Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Εγκρίθηκε σημαντική εισήγηση του Ηγουμενίδη για την κάλυψη περιοχών από το ΕKΑΒ Κρήτης!!!


Ο Νίκος Ηγουμενίδης παρουσίασε σήμερα στη Βουλή την εισήγηση του σχετικά με την κάλυψη των νησιωτικών περιφερειών και των ορεινών περιοχών από το ΕΚΑΒ. Η έκθεση έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών και θα συμπεριληφθεί ως ξεχωριστό τμήμα στην έκθεση της Επιτροπής.
Κατά την σημερινή του τοποθέτηση ο Νίκος Ηγουμενίδης τόνισε αρχικά ότι «το ΕΚΑΒ είναι η αιχμή του δόρατος για την προνοσοκομειακή φροντίδα και η ενίσχυσή του αποτελεί ζωτικής σημασίας υπόθεση για την κάλυψη των νησιωτικών περιφερειών και των ορεινών περιοχών».
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις, ανέφερε ότι τον Ιανουάριο του 2016 ορκίστηκαν και προστέθηκαν συνολικά στο ΕΚΑΒ 186 νέοι διασώστες, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τον αριθμό των υπηρετούντων στην νησιωτική και ορεινή Ελλάδα, αλλά και ότι τον Δεκέμβριο του 2015 υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την προμήθεια 90 ασθενοφόρων οχημάτων, μεταξύ των οποίων και 25 στη Περιφέρεια της Κρήτης, ολοκληρώνοντας, μέρος της προμήθειας του διαγωνισμού από τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου και μέλος της Υποεπιτροπής για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές εξήγησε ότι η ανορθολογική κατανομή του προσωπικού σε όλη τη χώρα ως αποτέλεσμα πελατειακού χαρακτήρα προσλήψεων και τοποθετήσεων στο παρελθόν, είχε ως αποτέλεσμα ένα μέρος του προσωπικού να ενταχθεί σε διάφορα διοικητικά γραφεία, σε βάρος του αριθμού των πληρωμάτων.
Ανάμεσα στις προτάσεις - ενέργειες που θα ενισχύσουν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του ΕΚΑΒ και κατ’ επέκταση θα ενισχύσουν ένα δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας ο βουλευτής του Νομού Ηρακλείου συμπεριέλαβε και την αξιοποίηση του Χάρτη Υγείας στην οποία αναφέρθηκε διεξοδικά.
 «Ο Χάρτης Υγείας εξετάζει τις μετακινήσεις του πληθυσμού, τις τάσεις μετακίνησης, αλλά και μια σειρά από παράγοντες που δείχνουν τις ανάγκες και τα σημεία όπου θα πρέπει να βρίσκονται οι σταθμοί του ΕΚΑΒ. Ειδικά για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές έχει σημασία ότι ο Χάρτης Υγείας εξετάζει το οδικό δίκτυο, όχι απλά μετρώντας τις αποστάσεις, αλλά συνυπολογίζοντας και τις πραγματικές δυνατότητες, λαμβάνοντας υπόψη διάφορες άλλες παραμέτρους που εμπλέκονται στο θέμα της απόστασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανάμεσα σε άλλες προτάσεις - ενέργειες που μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του ΕΚΑΒ, και συμπεριλαμβάνονται στην εισήγηση, σημείωσε την ανασυγκρότηση του νέου οργανισμού του ΕΚΑΒ με βάση τις ανάγκες ανά περιοχή και με βάση την κίνηση ανά τομέα, την αιμοδοσία με νέο προσωπικό με την εξάντληση όλων των διαθέσιμων μέσων, την εξέταση δημιουργίας υπηρεσίας εναέριων μέσων του ΕΚΑΒ, δηλαδή ενός δημόσιου πολιτικού φορέα υπηρεσίας εναέριων μέσων που να υλοποιεί και να περιλαμβάνει συνολικά το σύστημα των αεροδιακομιδών και την ανάπτυξη της τηλεματικής, ώστε να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή να λειτουργεί πλέον το ΕΚΑΒ με ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο.

Παράλληλα, και με αφορμή τη σχετική συζήτηση για το ρόλο της στατιστικοποίησης σημείωσε ότι «πρέπει και η Διοίκηση του ΕΚΑΒ να απαγκιστρωθεί από τις γραφειοκρατικού τύπου αγκιστρώσεις, οι οποίες ουσιαστικά μόνο τη δυσλειτουργία επιτείνουν. Υπάρχει Κέντρο Υγείας που σε βάθος διετίας η μελέτη του δείχνει ότι έχει δέκα διακομιδές το μήνα. Αυτό για πάρα πολλούς λόγους, όπως από το ότι είναι λίγος ο πληθυσμός, είναι μικρή η κίνηση κ.λπ. Ακόμα και εκείνοι στο απομακρυσμένο νησί, με το μικρό πληθυσμό σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή της χώρας μας και άρα μικρή υγειονομική κίνηση, προφανώς και οι πολίτες αυτοί είναι πολίτες αυτής της χώρας και έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται με το ΕΚΑΒ και όχι στην καρότσα αυτοκινήτου».

Κλείνοντας την εισήγηση του τόνισε ότι «η ουσιαστική λειτουργία του ΕΚΑΒ και η παροχή του αναγκαίου έμψυχου δυναμικού και εξοπλισμού σε συνδυασμό με μια ορθολογική χάραξη της δομής του σε όλη τη χώρα, αλλά και στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές, αφορά στη συνταγματική υποχρέωση για ισότιμη, υψηλού επιπέδου, χαμηλού κόστους και υποκείμενη σε κοινωνικό έλεγχο άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Είναι ζήτημα που αφορά την προάσπιση της δημόσιας υγείας όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, σε όποια γωνιά της πατρίδας μας κι αν βρίσκονται».
ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου