" Μητέρα και κάτοικος Εκτενεπόλ η Αργυροπούλα Δαγκάλη τονίζει ότι "στείλαμε έγγραφο στο δήμο αλλά δεν απαντήθηκε "
" Ζητούν να βρεθεί λύση, ώστε η είσοδος και έξοδος των ασθενοφόρων να μην γίνεται μέσα από την κατοικήσιμη περιοχή "
Εδώ και δυο χρόνια ο σταθμός του ΕΚΑΒ Κομοτηνής στεγάζεται στην περιοχή του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, στην Εκτενεπόλ του δήμου Κομοτηνής. Εκεί βρήκε "καταφύγιο" ύστερα από την ιστορία με τις πλημμύρες που είχαν συμβεί σε αρκετά κτίρια της Ροδόπης προ διετίας.
Πιο αναλυτικά, αμέσως μετά τις πλημμύρες το ΕΚΑΒ φιλοξενήθηκε σε χώρους της πρώην ΥΕΒ, κοντά στο εμπορικό κέντρο. Αμέσως μετά και μόλις για ένα 24ωρο, το ΕΚΑΒ φιλοξενήθηκε σε χώρους του Σισμανόγλειου, ενώ η μόνιμη πλέον στέγη του είναι όπισθεν του Μουσικού Σχολείου Κομοτηνής, στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης Κομοτηνής ατόμων με αναπηρίες
(ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ). Πράγματι ο χώρος έχει προδιαγραφές για την καλύτερη δυνατή επέμβαση των ασθενοφόρων σε σημεία εντός κι εκτός Κομοτηνής, καθώς είναι μια "ανάσα" από το κέντρο αλλά και δίπλα σε κεντρικές αρτηρίες, που με τη σειρά τους οδηγούν με ταχύτητα στο επαρχιακό δίκτυο. Παράλληλα, υπάρχει άνετος χώρος στάθμευσης και ξεχωριστή είσοδος από αυτή του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, οπότε η υπηρεσία είναι πλήρως αυτόνομη και σε αυτό το κομμάτι.
Παρόλα αυτά, πέρα από τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζονται, κάτοικοι της περιοχής μας κάνουν γνωστό κι ένα αρνητικό, μεγάλης όμως σημασίας που χρήζει ανάδειξης. Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή είναι κατοικήσιμη και, ιδίως τους θερινούς μήνες, δεκάδες παιδιά παίζουν σε αυτή. Η φύση, όμως, του επαγγέλματος των οδηγών ΕΚΑΒ επιτάσσει την ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων και σε αυτό το ακριβώς το σημείο δικαιολογείται ο φόβος των γονέων για πιθανό ατύχημα.
Κάτοικος Εκτενεπόλ και μητέρα η Αργυροπούλα Δαγκάλη μας γνωστοποιεί το παράπονό της, αλλά πρώτα διευκρινίζει ότι "δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το ΕΚΑΒ ως θεσμό, ίσα-ίσα χαιρόμαστε που μπορεί να βοηθάει έγκαιρα τον κόσμο. Το ΕΚΑΒ μάλιστα έχει αναβαθμίσει την περιοχή, γιατί είχαμε και θέμα με τις κλοπές". "Παρόλα αυτά η διέλευση των ασθενοφόρων γίνεται μέσα από κατοικήσιμη περιοχή, όπου, μάλιστα, βρίσκονται και πολλά παιδιά. Είναι φυσικό τα ασθενοφόρα να τρέχουν, για να πάνε εγκαίρως στα περιστατικά. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση, ώστε η είσοδος και έξοδος και να μην γίνεται μέσα από την κατοικήσιμη περιοχή. Ειδικά τώρα που είναι καλοκαίρι και τα παιδιά παίζουν, τρέχουν και κάνουν ποδήλατο, είναι επικίνδυνο. Κάτι πρέπει να γίνει και αυτό που ζητάμε είναι να βρεθεί μια διαφορετική είσοδος-έξοδος", εξηγεί.
Μάλιστα, η κα. Δαγκάλη επισημαίνει ότι "ως κάτοικοι έχουμε συντάξει και αποστείλει έγγραφο προς τον δήμο Κομοτηνής, στο οποίο δεν μας απάντησε ποτέ". Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, ως βάσιμη λύση φαντάζει η διάνοιξη μιας κεντρικής εισόδου-εξόδου, κατευθείαν προς τον δρόμο, ώστε να διέρχονται από εκεί τα οχήματα.
Τα δυο χρόνια κατά τα οποία το ΕΚΑΒ στεγάζεται στην περιοχή δεν έχει προκληθεί κάποιο ατύχημα, παρόλα αυτά σας μεταφέρουμε τον φόβο των γονέων, οι οποίοι καθημερινά παρακολουθούν τα παιδιά τους να παίζουν στον χώρο.
Το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕKAB) ιδρύθηκε το 1985 και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Το ΕΚΑΒ υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας, και έχει έδρα την Αθήνα. Ο συντονισμός της παροχής σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας και επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες και η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας είναι ο σκοπός του ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ είναι αναπτυγμένο πανελλαδικά σε 12 παραρτήματα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Καβάλα, Ιωάννινα, Λαμία, Αλεξανδρούπολη, Τρίπολη, Κοζάνη και Μυτιλήνη) και κάθε παράρτημα αναπτύσσεται σε τομείς στις διάφορες περιοχές της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου