Περισσότεροι από 1.050 απινιδωτές βρίσκονται συνολικά σε όλα τα σημεία της ελληνικής επικράτειας. Γήπεδα, ξενοδοχεία, εταιρείες, δημόσια κτίρια αλλά και αρκετά σπίτια, διαθέτουν πλέον τον δικό τους απινιδωτή, ένα εργαλείο που σώζει ζωές. Το έργο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Kids Save Lives που παλεύει χωρίς ιδιαίτερη χρηματοδότηση να αναδείξει τη σημαντικότητα των απινιδωτών, έχει ήδη αποδειχθεί σωτήριο για αμέτρητους ανθρώπους. Ένας από τους κύριους σκοπούς της ομάδας, είναι να εκπαιδεύσει τα παιδιά, προκειμένου να γνωρίζουν πώς να σώζουν ζωές. Τι μεταφέρει στο GRTimes ο συν-δημιουργός του Kids Save Lives, Αναστάσιος Στεφανάκης
Δεν υπάρχει τίποτα πιο πολύτιμο από την ανθρώπινη ζωή. Λίγοι είναι εκείνοι που φροντίζουν για τις ζωές των γύρω τους και ακόμη λιγότεροι, εκείνοι που προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι κανένας άνθρωπος δε θα χαθεί, επειδή η πολιτεία δεν μπορεί να βρίσκεται παντού για να συνδράμει. Ένας από τους ανθρώπους αυτούς, είναι ο Αναστάσιος Στεφανάκης, διασώστης του ΕΚΑΒ και συν-δημιουργός και πρόεδρος του Kids Save Lives.
«Ξεκινήσαμε σαν Ανθρωπιστικός Οργανισμός που είχε ως κύριο στόχο την εκπαίδευση παιδιών στις Πρώτες Βοήθειες, εξαιτίας των καταπληκτικών δυνατότητων τους. Από εκεί, πήραμε και το όνομά μας», όπως εξηγεί στο GRTimes ο ίδιος, περιγράφοντας μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων σε όλη τη χώρα, οι οποίοι προσφέρουν τον χρόνο και τις γνώσεις τους σε αποκλειστικά σε εθελοντική βάση.
«Με τα χρόνια, τις ανάγκες αλλά και τις νέες προοπτικές που δημιουργήθηκαν, το Kids Save Lives αναπτύχθηκε και στην εκπαίδευση-πιστοποίηση ενηλίκων, αλλά κυρίως στη δημιουργία και χρήση νέων προγραμμάτων εκπαίδευσης και διάσωσης που έχουν βάση την τεχνολογία».
Η σημασία των απινιδωτών σε… αριθμούς
Όπως λέει σχετικά ο κ. Στεφανάκης, παραθέτοντας τα στατιστικά που αφορούν ανθρώπους οι οποίοι χάνονται καθημερινά από ανακοπή καρδιάς, «το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 700.000 άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή ανακοπή κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος, κάθε 45” δευτερόλεπτα, θα υποστεί ανακοπή καρδιάς.
Οι μισοί από αυτούς το παθαίνουν μέσα στα νοσοκομεία και οι υπόλοιποι έξω από αυτά. Το 85% όσων το παθαίνουν έξω από τα νοσοκομεία, βρίσκονται μέσα σε σπίτια, σε πλατείες, σε σχολεία, ξενοδοχεία, γήπεδα, αλλά και όπου υπάρχει συνάθροιση ατόμων. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να τοποθετήσουμε απινιδωτές παντού, προκειμένου αρκετοί από του ανθρώπους αυτούς, να σωθούν».
Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, ο οποίος περιγράφει με αριθμούς τη σημαντικότητα ενός απινιδωτή, «ένα τέτοιο μηχάνημα, σώζει ζωές στα πρώτα 5′ λεπτά. Αυτός είναι ο κρίσιμος χρόνος, όπου οδηγεί στις φανταστικές πιθανότητες επιβίωσης, σε ποσοστά 50%-70%. Στα δέκα λεπτά, οι πιθανότητες “εξανεμίζονται” και φτάνουν σχεδόν στο 0%. Αν ένας απινιδωτής, λοιπόν φτάσει στο σημείο όπου χρειάζεται σε πάνω από δέκα λεπτά, είναι εξαιρετικά πιθανό να μετατραπεί από μία σωτήρια συσκευή, σε ένα άχρηστο κουτί».
Η Ελλάδα, σύμφωνα πάντοτε με τον ίδιο, βρίσκεται αυτή τη στιγμή τέταρτη από το τέλος ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής που επιβιώνουν. Το… καλό μέσα στο κακό ωστόσο για τη χώρα μας, είναι το γεγονός ότι την τελευταία 6ετία ανέβηκε δύο θέσεις στη σχετική κατάταξη.
Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα μετρά περισσότερους από 1.050 καταγεγραμμένους απινιδωτές, ενώ όπως λέει ο κ. Στεφανάκης «στόχος είναι ο αριθμός αυτός να φτάσει στις 10,000 μέχρι το 2,030 και να υπάρχουν δύο τουλάχιστον σωτήριες συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο».
Τα σχολεία άνοιξαν τις πόρτες τους στο Kids Save Lives-Στόχος η θεσμοθέτηση του μαθήματος Πρώτων Βοηθειών
Εδώ και 12 χρόνια, οι άνθρωποι του Kids Save Lives βρίσκονται στα σχολεία. «Το 2016, εγκρίθηκαν τα προγράμματά μας από το υπουργείο Παιδείας και σε συνεργασία με ένα ακόμη σωματείο, την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, καταφέραμε να εκπαιδεύσουμε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, σε περισσότερα από 700 ελληνικά σχολεία», όπως λέει σχετικά ο συν-δημιουργός της ανθρωπιστικής οργάνωσης, γνωστοποιώντας ακόμη ότι έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι.
Κάποιοι από αυτούς, εκπαιδεύτηκαν διαδικτυακά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, μέσω της σύγχρονης διδασκαλίας από απόσταση.
«Νούμερο ένα στόχος», όπως λέει, «είναι να θεσμοθετηθεί το μάθημα πρώτων βοηθειών στα σχολεία. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να ανταποκριθεί το υπουργείο Παιδείας σε πρόταση-σχέδιο νόμου, που καταθέσαμε το 2019», στην αρμόδια υπουργό, Νίκη Κεραμεώς.
Ποιες παράλληλες δράσεις πραγματοποιούνται
Ο κ. Στεφανάκης γνωστοποιεί επιπλέον ότι, «ξεκινήσαμε παράλληλα μία δράση με στόχο να διαδοθούν οι απινιδωτές, καθώς είναι απαραίτητο να υπάρχουν σε κάθε γήπεδο, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά». Σχετικά μάλιστα με το συγκεκριμένο ζήτημα, το Kids Save Lives δημιούργησε έναν χάρτη όπου μπορεί κανείς να βρει όλους τους απινιδωτές που υπάρχουν στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως, μέχρι τώρα το Kids Save Lives, έχει καταφέρει το 1/5 των σωτήριων συσκευών της χώρας, να έχει τοποθετηθεί από μαθητές και συνεργάτες του οργανισμού.
Ακόμη μία επιδίωξη, αποτελεί η συμπερίληψη των ατόμων με οπτική αναπηρία στην εκπαίδευση και τη διάσωση. «Μία νέα συνεργασία έχει ξεκινήσει πρόσφατα με προοπτική να αναπτυχθεί σε παγκόσμια εμβέλεια, μαζί με το Youthorama και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Τυφλών, που περιλαμβάνει την εκπαίδευση ατόμων με οπτική αναπηρία που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, αλλά και όλους τους ανθρώπους γύρω από αυτό.
Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε υλοποιήσει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με οπτική αναπηρία στις Πρώτες Βοήθειες και τα καταφέρνουν εξαιρετικά», όπως λέει σχετικά ο κ. Στεφανάκης, γνωστοποιώντας επιπλέον ότι «το πρόγραμμά μας θα ξεκινήσει από το σχολείο του Λέανδρου». Όπως μάλιστα τονίζει, «ο Λέανδρος θα γίνει πρεσβευτής όλου του προγράμματος».
Πού θα βρείτε την εφαρμογή που παρέχει οδηγίες Πρώτων Βοηθειών
Επιπροσθέτως, οι ιθύνοντες της ανθρωπιστικής οργάνωσης δημιούργησαν και την εφαρμογή iSAVElives, η οποία προσφέρει δυνατότητες άμεσης αντιμετώπισης ενός επείγοντος περιστατικού.
«Το συγκεκριμένο app θέλουμε να κατέβει σε 11 εκατομμύρια smartphones των πολιτών της χώρας, αλλά και των τουριστών», όπως λέει σχετικά ο κ. Στεφανάκης, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι «για τη δημιουργία της εφαρμογής απαιτήθηκε μία ομάδα προγραμματιστών από την Κρήτη και την Καβάλα, υπό την καθοδήγηση του Project Μanager Γιάννη Γιακουμάκη, η οποία αναπτύσσεται πλέον και με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Microsoft, που μας έδωσε όλα τα εργαλεία αλλά και την αξιοπιστία της».
Ο χρήστης του iSAVElives, μπορεί επιπλέον να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες αρχές έκτακτης ανάγκης (166-112) όταν μια ζωή κινδυνεύει, να καλέσει τους πιστοποιημένους Πρώτους Ανταποκρινόμενους της Κοινότητας του, να δει που βρίσκεται ο πλησιέστερος απινιδωτής, αλλά και να βοηθήσει ένα θύμα καρδιακής ανακοπής μέσω της Καθοδηγούμενης ΚΑΡΠΑ.
Δείτε ΕΔΩ το σχετικό βίντεο, που σώζει ζωές!
Πώς λειτουργεί ένας απινιδωτής και ποιοι μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν
Αρκετές είναι οι απορίες γύρω από τη λειτουργία ενός απινιδωτή. Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, «εκείνα που χρειάζονται, αλλά και που προτείνουμε, προκειμένου να καταστεί λειτουργικός ένας απινιδωτής, είναι να διαθέτει απαραίτητα ενεργή μπαταρία, δύο ηλεκτρόδια ενηλίκων και ένα ηλεκτρόδιο παιδιών, αλλά και να γίνει ορατός μέσω του διεθνούς σήματος απινιδωτών».
(Μπορείτε να δείτε αναλυτικά ΕΔΩ όλα όσα χρειάζονται για να λειτουργήσει ένας απινιδωτής).
Υπάρχουν ωστόσο επιπλέον παρελκόμενα υλικά που χρειάζεται κανείς προκειμένου να σώσει μία ζωή. Ένας εκπαιδευόμενος χρήστης απινιδωτή λοιπόν, «χρειάζεται και ένα ψαλίδι, ένα ξυραφάκι, μία πετσέτα, αλλά και τα Μέσα Ατομικής Προστασίας της περιόδου της πανδημίας», σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη.
Ακόμη, για να μπορέσει κάποιος να χρησιμοποιήσει έναν απινιδωτή στην Ελλάδα, θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής (BLS/ERC). Σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Αναστάσιος Στεφανάκης ξεκαθαρίζει ότι «έπειτα από διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, τον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της ηπείρου μας, καταλήξαμε ότι ο ανθρωπιστικός μας οργανισμός μπορεί πλέον να γίνει κέντρο πιστοποίησης ανανηπτών και First Responders στην Ελλάδα, κάτι το οποίο αυξάνει το έργο, αλλά και το κύρος και τα θετικά αποτελέσματα του Κids Save Lives.
Το παραπάνω, προσφέρεται μέσα από ειδικά σεμινάρια του Kids Save Lives. «Πρόκειται για έξι ώρες θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης και παρέχεται ένα πτυχίο που αναγνωρίζεται διεθνώς, για τρία χρόνια. Έπειτα από ένα τέτοιου είδους μάθημα, ο καθένας μας, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται, μπορεί να πιστοποιηθεί. Θα γνωρίζει ακριβώς, πως πρέπει να ανταποκριθεί σε ένα επείγον περιστατικό καρδιακής ανακοπής, αναίσθητου θύματος ή πνιγμονής από ξένο σώμα. Το σεμινάριο υλοποιείται και πάλι από εθελοντές και χρειάζεται μόνο ένα συμβολικό ποσό, κυρίως για τα λειτουργικά έξοδα».
Πόσο κοστίζει ένας απινιδωτής
Το κόστος των απινιδωτών, μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Όπως γνωστοποιεί ο συν-ιδρυτής του Kids Save Lives, «συνεργαστήκαμε με το υπουργείο Οικονομικών, όπου ο υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας, έπειτα από γνωμοδότηση του υφυπουργού, Αποστόλη Βεσυρόπουλου, θεσμοθέτησε τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας για τους απινιδωτές, χαρακτηρίζοντάς το ως “αγαθό που σώζει ζωές”».
Έτσι, από το 24%, ο ΦΠΑ για την αγορά των απινιδωτών «έπεσε» πλέον στο 6% και το μέσο κόστος της συσκευής πλέον, φτάνει τα 1.200€.
Όπως σχετικά λέει ο κ. Στεφανάκης, «όλοι μας θα θέλαμε αντί για ένα καλό κινητό, να πάρουμε έναν απινιδωτή και να σώσουμε μία ζωή».
Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει το Kids Save Lives
«Ό,τι καταφέραμε, το καταφέραμε με 0€. Μέχρι και τα μπλουζάκια μας, εμείς τα πληρώνουμε», λέει στο GRΤimes, περιγράφοντας την πορεία της ανθρωπιστικής οργάνωσης ο συν-δημιουργός της.
«Δυστυχώς, πάσχουμε σε ό,τι αφορά τις χορηγίες και τη χρηματοδότηση, ενώ όλα έχουν γίνει με πολλή νκαι σκληρή δουλειά, εκατοντάδων εθελοντών. Αυτό αποδεικνύει ότι ο εθελοντισμός, φέρνει σπουδαία αποτελέσματα», όπως ακόμη ξεκαθαρίζει ο κ. Στεφανάκης, λέγοντας παράλληλα ότι «δε θέλουμε χρήματα. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να μας βοηθήσει με εκπαιδευτικό εξοπλισμό για να εκπαιδεύσουμε χιλιάδες παιδιά, ή με άλλα υλικά, όπως κούκλες -δηλαδή εκπαιδευτικά προπλάσματα-, υπολογιστές, εκπαιδευτικούς ή κανονικούς απινιδωτές και οτιδήποτε άλλο».
Όλοι «χωρούν» στο Kids Save Lives
Ο ίδιος επιπλέον απευθύνει έκκληση για επιπλέον εθελοντές: «Μπορούν να βοηθήσουν όλοι, σύμφωνα με τις δεξιότητές τους» όπως λέει. «Μαθητές λυκείου ή φοιτητές, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στα social media. Δικηγόροι, θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στο νομικό μας τμήμα. Εκπαιδευτικοί, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην εκπαιδευτική κατάρτιση ή στα προγράμματα που καταθέτουμε στο υπουργείο Παιδείας, απλοί πολίτες ή επιστήμονες μπορούν να βοηθήσουν, τους χρειαζόμαστε έτσι ώστε να φέρουμε παρέα μεγαλύτερα αποτελέσματα», όπως εξηγεί.
Στην ιστοσελίδα του Kids Save Lives, υπάρχει ειδική ενότητα όπου μπορεί κανείς να βρει τη φόρμα εθελοντών και να συνδράμει την προσπάθεια των ιθυνόντων.
Και το μήνυμα του Αναστάσιου Στεφανάκη, αφορά ακριβώς αυτό: Τον εθελοντισμό. Όπως τονίζει:
«Πρέπει να αγαπήσουμε και να τιμήσουμε τους εθελοντές στην Ελλάδα, γιατί βοηθούν αληθινά εκεί όπου το κράτος υστερεί. Οι εθελοντές με τη σειρά τους, θα βοηθήσουν όσο μπορούν την κοινωνία που ζούμε, κάνοντας την καλύτερη και σίγουρα ασφαλέστερη…».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου