να ήταν μόνη της η ηλικιωμένη στο σπίτι, έτυχε να είναι η εγγονή της παρούσα. Έτυχε στη συγκεκριμένη περίπτωση να πάνε όλα καλά, αλλά ο κόσμος δεν είναι υποχρεωμένος να μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοιες συνθήκες.
Επίσης, όπως ξεκαθαρίζει η Κωνσταντίνα Κουκουνασούλη, οι διασώστες που έφτασαν δεν ευθύνονται για τίποτα. Αντιθέτως, πέρα από τη βοήθεια που παρείχαν στο καθαρά υγειονομικό σκέλος, είχαν πολύ καλή επικοινωνία με τον ασθενή και τους συγγενείς του. «Μέσα στον πανικό και την καθημερινή ταλαιπωρία δεν θα τους αδικούσε κανείς αν δεν είχαν όρεξη, αλλά δημιούργησαν μία σχέση εμπιστοσύνης».
«Στην Ελλάδα του 2022, η κυβέρνηση φέρει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση. Με τις αναστολές εργασίας υγειονομικών. Υπάρχει αυτή η συνθήκη με το εμβόλιο, αλλά θα έπρεπε να προσλάβουν άλλους στη θέση τους. Όπως και να αυξήσουν τους μισθούς των υγειονομικών. Χωρίς μέσο μεταφοράς είσαι τελειωμένος. Ένα πιο επείγον περιστατικό θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί διαφορετικά» καταλήγει η Κωνσταντίνα Κουκουνασούλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου