Την επέκταση της χρονικής ισχύος των πιστοποιητικών νόσησης και εμβολιασμού για κορωνοϊό προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Όπως επεσήμανε, υπάρχει σύσταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εναρμονιστούν όλες οι χώρες σχετικά με τη χρονική διάρκεια των πιστοποιητικών στους 9 μήνες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στους 6 μήνες για το πιστοποιητικό νόσησης.
Στην Ελλάδα έως τώρα η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού για τις δύο δόσεις είναι οι επτά μήνες ενώ για το πιστοποιητικό νόσησης είναι οι τρεις μήνες. Για όσους έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού και με την τρίτη δόση, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός στην ισχύ του πιστοποιητικού.
Ακόμη, σημείωσε ότι αυτό που εξετάζεται είναι να μην χρειάζεται η επίδειξή των πιστοποιητικών για την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους κατά τους θερινούς μήνες με τις τελικές αποφάσεις για το πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων να μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι να πηγαίνουμε πιο κοντά στην κανονικότητα. Δεν θα ήθελα να πω ημερομηνίες, περιμένουμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής. Το πιο πιθανό είναι το σχέδιο της αποκλιμάκωσης να συνδυάζεται με τον Μάιο. Αυτό είναι το πιο πιθανό. Δεν θυσιάζεται το Πάσχα. Ήδη αυτή τη στιγμή που μιλάμε, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, το 90% των μέτρων που υπήρχαν το χειμώνα έχουν αρθεί. Δηλαδή για τους εμβολιασμένους συμπολίτες μας δεν υπάρχει κανένας περιορισμός», είπε χαρακτηριστικά ο Θ.Πλεύρης.
«Μένουν» οι μάσκες
Σχετικά με την χρήση προστατευτικών μασκών στους εσωτερικούς χώρους, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι πρόκειται για ένα σχετικά ήπιο μέτρο που δεν περιορίζει την κινητικότητα και την κοινωνική, οικονομική ζωή, ενώ στη χώρα μας οι εσωτερικοί χώροι περιορίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα μέτρο που πρέπει να «φύγει» άμεσα.
Κοινή απόφαση στην ΕΕ για την 4η δόση
Ο υπουργός Υγείας τόνισε, τέλος, την ανάγκη άμεσα να υπάρξει μια κοινή απόφαση στην ΕΕ για το θέμα χορήγησης της 4ης δόσης.
«Την προηγούμενη εβδομάδα που ήμασταν στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και εμείς, θέσαμε και στο ECDC και στον ΕΜΑ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχουν γρήγορα επιστημονικές αποφάσεις για τη χορήγηση της 4ης δόσης γιατί δημιουργείται μια σύγχυση στους πολίτες των χωρών της ΕΕ. Η θέση μας είναι ότι πρέπει όσο το δυνατόν ταχύτερα να υπάρξει μια επιστημονική απόφαση. Ακριβώς επειδή μιλάμε για επιστημονικά δεδομένα, να είναι μια κοινή απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις» σημείωσε ο κ. Πλεύρης. Ο ίδιος εκτίμησε πως πολύ άμεσα θα υπάρξουν αποφάσεις για αυτό το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου