Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Τι «μαγειρεύει» η Κυβέρνηση για το ανθυγιεινό επίδομα;


Οι μνημονιακές ρυθμίσεις που είχαν στόχο τον περιορισμό μέχρι και την εξαφάνιση του ανθυγιεινού επιδόματος δεν αποσύρθηκαν ποτέ από το τραπέζι. Επιχειρήθηκε απλώς η συνεχής μεταφορά των αποφάσεων με στόχο να ξεπεράσουν αυτόν το σκόπελο που θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις.
Η τακτική που ακολουθήθηκε ήταν η συνεχής παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος και η μεταφορά σε επόμενο χρόνο των αποφάσεων της διυπουργικής επιτροπής που θα ασχολούνταν με αυτό το ζήτημα.
Είναι γνωστό ότι όχημα για αυτές τις περικοπές ήταν οι αποφάσεις της διυπουργικής  επιτροπής που είχε ως υποχρέωση την επανεξέταση από μηδενική βάση των κλάδων που θα λαμβάνουν το ανθυγιεινό επίδομα και να καταθέσει σχετικό πόρισμα. Ταυτόχρονα, με βάση τις νομοθετικές ρυθμίσεις προσδιορίστηκε και η μέθοδος για την μελλοντική περικοπή του επιδόματος με πρόσχημα την υλοποίηση των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια που ήταν υποχρεωμένη να προτείνει η σχετική επιτροπή.
Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το σήριαλ αποτέλεσε η τροπολογία που ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπ. Ναυτιλίας τον Φεβρουάριο του 2019 (N. 4597/19) σύμφωνα με την οποία παρατάθηκε η θητεία της επιτροπής με την υποχρέωση να παραδώσει πόρισμα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2019.
Επίσης σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη μέσα σε 2 μήνες από την παράδοση του πορίσματος,  δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019, να εκδώσει νέα απόφαση παίρνοντας υπόψη και τις προτάσεις της επιτροπής που θα καθορίζει τους κλάδους, το ύψος και τους όρους για την χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
Η παράταση χορήγησης του ανθυγιεινού επιδόματος, σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, συνδέεται άμεσα με την έκδοση της σχετικής απόφαση της Κυβέρνησης για το θέμα αυτό που έχει καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2019.


Παρά το γεγονός ότι οι καταληκτικές ημερομηνίες που ορίζει ο νόμος εξαντλούνται αφού η επιτροπή θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα σε 30 ημέρες και η Κυβέρνησης να νομοθετήσει μέσα σε 90 ημέρες, δυστυχώς καμία αντίδραση για το θέμα δεν φαίνεται να υπάρχει από την πλευρά των συνδικάτων. Εύλογα τίθεται λοιπόντο ερώτημα τι μαγειρεύουν για το ανθυγιεινό επίδομα για να επικρατεί αυτή η σιωπή.
Πολύ περισσότερο όταν για το θέμα αυτό το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο υπ. Οικονομικών ακόμα και απεργιακή κινητοποίηση. Σήμερα τα κλειστά χαρτιά που κρατά η Κυβέρνηση σε συνδυασμό με τη σιωπή των συνδικάτων, μόνο θετικές εξελίξεις δεν προμηνύουν. Πολύ περισσότερο όταν αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα για νέες εξαιρέσεις κλάδων από το θεσμό των Βαρέων και ανθυγιεινών.
Οι εργαζόμενοι στην υγεία και γενικότερα στο δημόσιο μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει άμεσα να κινηθούν προκειμένου να αποτρέψουν τους ομολογημένους μνημονιακούς στόχους που περιέχονται που δεν είναι άλλοι από τις περικοπές, με στόχο την τελική κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου