Στην ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας τονίζεται ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου έχουν μειωμένο δημοσιονομικό κόστος και εξασφαλίζουν καλύτερες υπηρεσίες σε τομείς κρίσιμης σημασίας για την ποιότητα της συνολικής υγειονομικής φροντίδας, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα χώρων υψηλής μολυσματικότητας. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτά έτσι τον Θάνο Πλεύρη αν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα σε ανανέωση των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) για τους εργαζόμενους στους τομείς της καθαριότητας-φύλαξης-σίτισης στο ΕΣΥ.
Ολόκληρη η ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού
Θέμα: Σχέδιο επιστροφής των εργολαβικών συνεργείων στο ΕΣΥ στους τομείς της καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης
Σε ένα μήνα ( 31/3/2022) λήγει η παράταση που έχει δοθεί για περίπου 8000 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) που υπηρετούν στους τομείς της καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης στις δομές του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υλοποιήσει, με το ν.4506/2017, την «απεξάρτηση» των δημόσιων δομών υγείας από τα εργολαβικά συνεργεία και τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών αυτών με εργαζόμενους που προσλαμβάνονται με συγκεκριμένα κριτήρια υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ και με ατομικές συμβάσεις εργασίας διετούς διάρκειας. Αυτή ήταν μια σημαντική παρέμβαση απο-ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ που διασφάλισε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβής στο προσωπικό που απασχολείται στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων . Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη ρύθμιση υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον, αφού οι συμβάσεις ΣΟΧ - σε σύγκριση με τις εργολαβικές συμβάσεις- έχουν μειωμένο δημοσιονομικό κόστος και εξασφαλίζουν καλύτερες υπηρεσίες σε τομείς κρίσιμης σημασίας για την ποιότητα της συνολικής υγειονομικής φροντίδας, όπως για παράδειγμα η καθαριότητα χώρων υψηλής μολυσματικότητας.
Χωρίς λοιπόν να υπάρχει κανένας υγειονομικός, διοικητικός ή δημοσιονομικός λόγος , η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας έχουν πάρει την πολιτική απόφαση να ακυρώσουν το μοντέλο των ΣΟΧ και να επαναφέρουν τα εργολαβικά συνεργεία στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η επιλογή αυτή είναι συνδυασμός νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών και επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων. Αντί δηλαδή η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την έμπρακτη συνεισφορά του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης , να παρατείνει τις υπάρχουσες συμβάσεις όσο χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι νέοι διαγωνισμοί και να δώσει στο προσωπικό που υπηρετεί σήμερα την αυξημένη μοριοδότηση για το διάστημα της πανδημίας, προχωρεί αταλάντευτα στην επαναφορά ενός συστήματος εργασιακής εκμετάλλευσης και διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.
Επειδή, είναι κοινωνικά απαράδεκτη και προκλητική η απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά συμφέροντα και να επανέλθουν συνθήκες “εργασιακού μεσαίωνα” στο ΕΣΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου