Ανοιχτά παραμένουν πολλά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στην παλιά πόλη. Υπηρεσίες, κάτοικοι και επιχειρηματίες τοποθετήθηκαν πάνω στο ζήτημα της πρόσβασης σε οχήματα έκτακτης ανάγκης.
Στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων κ. Μάρκος Καραβιτάκης ανάφερε τους προβληματισμούς του σε περίπτωση πυρκαγιάς στην παλιά πόλη. «Οποιοδήποτε προγραμματισμό και αν έχει κάνει ο δήμαρχος ακυρώνεται από την αυθαίρετη τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στους δρόμους της παλιάς πόλης. Είναι θέμα του δημάρχου να εφαρμοστούν οι κανόνες προσβασιμότητας. Τι να την κάνεις την άσκηση επί χάρτου για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην παλιά πόλη, όταν το όχημα της πυροσβεστικής δεν μπορεί να περάσει. Και πριν από λίγες ημέρες ήμασταν μάρτυρες της κατάστασης με τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Η σύσκεψη αυτή έπρεπε να γίνει εδώ και χρόνια και δεν ξέρω αν τώρα γίνεται προεκλογικά ή για άλλο σκοπό αλλά προκαλώ το δήμαρχο να γίνει ειδική σύσκεψη για τα προβλήματα πυρόσβεσης στην παλιά πόλη» δήλωσε ο κ. Καραβιτάκης.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στα ετοιμόρροπα σπίτια σε διάφορα σημεία της παλιάς πόλης που κινδυνεύουν με κατάρρευση.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης κ. Άννα Σαματά στην τοποθέτηση της υπογράμμισε πως τα προβλήματα με κλείσιμο δρόμων από τραπεζοκαθίσματα ορισμεένων επιχειρηματιών «λύθηκαν πέρυσι με τον κανονισμό για τους κοινόχρηστους χώρους, με τον οποίο βέβαια διαφωνούσαμε σε πολλά πράγματα, αλλά το πρώτο που συμφωνούσαμε ήταν η προσβασιμότητα για ΑμΕΑ και οχήματα άμεσης ανάγκης.»
Επισήμανε επίσης πως πρόβλημα προσβασιμότητας υπάρχει σε 3 δρόμους και αν θέλουν οι υπηρεσίες το αντιμετωπίζουν και συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει τόσο θέμα με τα τραπεζοκαθίσματα όσο με την παράνομη στάθμευση στις εισόδους της παλιάς πόλης. Τέλος πρότεινε την πραγματοποίηση σεμιναρίων πρώτων βοηθειών και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.
Για το ΕΚΑΒ ο κ. Αντώνης Κιοπές δήλωσε πως το ζήτημα της πρόσβασης δεν έχει να κάνει με μερικούς δρόμους. Κάλεσε μάλιστα την κ. Σαματά «να έλθετε μαζί μας σε ένα ασθενοφόρο και να μπούμε στην παλιά πόλη. Τότε θα διαπιστώσετε ότι είναι πάρα πολλοί οι δρόμοι που η πρόσβαση είναι αδύνατη». Παράλληλα ο κ. Κιοπές αλλά και εκπρόσωποι της πυροσβεστικής και της αστυνομίας σημείωσαν πως τα οχήματα έκτακτης ανάγκης πρέπει να έχουν κλειδιά για τις αλυσίδες στο παλιό λιμάνι και να μην περιμένουν το λιμενικό να τους ανοίξει.
Στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της εύρεσης χώρου στάσης και στάθμευσης μέσα στην παλιά πόλη για υπηρεσιακά οχήματα (πυροσβεστική, ΕΚΑΒ κα.) ώστε να επεμβαίνουν άμεσα.
Σοβαρές δυσκολίες για να προσεγγίσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗ υποσταθμούς στην παλιά πόλη ανάφερε και ο κ. Κώστας Φωκάς. «Δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο δύσκολη είναι η πρόσβαση για μια απλή παρέμβαση. Μια ασφάλεια να χρειαστεί να ανεβάσουμε είναι απίστευτα δύσκολο» είπε συμπληρώνοντας πως υποσταθμοί υπάρχουν στα παρακάτω σημεία: Τέρμα Χάληδων τουαλέτες Δήμου, παλιό Ξενία, τέρμα Θεοτοκοπούλου, πλατεία δίπλα στο Γιαλί Τζαμί, δύο υποσταθμοί στη Μητρόπολη, στη Σήφακα, στο Παλαιό Τελωνείο, Μίνωος, Νεώριο Μορο, στο λόφο Καστέλι. «Σε πολλά από αυτά τα σημεία δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση. Σε περίπτωση φωτιάς είναι απαραίτητο να πάμε πριν τους πυροσβέστες να κλείσουμε το ρεύμα διαφορετικά με τα νερά που θα ρίξουν υπάρχει κίνδυνος για θανατηφόρα ηλεκτροπληξία» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τα συστήματα πυρόσβεσης που υπάρχουν στην παλιά πόλη, ο δήμαρχος Χανίων Τ. Βάμβουκας σημείωσε ότι λειτουργούν και τα τρία, όπως επίσης και οι πυροσβεστικοί κρουνοί ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση». Για το ίδιο θέμα ο αντιδήμαρχος Γ. Ξανθουδάκης τόνισε πως τα συστήματα τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία πριν από μερικές ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου