Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Ομολογούν τις μεγάλες αστοχίες αλλάζοντας το «σχέδιο» του ΕΣΥ για την πανδημία

 


Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το ΕΣΥ ενόψει του τρίτου πανδημικού κύματος, τον οποίο δημοσιοποίησε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος μέσω της ιστοσελίδας ethnos.gr (19.1.21), δεν είναι παρά η αόριστη υπόσχεση για ορισμένες αυτονόητες ενέργειες ως προς τη λειτουργία των νοσοκομείων ώστε αυτά να αντεπεξέλθουν στην έκτακτη συνθήκη του κορωνοϊού.

Ενέργειες οι οποίες θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί από το καλοκαίρι προκειμένου το ΕΣΥ να εμφανιστεί περισσότερο θωρακισμένο στο (επικείμενο τότε) δεύτερο πανδημικό κύμα για να μην φτάσουμε στην τραγωδία που βίωσε κυρίως η βόρεια Ελλάδα.

Μαρτυρούν τρεις σοβαρές παραλείψεις

Ας δούμε τι περιλαμβάνει το «τροποιημένο» (σύμφωνα με το ethnos.gr) επιχειρησιακό σχέδιο που εξαγγέλλει το υπουργείο Υγείας:

  • Ο κ. Κωτσιόπουλος εξαγγέλλει «ενίσχυση του ρόλου του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ που έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης των ΜΕΘ και των κλινικών κορωνοϊού» και θα είναι ο «επιχειρησιακός βραχίονας υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Υπηρεσιών Υγείας».

Ισχυρίζεται δηλαδή πως σκοπεύει να ενισχύσει περισσότερο τον ρόλο του Κέντρου Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ. Γιατί όμως το κάνει τώρα; «Δυστυχώς, στη διάρκεια του δεύτερου κύματος της πανδημίας ο ρόλος του συγκεκριμένου Κέντρου υπήρξε δραματικά κατώτερος των περιστάσεων. Οι ίδιοι οι γιατροί έπρεπε να αναζητούν εναγωνίως κλίνη ΜΕΘ όταν στη βόρεια Ελλάδα όλες οι κλίνες ήταν καλυμμένες 100% και οι μόνες διακομιδές που πραγματοποιήθηκαν ήταν δύο περιστατικά από τη Δράμα σε νοσοκομεία της Αθήνας» εξηγεί στην ΑΥΓΗ ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος στο Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).

Το υπουργείο Υγείας μέχρι σήμερα δεν έχει απαντήσει πόσα αιτήματα δέχτηκε το ΕΚΕΠΥ για διακομιδή ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ, πόσες διεκπεραίωσε και πόσες έμειναν σε εκκρεμότητα λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ.

  • Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε (μετά από πολλούς μήνες) «τα νοσοκομεία αναφοράς να διασυνδεθούν με ένα ή περισσότερα επαρχιακά νοσοκομεία ώστε να υπάρχει έγκαιρη υποστήριξη όταν χρειαστεί». Αυτό, σχολιάζει από την πλευρά του ο Δ. Βαρνάβας, «συνιστά έμμεση ομολογία πως μέχρι τώρα τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της επαρχίας είχαν αφεθεί στη μοίρα τους».

Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας μας ενημερώνει, κατόπιν εορτής, ότι «με την προσθήκη των νέων υπερσύγχρονων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας από την ευγενική δωρεά του ΙΣΝ αλλά και τη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων ενδυναμώνονται σημαντικά τα νοσοκομεία αναφοράς»!

  • Το υπουργείο θα δώσει τώρα «έμφαση στην εκπαίδευση του προσωπικού και τη διαμόρφωση τυποποιημένων διαδικασιών φροντίδας και θεραπείας, την εφαρμογή των οποίων θα αναλάβουν τα νοσοκομεία αναφοράς» δηλώνει επίσης ο κ. Κωτσιόπουλος.  Όμως, σχολιάζει στην ΑΥΓΗ ο Δ. Βαρνάβας, «η ίδια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι αυτή που φρόντισε να αδρανοποιήσει παντελώς την Επιτροπή Εκπαίδευσης του ΚΕΣΥ, με συνέπεια να μην παράγεται κανένα απολύτως έργο σε πρωτόκολλα θεραπείας, τόσο κρίσιμα στη διαχείριση της πανδημίας με ενιαίο τρόπο σε όλη τη χώρα».

Θυμίζουμε ότι ο Βασίλης Τσάπας, εντατικολόγος στο «Παπαγεωργίου» και μέλος του Δ.Σ. της  Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, δήλωσε πρόσφατα στην ΑΥΓΗ («Η 'προσχηματική νοσηλεία', οι ανεπαρκείς ΜΕΘ και τα αναπάντητα ερωτήματα») ότι στο δεύτερο κύμα «χρησιμοποιήθηκαν πολλοί γιατροί άσχετων ειδικοτήτων, χωρίς όμως να έχουν εκπαιδευτεί στη νοσηλεία πνευμονίας από τον Μάιο και τον Ιούνιο (αντί για τον Νοέμβριο). Οι νοσηλευτές θα έπρεπε να έχουν εκπαιδευτεί για τις ΜΕΘ για δύο - τρεις μήνες, ο χρόνος υπήρχε. Θα μπορούσαν και οι αναισθησιολόγοι να είχαν πάει για δύο μήνες στις Εντατικές ώστε να εξοικειωθούν».

Στο εν λόγω νοσοκομείο τα 12 κρεβάτια ΜΕΘ έγιναν 44 μέσα σε ένα βράδυ και οι νοσηλευτές κλήθηκαν να γίνουν νοσηλευτές Εντατικής χωρίς να έχουν καμία εξειδίκευση.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, το υποτιθέμενο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας απλώς... δεν υπήρξε ποτέ και υπό τον φόβο του τρίτου κύματος η κυβέρνηση ουσιαστικά ομολογεί τρεις τρανταχτές αστοχίες.

Η ίδια η αποκάλυψη των τριών μεγάλων κενών στο ΕΣΥ απαντά έμμεσα και στην προσπάθεια Κοντοζαμάνη να επιρρίψει τους γιατρούς την ευθύνη για τους πολλούς θανάτους ασθενών με Covid-19 εκτός ΜΕΘ. Παράλληλα, όσα υπόσχεται το υπουργείο Υγείας μέσω του ethnos.gr επιβεβαιώνουν ότι, λόγω των σοβαρότατων ελλείψεων του ΕΣΥ σε προσωπικό και εξοπλισμό, ήταν έντονο το φαινόμενο της υποθεραπείας των ασθενών στο δεύτερο κύμα. «Φτάσαμε ένας γιατρός και δύο νοσηλευτές να φροντίζουν για 35, 50 ή και 60 ασθενείς.  Όταν ένας ασθενής μένει χωρίς νερό επειδή δεν υπάρχει κανείς να του φέρει, είναι σίγουρο ότι η κατάστασή του θα επιδεινωθεί» ανέφερε στην ΑΥΓΗ της 17ης Ιανουαρίου η πρόεδρος της  Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα.

«Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας υπήρξε έως τώρα υποτυπώδες, βασισμένο κυρίως στον αυτοσχεδιασμό της στιγμής. Τώρα πληροφορούμαστε πως τροποποιείται!» σχολιάζει στην ΑΥΓΗ ο Δημήτρης Βαρνάβας. Συνεπώς, λέει το μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι νέες «παρεμβάσεις» τις οποίες εξήγγειλε ο κ. Κωτσιόπουλος «συνιστούν περισσότερο ασκήσεις επί χάρτου και ελάχιστα προσεγγίζουν προς επιχειρησιακό σχέδιο υπουργείου που διαχειρίζεται μια πρωτοφανή πανδημία».

www.avgi.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου