Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Κέντρα Υγείας: Ποια θα μπούνε στη μάχη της εφημερίας – Το ωράριο λειτουργίας τους

 

Στήριξη από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα κέντρα υγείας προς τα νοσοκομεία επιχειρεί να προσφέρει η ηγεσία του υπουργείου υγείας. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με βάση το σχέδιο που έχει καταρτιστεί για τη μείωση του χρόνου αναμονής στο ΕΣΥ, να ενεργοποιηθούν άμεσα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου προκειμένου να αναλαμβάνουν τα ήπια περιστατικά ώστε οι ασθενείς να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν στα Επείγοντα των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάζει το HealthReport.gr, το επόμενο διάστημα αναμένεται πιλοτικά να ξεκινήσει η εφημερία αλλά και η συνεργασία των νοσοκομείων με τουλάχιστον 12 Κέντρα Υγείας της Αττικής.

Κέντρα Υγείας με 24ωρη λειτουργία και μικτή εφημερία

Ήδη άλλωστε 10 Κέντρα Υγείας της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (1η ΥΠΕ) ακολουθούν 24ωρο ωράριο λειτουργίας, ενώ αναμένεται πιλοτικά να προστεθούν τουλάχιστον άλλα δύο, το ένα στο Μαρούσι και το άλλο στην Καλλιθέα, τα οποία θα κάνουν μικτή εφημερία έως τις 10 το βράδυ.

Υπό το πρίσμα αυτό ασθενείς που θα είναι περιπατητικοί θα καθοδηγούνται για την εξυπηρέτησή τους στα συγκεκριμένα Κέντρα Υγείας όπου θα τους παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες που χρειάζονται, ενώ να σημειωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα και για εργαστηριακές εξετάσεις.


Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται – σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr – να ξεκινήσει αντίστοιχη λειτουργία και στο παλιό νοσοκομείο Πατησίων το οποίο έχει γίνει κέντρο υγείας, ώστε να συμβάλει στην αντιμετώπιση των περιστατικών.

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να μειώσει σημαντικά την κίνηση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων, όπου φθάνουν χιλιάδες ασθενείς καθημερινά επειδή δεν έχουν στη διάθεσή τους μονάδα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να αντιμετωπίσουν τα απλά προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουν.

Εκτιμάται μάλιστα ότι τουλάχιστον το 40% των περιστατικών που φθάνουν στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί σε μικρότερες δομές υγείας όπως είναι τα κέντρα υγείας.

healthreport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου