Σε μια πρωτοφανή απόφαση προχωρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ενέκρινε την απευθείας ανάθεση σε δικηγορική εταιρεία. Να σημειωθεί ότι αυτή η ανάθεση γίνεται λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για το μπόνους αποδοτικότητας στους δημοσίους υπαλλήλους κατόπιν αξιολόγησης.
Συγκεκριμένα, η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γ. Βαλατσού με απόφασή της προχώρησε στην απευθείας ανάθεση ύψους 12.152 ευρώ σε δικηγορική εταιρεία. Η διάρκεια του έργου ορίζεται σε δύο (2) μήνες από την επομένη της ημερομηνίας υπογραφής της σύμβασης και θα υλοποιηθεί σε δύο (2) στάδια.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η δικηγορική εταιρεία θα αναλάβει «την παροχή νομικών συμβουλών και υποστήριξη νομικών υπηρεσιών για τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα αναφορικά με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης και στοχοθεσίας των δημοσίων υπαλλήλων».
Παράλληλα, η δικηγορική εταιρεία θα αναλάβει και «την επίλυση νομικής φύσεως ζητημάτων αναφορικά με την αξιολόγηση και στοχοθεσία των δημοσίων υπάλληλων, ως συνέπεια των διαπιστώσεων του έργου τεχνικής υποστήριξης το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τη DG REFORM της Ε.Ε. και αφορούσε στην παροχή τεχνικής βοήθειας ως προς τον εκσυγχρονισμό στρατηγικά σημαντικών πλαισίων διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού (πλαίσιο προσλήψεων μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ, αξιολόγηση της απόδοσης, στοχοθεσία, κοινό πλαίσιο αξιολόγησης)».
Θεσμικός συνομιλητής
Η απόφαση είναι πρωτοφανής, καθώς μια δικηγορική εταιρεία αναγορεύεται από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών σε θεσμικό συνομιλητή, τη στιγμή που σκοπίμως παρακάμπτεται το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ). Εξάλλου για το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων είχε εμπλακεί ενεργά το ΕΚΔΔΑ το 2015 και με βάση τις προτάσεις του είχε συνταχθεί ο νόμος 4369/2016 για το εθνικό μητρώο επιτελικών στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.
Ξεκαθαρίστηκε το μπόνους
Μετά λοιπόν από αυτή την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η συστηματική απαξίωση του δημόσιου τομέα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και, βέβαια, λύθηκε εν μέρει η απορία που γεννήθηκε από το νομοσχέδιο που κυκλοφόρησε προ ημερών για το μπόνους αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Υπενθυμίζουμε ότι στο νομοσχέδιο που δόθηκε στην ΑΔΕΔΥ προβλέπεται πως το ετήσιο κόστος για το μπόνους αποδοτικότητας δεν θα ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ και θα αφορά τους υπαλλήλους οι οποίοι θα επιτυγχάνουν στην υλοποίηση των στόχων του ετήσιου σχεδίου δράσης των υπουργείων, που θα εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο κάθε Δεκέμβριο. Για κάθε υπάλληλο το bonus «δεν μπορεί να υπερβαίνει, ανά έτος, το δεκαπέντε τοις εκατό (15%) του αθροίσματος του βασικού μισθού και του επιδόματος θέσης ευθύνης κάθε υπαλλήλου και θα υπόκειται στις ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις των πρόσθετων αποδοχών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου