Περισσότερες από 7.000 οι προσλήψεις για το 2017, εκ των οποίων 4.644 κρατούσε στα συρτάρια της η Ν.Δ. παρά τη διογκούμενη ανεργία - Γ. Γεωργαντάς, τομεάρχης Ν.Δ.: "Πράγματι δεν κάναμε τις προσλήψεις τις οποίες δικαιούμασταν"
Στον κρίσιμο τομέα της Υγείας αλλά και των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού θα διοχετευθούν οι φετινές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των προσλήψεων του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που παρουσιάζει αναλυτικά σήμερα η «Αυγή».
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο κομβικός τομέας των υπηρεσιών Υγείας αναμένεται να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό που έχει προϋπολογιστεί σε 3.100 προσλήψεις, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες σε νοσοκομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη ότι ο συνολικός αριθμός προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε όλο το Δημόσιο για το 2017 ανέρχεται σε 7.201, καθίσταται εμφανής η πριμοδότηση στον τομέα της Υγείας για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών. Κατά συνέπεια, μετά το 2016, οπότε το 60% των μόνιμων προσλήψεων, σύμφωνα και με την πρόσφατη ετήσια έκθεση του ΑΣΕΠ, κατευθύνθηκαν σε φορείς του υπ. Υγείας, και φέτος ο προγραμματισμός του αρμόδιου υπουργείου προβλέπει σχεδόν το 45% εκ του συνόλου των προσλήψεων να διοχετευθεί στην Υγεία.
Σημειωτέον, στις 3.100 θέσεις περιλαμβάνονται οι προσλήψεις 800 γιατρών, ενώ στις λοιπές 2.300, που αφορούν ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, συγκαταλέγονται και 93 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ.
1.500 μόνιμες θέσεις στους ΟΤΑ
Σημαντική είναι η ενίσχυση, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΥΔΑΝ, και των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, καθώς συνολικά έχουν προϋπολογιστεί 1.517 μόνιμες θέσεις. Η μεγάλη πλειονότητα αυτών θα διοχετευθεί στους δήμους (1.257 προσλήψεις), στους ΟΤΑ Β' θα γίνουν 110 προσλήψεις, ενώ συνολικά 150 προσλήψεις θα υλοποιηθούν στα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού.
Με μόνιμο προσωπικό αναμένεται να ενισχυθεί και ο κρίσιμος τομέας, εν μέσω προσφυγικής κρίσης, της Υπηρεσίας Ασύλου, με προγραμματισμένες 222 προσλήψεις, ενώ και άλλες υπηρεσίες με κοινωνικό πρόσημο αναμένεται να ενισχυθούν, όπως το ΚΕΘΕΑ και ο ΟΚΑΝΑ, με 60 προσλήψεις, ή ο Ελληνικός Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με 54 προσλήψεις, προκειμένου να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον υπολογισμό των αποζημιώσεων.
Ενδεικτικά, ακόμη, στο υπ. Δικαιοσύνης έχουν προγραμματιστεί 98 προσλήψεις (37 ειρηνοδίκες, 61 δικαστές), στο υπ. Οικονομικών 81, στο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης 42.
Να επισημάνουμε ότι οι παραπάνω προσλήψεις διενεργούνται μέσω ΑΣΕΠ, ενώ από τις συνολικά 7.201 για το 2017, μόνο οι 2.557 προσδιορίζονται με βάση τον γνωστό περιοριστικό κανόνα των προσλήψεων στο Δημόσιο 1:4, μία δηλαδή πρόσληψη ανά 4 αποχωρήσεις που ισχύσει για το 2017. Αντίθετα, 4.644 προσλήψεις αφορούν μόνιμο προσωπικό από περασμένα έτη, τις οποίες κράταγε στα συρτάρια της η Ν.Δ., χωρίς να τις υλοποιεί, αν και το δικαιούταν, αρνούμενη ουσιαστικά να παρασχεθεί εργασία σε ισάριθμους πολίτες με φόντο, μάλιστα, τα δυσβάσταχτα νούμερα της ανεργίας.
Ν.Δ.: "Δεν κάναμε τις προσλήψεις"
Το θέμα, μάλιστα, έθιξε και από το βήμα της Βουλής πρόσφατα, στις 15 Ιουνίου, η Όλγα Γεροβασίλη, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ν.Δ. Γ. Γεωργαντά, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «εμείς πράγματι δεν κάναμε τις προσλήψεις τις οποίες δικαιούμασταν την περίοδο την προηγούμενη». Η αιτιολογία που έδωσε στη Βουλή ο κ. Γεωργαντάς ήταν ότι «δείξαμε έναν μεγαλύτερο σεβασμό για τις δημοσιονομικές δυσκολίες εκείνης της περιόδου», ωστόσο, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες της Όλγας Γεροβασίλη, αιτία ήταν «η νεοφιλελεύθερη στρατηγική της ιδιωτικοποίησης δημοσίων υπηρεσιών, μέσω του περίφημου outsourcing, της ανάθεσης δηλαδή σε ιδιωτικές εταιρείες υπηρεσιών, όπως η καθαριότητα, η φύλαξη κ.λπ.».
Αξίζει, τέλος, να επισημάνουμε πως ο προγραμματισμός αυτός των προσλήψεων ενδέχεται να τροποποιηθεί, ανάλογα με τις λύσεις που θα επιλεγούν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των συμβασιούχων.
Τριετής προγραμματισμός για προσλήψεις στην Παιδεία
Στον προγραμματισμό του ΥΔΑΝ έχουν ενταχθεί ήδη και οι προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2018, οπότε προβλέπεται αναπροσαρμογή του κανόνα αποχωρήσεων - προσλήψεων σε 1:3. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του υπουργείου για τις μόνιμες προσλήψεις, το επόμενο έτος προβλέπονται, ενδεικτικά, 1.400 θέσεις γιατρών, 350 προσλήψεις σε φορείς του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και 200 προσλήψεις στον ΟΑΕΔ. Ακόμη, όπως επισήμαναν στην «Αυγή», στενοί συνεργάτες της Όλγας Γεροβασίλη, προετοιμάζεται ήδη, μαζί με το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, προγραμματισμός προσλήψεων στην Παιδεία σε βάθος τριετίας αμέσως μετά το τέλος του 2018.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου