Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Βραβεύτηκε το «Γ. Γεννηματάς» για τις υπηρεσίες Υγείας που παρέχει!!! (Η Φώφη Γεννηματά ο Αν. Λοβέρδος και η ΠΟΕΔΗΝ το ξέρουν;;;)


Το Γ.Ν.Α «Γ. Γεννηματάς» απέσπασε μία ακόμα σημαντική διάκριση στα βραβεία Healthcare Business Awards 2017 για τις υπηρεσίες υγείας που παρέχει με το βραβείο Silver στην κατηγορία Νοσοκομεία/Κοινωνική/Ευθύνη /Δράση για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.
Το Πρόγραμμα Πρόληψης και Αγωγής Υγείας για τον Καρκίνο του Δέρματος και το Κακόηθες Μελάνωμα το οποίο υλοποιείται στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου σε ετήσια βάση τα τελευταία 9 έτη από το Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας και το τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και Κέντρο Αναφοράς Μελανώματος του Νοσοκομείου και κατά τη διάρκεια του έχουν:
Μέχρι σήμερα έχουν:
·         ενημερωθεί και εκπαιδευτεί 5.899
·         εξεταστεί προληπτικά 2.942 συμμετέχοντες
·         ανευρέθηκαν από τους ελέγχους 243 ύποπτοι σπίλοι εκ των οποίων 85 προγραμματίστηκαν για άμεση αφαίρεση.
Το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί όλα τα έτη με χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου αξιολόγησης ως προς την χρησιμότητα, αποτελεσματικότητα, ποιότητα προσφερομένων υπηρεσιών τόσο από τους συμμετέχοντες όσο και από τις ομάδες δράσης του προγράμματος.
Το Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» για δεύτερη συνεχή χρονιά αποσπά διακρίσεις και βραβεία στον διαγωνισμό (στα Healthcare Business Awards 2016 απέσπασε το αργυρό βραβείο για το Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας στην κατηγορία Καινοτόμο Τμήμα Νοσοκομείου και το Χρυσό βραβείο στην κατηγορά Αποτελεσματική Διοίκηση Κλινικής για την Α Ορθοπεδική Κλινική)   αποδεικνύοντας ότι υποστηρίζει ενεργά την προαγωγή της υγείας των ασθενών και στην παροχή σύγχρονων και καινοτόμων υπηρεσιών υγείας.

Στελεχώνεται με προσωπικό ο Τομέας ΕΚΑΒ Σητείας!!!


Ιδιαίτερα θετικά είναι τα νεότερα δεδομένα που προκύπτουν για την έλλειψη προσωπικού του Τομέα της Σητείας, αφού -όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Μιλτιάδης Μυλωνάς- αναμένεται εντός του Οκτωβρίου η υπηρεσία να στελεχωθεί συνολικά από 15 άτομα.
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης της υπηρεσίας εμφανίζεται από την ίδρυσή της και με την προσπάθεια που καταβάλλεται σήμερα αποδεικνύεται η βούληση της διοίκησης του ΕΚΑΒ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του Τομέα και ασφαλώς την κάλυψη των αναγκών των πολιτών της περιοχής.
Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της στελέχωσης του Τομέα ΕΚΑΒ Σητείας αναμένεται η πρόσληψη πέντε μόνιμων ατόμων. «Συνολικά εντός του Οκτωβρίου», όπως τόνισε ο κ. Μυλωνάς, «ο Τομέας της Σητείας, θα αποτελείται από 15 εργαζόμενους.
Εμείς θα υποστηρίξουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας, γιατί το ΕΚΑΒ υπηρετεί τον πολίτη. Δεν το κάνουμε για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας στη Σητεία για να είμαστε αρεστοί στο σητειακό λαό. Υπάρχουν ανάγκες και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Πόσο δε όταν πρόκειται για ανάγκες του λαού, του φτωχού κόσμου, που πρέπει να πάει σε ένα νοσοκομείο και πρέπει να υπάρχει για αυτό ασθενοφόρο και πλήρωμα. Οι πολίτες πρέπει να νιώθουν ασφάλεια και είμαστε κι εμείς ικανοποιημένοι ως διοίκηση που προσπαθήσαμε και λύσαμε το πρόβλημα της Σητείας».

Επίσκεψη του Αντιπροέδρου του ΕΚΑΒ στον Δήμο Βιάννου!!!


Το Δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη επισκέφτηκε ο Αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β. κ. Μίλτο Μυλωνάς , ο οποίος συνοδευόταν από στελέχη του Ε.Κ.Α.Β. Ηρακλείου, με αντικείμενο συζήτησης την κάλυψη με ασθενοφόρα της περιοχής ευθύνης του Κέντρου Υγείας Βιάννου.
Στην συνάντηση παρευρέθηκε και το μέλος της επιτροπής στήριξης του Κ.Υ. Βιάννου Μανώλης Γουρνιεζάκης. Ο Δήμαρχος αφού ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο άλλα και την Διεύθυνση του Ε.Κ.Α.Β.  Κρήτης για την ουσιαστική παρέμβαση στο θέμα του ασθενοφόρου ανάλυσε τα προβλήματα που υπάρχουν και εκτός από την στήριξη του Ε.Κ.Α.Β. θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την κάλυψη μόνιμων θέσεων οδηγών ασθενοφόρων που να καλύπτουν όλες τις βάρδιες του ασθενοφόρου. 
Ο κ. Μυλωνάς αφού τόνισε ότι το Ε.Κ.Α.Β. καλύπτει ήδη πλήρως την πρωινή βάρδια με μόνιμο ασθενοφόρο, ευχαρίστησε με την σειρά του τον Δήμαρχο για την συνεργασία διαβεβαιώνοντας ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό στον τομέα των διακομιδών της περιοχής ευθύνης του Κ.Υ. Βιάννου ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε για ένα επιπλέον ασθενοφόρο μόνιμης παραμονής στο Κ.Υ Βιάννου από τις αρχές που 2018 μετά την παραλαβή των 144 νέων ασθενοφόρων του Ε.Κ.Α.Β.

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

«Σοφία Μπεφόν» θα ονομάζεται το Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου!!!


Το Κλειστό Γήπεδο Παλαιού Φαλήρου θα έχει το όνομα «Σοφία Μπεφόν».
Ο Δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης, θέλησε με αυτό τον τρόπο να τιμήσει την Παλαιοφαληριώτισσα ιπτάμενη γιατρό του ΕΚΑΒ, η οποία έχασε τη ζωή της πριν 16 χρόνια όταν το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο οποίο επέβαινε συνετρίβη στο Σούνιο, τον Ιανουάριο του 2001.
Το Κλειστό Γήπεδο «Σοφία Μπεφόν» θα εγκαινιαστεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Source: http://www.alimosonline.gr/all-around/16592-%C2%AB%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%86%CF%8C%CE%BD%C2%BB-%CE%B8%CE%B1-%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C-%CE%B3%CE%AE%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CF%81%CE%BF%CF%85

Ξανθός: Μονόδρομος η ενίσχυση της επείγουσας ιατρικής!!!


Η ενίσχυση και αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) είναι επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης, αλλά και στην υγειονομική ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας, τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στον χαιρετισμό του στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας.
Όπως είπε, τα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων αποτελούν ένα πραγματικό «πεδίο μάχης» με την αρρώστια και την απειλή της ζωής, στο οποίο δοκιμάζονται καθημερινά η αξιοπρέπεια και το αίσθημα ασφάλειας των ασθενών, οι αντοχές των γιατρών και των νοσηλευτών και η αξιοπιστία της δημόσιας περίθαλψης .
Όμως, επισήμανε πως αυτή η κρίσιμη «πρώτη γραμμή άμυνας» του ΕΣΥ έχει επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης προσέλευσης πολιτών, εξαιτίας του σοβαρού ελλείμματος οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, αλλά και εξαιτίας της εγγυημένης και δωρεάν πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ.
Η απάντηση στην ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης των ΤΕΠ, όπως εξήγησε, είναι κατ” αρχήν η δημιουργία ενός αποτελεσματικού «φίλτρου» για περιστατικά πρωτοβάθμιου χαρακτήρα που σήμερα συρρέουν στα νοσοκομεία.
Στη συνέχεια, ακολουθούν η αυτόνομη συγκρότηση και στελέχωση των ΤΕΠ, η συνεχής παρουσία επαρκούς, εξειδικευμένου και καλά εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τα υψηλά standards οργάνωσης και ετοιμότητας τους, η διασύνδεση και συνέργεια με το ΕΚΑΒ , η διαρκής υποστήριξη από τις υπόλοιπες ειδικότητες, κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.
Ηδη, το υπουργείο Υγείας, συνεργαζόμενο με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής και την υπόλοιπη επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ΠΦΥ και της δυνατότητας 24ωρης εφημερίας ορισμένων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, ενισχύει άμεσα και στοχευμένα τα ΤΕΠ με 465 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και θεσμοθετεί την εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική μετά από σχετική εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλιου Υγείας .
Όπως τόνισε ο Α.Ξανθός στην ομιλία του, στα ΤΕΠ εφαρμόζονται με πληρότητα οι θεμελιώδεις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για καθολικότητα και ισότητα στην Υγεία, γιατί αντιμετωπίζονται χωρίς διακρίσεις, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και με ισότιμο τρόπο όλοι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη. Με την έννοια αυτή, όπως είπε, είναι ίσως το πιο «δημοκρατικό τμήμα» του νοσοκομείου.
Μένει, με συγκροτημένο πολιτικό σχεδιασμό, με διασφάλιση των αναγκαίων ανθρώπινων και υλικών πόρων και με αντίστοιχη μέριμνα από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των ΤΕΠ στην παρεχόμενη φροντίδα, για να δικαιώσουν πλήρως το ρόλο τους ως «δίχτυ ασφαλείας» στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών και ως πεδίο αδιαμφισβήτητης υπεροχής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

ΕΚΑΒ Σερρών: Ο Διευθυντής ΕΚΑΒ 6ης Περιφέρειας Θωμάς Αγγελόπουλος απαντά σε δημοσίευμα τοπικού ΜΜΕ!!!


Ο Διευθυντής ΕΚΑΒ 6ης Περιφέρειας Θωμάς Αγγελόπουλος απαντά στο δημοσίευμα του Χρ. Κατσαρού με τίτλο " ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ" που δημοσιεύτηκε στο grafida Sintikis blogspot χαρακτηρίζοντας το απαξιωτικό και ανακριβές...






Το δημοσίευμα του grafida Sintikis blogspot:
ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
ΑΦΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΝ!
Τεράστιες οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας.
Χάνονται καθημερινά ζωές στη Σιντική.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η υγεία και η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής αποτελούν ύψιστα αγαθά σε μια καλά οργανωμένη πολιτεία. Το σύστημα υγείας, έτσι όπως το οραματίστηκε τουλάχιστον και το θεσμοθέτησε ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, είχε σκοπό την πλήρη κάλυψη και υγειονομική περίθαλψη όλων των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό της πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας θεσπίστηκε και ο θεσμός των Κέντρων Υγείας και των σταθμών του ΕΚΑΒ.
Η ίδρυσή τους σήμαινε ότι και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της επικράτειας ο πολίτης μπορούσε να προσφύγει σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας και ότι η λειτουργία των ανωτέρω Υγειονομικών Σταθμών θα ήταν απρόσκοπτη και χωρίς να επηρεάζεται από μικροπολιτικές ίντριγκες ή προσωπικές διασυνδέσεις.
Εντούτοις τα τελευταία χρόνια και ειδικά υπό το πρόσχημα της εξοικονόμισης χρημάτων λόγω της κρίσης και των μνημονίων στα οποία βρίσκεται δέσμια η χώρα γίναμε θεατές σε συγχωνεύσεις Νοσοκομείων, σε υποβιβασμούς τους σε απλά κέντρα υγείας, τρανό παράδειγμα το Νοσοκομείο Ρόδου, το μοναδικό στα Δωδεκάνησα που του έκαναν τη «χάρη» να μην το κλείσουν και το υποβίβασαν σε Κέντρο Υγείας- με σκοπό, τι άλλο παρά την μείωση του προσωπικού. Τι κι αν ο κόσμος καταφεύγει στα Τουρκικά Νοσοκομεία και γινόμαστε περίγελος των γειτόνων, αυτό που ενδιαφέρει είναι τα λεφτά κι όχι οι ανθρώπινες ζωές ή η περιφρούρηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Και βέβαια δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει τους αγώνες των εργαζομένων στο αντικαρκινικό Νοσοκομείο ‘‘Άγιος Σάββας’’ στην Αθήνα για να μην κλείσει ή να μην συγχωνευτεί με άλλο, όπως συνέβη στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών) και στο Νοσοκομείο Δερματικών Παθήσεων στη Θεσσαλονίκη τα οποία μετατράπηκαν σε Υγειονομικούς Σταθμούς του ΕΟΠΥΥ καταστρέφοντας δομές υγείας δεκαετιών και αφήνοντας ξεκρέμαστους τόσο τους ασθενείς όσο και τους εργαζόμενους που βρέθηκαν να μοιράζονται σε άλλα Νοσοκομεία χάνοντας ενδεχομένως και μια θέση ευθύνης που κατέλαβαν είτε λόγω σπουδών είτε λόγω αρχαιότητας.
Αν πάλι κανείς θελήσει να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια, θα δει ότι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού (όπου, και αν, υπάρχει), που αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, δεν επαρκούν όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, οι ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υπολειτουργούν, οι κλίνες δεν είναι αρκετές για να καλύψουν το πλήθος των ασθενών και τα κλινοσκεπάσματα και οι κουβέρτες μπορεί να είναι είδος πολυτελείας.
Ένα ακόμη σύμπτωμα του ταλαιπωρημένου Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η έλλειψη ή η υπολειτουργία ή ακόμα και η κακή συντήρηση των ασθενοφόρων. Με άλλα λόγια, ασθενοφόρα υπάρχουν – όπου υπάρχουν – αλλά δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους ή αργούν τόσο πολύ που θα πρέπει κανείς να έχει την αγαθή τύχη να υπάρχει κάποιος δίπλα του, όταν θα του συμβεί κάτι, για να τον μεταφέρει με ίδια μέσα στο Νοσοκομείο, αν θέλει να ζήσει.

Άραγε πόσο έτοιμο είναι το σύστημα Υγείας να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί μία κρίση σαν κι αυτές που βιώνει τελευταία η Ευρώπη ή να διαχειριστεί τραυματισμούς σοβαρούς από ένα ατύχημα; Και καλά, στους Έλληνες δεν ντρεπόμαστε, γνωρίζουν την οικτρή κατάσταση και όσο κι αν θυμώνουν, σφίγγουν τα δόντια, κάνουν κουράγιο, ελπίζουν στο Θεό και προχωρούν, στους ξένους όμως στους τουρίστες που μπορεί ανθρώπινα να τους συμβεί κάτι, τι θα πούμε; Μας συγχωρείτε, αλλά λόγω μνημονίου, δεν μπορούμε να σας εξυπηρετήσουμε; Συγνώμην, αν πεθάνατε κι αν πάλι είστε ζωντανοί υποστήτε μας ή φύγετε για κάπου αλλού που θα θεωρείστε άνθρωπος και όχι πολίτης δευτέρας κατηγορίας;
Θύμα αυτής της κατάστασης έπεσε και η μητέρα του γράφοντος όταν υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο πριν δέκα πέντε μέρες. Στο άκουσμα και μόνο του περιστατικού αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σημαντικά είναι ακόμη και τα δευτερόλεπτα για την αντιμετώπισή του. Εντούτοις το ασθενοφόρο χρειάστηκε σαράντα οκτώ (48΄) λεπτά από την ώρα που έγινε η κλήση έως την ώρα που παρέλαβε την ασθενή, όχι γιατί κάποιος αδιαφόρησε ή δεν έδωσε την προσήκουσα σημασία, αλλά γιατί δεν υπήρχε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Ροδόπολης για να τη μεταφέρει στο Νοσοκομείο Σερρών.
Αίσθηση προκαλεί ότι τόσο ο εν λόγω Υγειονομικός Σταθμός όσο και το Κέντρο Υγείας Σιδηροκάστρου είχαν ασθενοφόρο που εξυπηρετούσε τους κατοίκους της Δημοτικής ενότητας Κερκίνης το ένα και την ευρύτερη περιοχή της Σιντικής το άλλο, μέχρι τις 8-9-2014, όταν τα δύο ασθενοφόρα μετακινήθηκαν αλλού. Έτσι η μοναδική βάση του ΕΚΑΒ που εξυπηρετεί την περιοχή της Κερκίνης βρίσκεται στην κοινότητα Κοιμήσεως, 30-40 χιλιόμετρα μακριά και έχοντας να διανύσει άλλη μια απόσταση 70-80 χιλιόμετρα ως το Νοσοκομείο Σερρών, και μάλιστα χωρίς καν να υπάρχει στο συγκεκριμένο χωριό άλλη δομή πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας, πέραν ενός Περιφερειακού Ιατρείου. Αναρωτιέται κανείς τι μπορεί να προσφέρει ένα Αγροτικό Ιατρείο σε σχέση με την Νοσοκομειακή Περίθαλψη που μπορεί να παρέχει ένα πληρέστερα οργανωμένο Κέντρο Υγείας, όπως αυτό της Ροδόπολης που λειτουργεί εδώ και τριαντα και πλέον χρόνια, από τη σύστασή του το 1986 έως σήμερα. Μακριά από μας κάθε σκέψη, ότι προσπαθούμε να αποδομήσουμε ένα περιφερειακό ιατρείο του νομού μας, αυτό θα ήταν κάτι που δεν αρμόζει ούτε στην ηθική μας ούτε στην παιδεία μας. Θα ήταν ευχής έργο η αναβάθμισή του σε Κέντρο Υγείας, αλλά όχι εις βάρος άλλων περιοχών και μάλιστα ακριτικών που αποτελούν ταυτόχρονα και πύλη εισόδου από και προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον είναι να απορεί κανείς γιατί η περιοχή της Σιντικής έχει αφεθεί στην τύχη της, αφού η Κοίμηση ανήκει στο Κέντρο Υγείας Ηράκλειας, από την οποία απέχει πέντε λεπτά (5΄). Κι αν το Σιδηρόκαστρο, που είναι η έδρα του Δήμου Σιντικής απέχει μόλις δέκα λεπτά (10΄) από την Κοίμηση οι υπόλοιπες περιοχές του Δήμου θέλουν κατά μέσο όρο από σαραντα πέντε ως εξήντα λεπτά για να εξυπηρετηθούν. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ασθενοφόρο με μία μέση ταχύτητα χρειάζεται σαράντα πέντε λεπτά (45΄) για να φτάσει στη Λιβαδιά, πενήντα λεπτά (50΄) για τη Ροδόπολη και εξήντα (60΄) για την Καστανούσα, ενώ χρειάζεται περίπου άλλη μία ώρα για την διακομιδή του ασθενούς στο Νοσοκομείο Σερρών, χρόνος που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος για τη ζωή του, αν εξοικονομηθεί, ή μοιραίος, αν έστω και λίγο αργήσει το ασθενοφόρο.
Κι αν ακόμα συμβιβαζόταν κανείς με την μεταφορά της βάσης του ΕΚΑΒ από τη Ροδόπολη στην Κοίμηση, είναι σίγουρα αδύνατον με ένα ασθενοφόρο να εξυπηρετηθούν όλα τα έκτακτα περιστατικά μιας τόσο εκτεταμένης περιοχής. Μα καλά, θα αναρωτιόταν εύλογα κανείς, δεν υπάρχουν άλλα ασθενοφόρα, κυρίως στο Νοσοκομείο; Η απάντηση είναι απλή: εκτός από το χρόνο που θα χρειαζόταν για την αντιμετώπιση του περιστατικού με νοσοκομειακό ασθενοφόρο, το Νοσοκομείο Σερρών διαθέτει μόνον τέσσερα εν λειτουργία οχήματα με ιατρικό εξοπλισμό ενώ τα υπόλοιπα ‘‘ σκουριάζουν’’ λόγω βλάβης, ένα διαθέτει η βάση της Νιγρίτας και ένα η αντίστοιχη δομή του Ροδολίβους.
Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς ότι επτά (7) ασθενοφόρα είναι ελάχιστα για τον μεγαλύτερο σε έκταση νομό της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι βάσεις του ΕΚΑΒ του νομού διοικούνται από την Καβάλα – απομεινάρι ενδεχομένως της παλιάς διοικητικής διαίρεσης που ενέτασσε το Νομό Σερρών στην Ανατολική Μακεδονία – η οποία προφανώς φροντίζει τα του οίκου της, αφού ο Διοικητής του εκεί ΕΚΑΒ, κος Αγγελόπουλος έχει λάμψει δια της απουσίας του από την περιοχή μας και φυσικό επόμενο είναι να μην γνωρίζει ποιες είναι οι ανάγκες, αλλά και οι αποστάσεις και οι χρόνοι που απαιτούνται στην περιοχή.
Κι αν η Διοίκηση στην Καβάλα κλείνει ηθελημένα ή άθελά της τα μάτια αναρωτιέται κανείς γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν κινητοποιηθεί οι δέκα αιρετοί άρχοντες των τοπικών κοινοτήτων στην περιοχή της Κερκίνης και γιατί ο Δήμος Σιντικής δεν έχει αντιδράσει όταν χάθηκαν και οι δύο βάσεις του ΕΚΑΒ του καλλικρατικού Δήμου ή μήπως το Σιδηρόκαστρο έχει επαναπαυθεί καθώς η Κοίμηση απέχει μόλις δέκα λεπτά (10΄);
Άραγε δεν είναι γνώστες αυτής της κατάστασης οι βουλευτές του νομού και μάλιστα όταν κάποιοι από αυτούς είναι υψηλά ιστάμενοι στην κυβερνητική ιεραρχία; Γιατί κωφεύουν στις εκκλήσεις των κατοίκων της περιοχής; Γιατί δεν αναβαθμίζονται οι Υγειονομικοί Σταθμοί της περιοχής; Γιατί δεν επιστρέφονται τα δύο ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας του Δήμου μας και κυρίως αυτό του Κ.Υ. Ροδόπολης που θα μπορούσε να εξυπηρετεί τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του νομού, κι αν όχι σε εικοσιτετράωρη βάση τουλάχιστον κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες σε συνεργασία με κάποια άλλη βάση του ΕΚΑΒ;
Ζητούμε συγνώμην από τους εκλεγμένους άρχοντες αν σε κάτι τους αδικήσαμε, αλλά είναι ερωτήματα που έπρεπε να τεθούν και να απαντηθούν , καθώς υπάρχει και πρωτοκολλημένο έγγραφο προς το Δήμο Σιντικής και την Κοινότητα Ροδόπολης (αρ.πρωτ.25508/26.09.2014) από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ‘‘ΣΥΝ-ΘΕΣΙΣ’’, που αναφέρεται σε παρόμοιους με τους δικούς μας προβληματισμούς:
«Πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε τον πολύ σημαντικό ρόλο του Κέντρου Υγείας Ροδόπολης ούτε να αναλύσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας (μεγάλος αριθμός χωριών, ορεινά χωριά, γηρασμένος πληθυσμός, διάσπαρτες σχολικές μονάδες, τουριστικός προορισμός, απόσταση από μεγάλα αστικά κέντρα κτλ), για να τονίσουμε ότι το Κέντρο Υγείας Ροδόπολης πρέπει να παραμείνει ανοιχτό και, μάλιστα, να αναβαθμιστεί.»
Με το σημερινό μας άρθρο κάνουμε εκκληση σε κάθε υπεύθυνο να μας παράσχει ευήκοα ώτα και να αφουγκραστεί τις ανάγκες της περιοχής, ώστε να επαναλειτουργήσει η βάση του ΕΚΑΒ στη Ροδόπολη και να στελεχωθεί με περισσότερες ειδικότητες και νοσηλευτικό ποροσωπικό το κέντρο υγείας Ροδόπολης. Οι εξαγγελίες για προσλήψεις στο χώρο της Υγείας και αναβαθμίσεις των δομων Υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης δεν μπορεί να αφορούν μόνο μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και κάθε περιοχή ανά την επικράτεια που πάσχει και αιμορραγεί από την κατάρρευση του συστήματος υγείας.
Κλείνοντας θα ήθελα, ως έχω ηθικό χρέος αλλά και εσωτερική ανάγκη, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο προσωπικό του ΕΚΑΒ και στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας Ροδόπολης καθώς και του Νοσοκομείου Σερρών, που στάθηκε φύλακας-άγγελος στην περιπέτεια υγείας της μητέρας μου και μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει λείψει ούτε μία στιγμή από το προσκέφαλό της.
‘‘ Σκουριάζουν ’’ τα ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο Σερρών
Κ.Υ. Ροδόπολης

Ασθενοφόρα σε αχρηστία στο Νοσοκομείο Σερρών

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Εκπαιδευτικά σεμινάρια από το ΕΚΑΒ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ στους Φούρνους!!!




Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στους Φούρνους εκπαιδευτική ημερίδα πρώτων βοηθειών από το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης, με την συμμετοχή 4 διασωστών (Μυτιλήνης - Σύρου).

Η εκπαιδευτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου κ. Χριστίνας Καλογήρου προς το ΕΚΑΒ.

Η σημαντικότητα αυτής της εκπαιδευτικής ημερίδας αγκαλιάστηκε από την συμμετοχή των κατοίκων του νησιού και το πραγματικό ενδιαφέρον για ζητήματα πρώτων βοηθειών.

Τα έξοδα μετακίνησης ήταν χορηγία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. 







ΕΚΑΒ ΣΕΡΡΩΝ: Το Tμήμα εκπαίδευσης στην Μ.Φ.Η. Αλκμήνη!!!


Το τμήμα Εκπαίδευσης του ΕΚΑΒ Σερρών επισκέφτηκε την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Αλκμήνη και πραγματοποίησε σεμινάριο Ανανηπτών στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής και τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδισμό (BLS/AED) στο προσωπικό της Μονάδος.








Ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Κύμης παραχώρησε στο ΕΚΑΒ έναν απινειδωτή!!!


Ένα μηχάνημα πού είναι ίδιο με αυτά τού ΕΚΑΒ και άρα γνώριμη η χρήση του από τους διασώστες του ΕΚΑΒ Κύμης παραχώρησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου της Κύμης Βαγγέλης Χατζημαργαρίτης στο ΕΚΑΒ. 

Προκειται για έναν LIFEGAIN  απινειδωτη  monitor, εξασφαλίζοντας την ασφαλή διακομιδή των περιστατικών από και προς τούς Υγειονομικούς σχηματισμούς. «Εμείς άμεσα το θέσαμε στην εξυπηρέτηση τού κοινωνικού συνόλου της Εύβοιας» δήλωσε ο Υπεύθυνος Δομών ΕΚΑΒ Εύβοιας, Νίκος Κόκκος ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Χατζημαργαρίτη για αυτή του την κίνηση.

Ξανθός: Η αναβάθμιση των ΤΕΠ επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης!!!


«Η ενίσχυση και αναβάθμιση των ΤΕΠ είναι επένδυση στην ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης αλλά και στην υγειονομική ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της χώρας», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τον χαιρετισμό του στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επείγουσας Ιατρικής, που διεξάγεται στην Αθήνα.
Ο κ. Ξανθός εξήγησε ότι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των δημοσίων νοσοκομείων είναι πεδίο εφαρμογής των θεμελιωδών αρχών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για καθολικότητα και ισότητα στην Υγεία και γι' αυτό είναι ίσως το πιο «δημοκρατικό τμήμα» του νοσοκομείου.

Είπε, ακόμη, ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα των ΤΕΠ στην παρεχόμενη φροντίδα, για να δικαιώσουν πλήρως το ρόλο τους ως «δίχτυ ασφαλείας» στη διαχείριση των επειγόντων περιστατικών και ως πεδίο αδιαμφισβήτητης υπεροχής του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Και επανέλαβε ότι «η απάντηση στην ανάγκη ενίσχυσης και αναβάθμισης των ΤΕΠ είναι κατ’ αρχήν η δημιουργία ενός αποτελεσματικού 'φίλτρου' για περιστατικά πρωτοβάθμιου χαρακτήρα που σήμερα συρρέουν στα νοσοκομεία και, στη συνέχεια , η αυτόνομη συγκρότηση και στελέχωση των ΤΕΠ, η συνεχής παρουσία επαρκούς, εξειδικευμένου και καλά εκπαιδευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τα υψηλά standards οργάνωσης και ετοιμότητας τους, η διασύνδεση και συνέργεια με το ΕΚΑΒ, η διαρκής υποστήριξη από τις υπόλοιπες ειδικότητες, κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, προς σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται ήδη το υπουργείο συνεργαζόμενο με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής και την υπόλοιπη επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ΠΦΥ και της δυνατότητας 24ωρης εφημερίας ορισμένων Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου, ενισχύοντας τα ΤΕΠ στοχευμένα στο αμέσως επόμενο διάστημα με 465 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ και θεσμοθετώντας την εξειδίκευση στην Επείγουσα Ιατρική μετά από σχετική εισήγηση του ΚΕΣΥ.


ΑΡΜΑ-ΕΚΑΒ: «Πρόεδρος και πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. Όταν από γραφικοί, γίνονται επικίνδυνοι……»




«Πρόεδρος και πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. Όταν από γραφικοί, γίνονται επικίνδυνοι……»


Είναι κατανοητός  σε όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία, ο ρόλος του Προέδρου και της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ.

Έχουν πάρει από τη μια, εργολαβία την αθώωση των Μνημονιακών Πολιτικών των Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και από την άλλη αγωνίζονται νυχθημερόν να αποδείξουν ότι ΟΛΑ τα προβλήματα στην Υγεία ξεκίνησαν από όταν έγινε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 

Πρόθυμους υποστηριχτές στο αφήγημά τους  βρήκαν  τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, που ήταν «άφωνα» τα χρόνια που οι Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. έκλειναν Νοσοκομεία και Μονάδες Α' θμιας, μείωναν  τους προϋπολογισμούς κατά 50%, και δεν έκαναν προσλήψεις για 5χρόνια. 

Και τώρα στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων είναι θέμα «το Ασθενοφόρο που έμεινε από μπαταρία…» και οι ελλείψεις στα Κ.Υ. που χρονολογούνται από τη δεκαετία του '90 (!!!) αλλά τώρα τα ανακάλυψε ο Πρόεδρος, η ΠΟΕΔΗΝ  και τα ΜΜΕ. 

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη συμβολή της Τατιάνας, όπου - με τη συμμετοχή του Προέδρου - αναδεικνύονται τα «σοβαρά» προβλήματα της Υγείας…


Για την υπεράσπιση του σχεδίου του έχουμε, από τη μια κινητοποιήσεις, τα Καραβάνια της Υγείας και από την άλλη καθημερινά πολυσέλιδα Δελτία Τύπου καταστροφολογίας και απαξίωσης των Δομών του Ε.Σ.Υ και του καθημερινού αγώνα των εργαζομένων για να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες. 

Παρόλο που οι εργαζόμενοι τους έχουν γυρίσει τη πλάτη – γιατί ξέρουν τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα στα Νοσοκομεία - οι ίδιοι συνεχίζουν απτόητοι, θυμίζοντας τη λαϊκή ρήση «ο κόσμος μας φτύνει, και εμείς νομίζουμε ότι βρέχει…..»


 Όμως πλέον οι παρεμβάσεις του Προέδρου – και της πλειοψηφίας - ξεφεύγουν από τη γραφικότητα και αποκτούν πλέον μια πορεία επικίνδυνη για τις αρχές και της αξίες της ΠΟΕΔΗΝ.


Το πρώτο βήμα έγινε με τη πρόταση για τους «ακαταλόγιστους» ασθενείς, όπου έγινε και επίσημη θέση της Ομοσπονδίας, η επιστροφή τους στις φυλακές, όπου είναι η θέση τους… 

Άποψη που μας πάει  στα χρόνια του Μεσαίωνα και έχει απορριφθεί επιστημονικά.  

Είμαστε ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ θεσμικός φορέας Υγείας ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ που έχει αυτή την προσβλητική – για επαγγελματίες Υγείας - θέση.


Το δεύτερο ήταν η άσκηση Αγωγής κατά της ΟΙΕΛΕ, πράξη που δεν έχει ξαναγίνει ΠΟΤΕ στην Ιστορία του Συνδικαλιστικού Κινήματος. 

Μια απόφαση – με τη στήριξη της πλειοψηφίας - που αμαυρώνει την ιστορία της ΠΟΕΔΗΝ και επιβεβαιώνει – δυστυχώς τραγικά - τα αδιέξοδα των παρεμβάσεων του Προέδρου και της πλειοψηφίας . 


Όμως αυτό που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίζει είναι οι παρεμβάσεις που κάνει ο Πρόεδρος και η Πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, για το θέμα της Ιλαράς.


Όταν ΟΛΟΙ οι θεσμικοί φορείς (ΠΙΣ, ΙΣΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ) αντιμετωπίζουν με νηφαλιότητα και με προβληματισμό τις εξελίξεις, ενός γεγονότος που εξελίσσεται τουλάχιστον Πανευρωπαϊκά, η ΠΟΕΔΗΝ – με επαναλαμβανόμενα Δελτία Τύπου - το θεωρεί «προνομιακό πεδίο» για να ασκήσει επίθεση στη Κυβέρνηση μιλώντας για ελλείψεις και καθυστερήσεις, με ερωτήματα τύπου «πόσοι άλλοι έχουν νοσήσει και το κρύβει η Κυβέρνηση!!!», για να καταλήξει – όπως ΟΛΕΣ οι ανακοινώσεις - για όλα φταίει ο Πολάκης!!!!  

Όταν ΟΛΟΙ οι φορείς θεωρούν σαν σημαντική αιτία επανεμφάνισης τη επιλογή του μη εμβολιασμού, η ΠΟΕΔΗΝ ανακαλύπτει και καταγγέλλει ΜΟΝΟ Κυβερνητικές ευθύνες!!!   

Ζητήματα που ούτε ο Πατούλης  δεν τόλμησε να αναδείξει, τα αναδεικνύει ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, προφανώς  επειδή έχουν  μεγαλύτερη επιστημονική επάρκεια από το Πρόεδρο του ΠΙΣ και του ΚΕΕΛΠΝΟ.


Θα περίμενε κανείς ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και η πλειοψηφία της Ομοσπονδία να πάρουν πρωτοβουλίες για τον εμβολιασμό ΟΛΩΝ των Υγειονομικών, όπου χρειάζεται, ζητώντας από τη Κυβέρνηση και τις Διοικήσεις συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μέτρα για τους εργαζόμενους, από το να εκμεταλλεύονται τις εξελίξεις της επανεμφάνισης μιας ασθένειας για κομματικές σκοπιμότητες.   

Αλλά είπαμε, άλλο γραφικοί, άλλο σοβαροί…

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Ανδρέας Ξανθός: Στην Κρήτη θα γίνουν προσπάθειες και για τον εκσυγχρονισμό των ασθενοφόρων!!!



Στενάζει  η ενδοχώρα από τον πεπαλαιωμένο στόλο ασθενοφόρων και τα παράλια της Κρήτης από τον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού που χρειάζεται ιατρικές υπηρεσίες λόγω τουρισμού.

Υπογράφηκε ΦΕΚ για ίδρυση πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων σε τουριστικές περιοχές, ενώ θα γίνουν προσπάθειες και για τον εκσυγχρονισμό των ασθενοφόρων.

Ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Ξανθός που βρίσκεται στην Κρήτη με αφορμή το αναπτυξιακό συνέδριο περιόδευσε  στην ενδοχώρα και την πόλη του Ρεθύμνου σε δομές πρωτοβάθμιας υγείας, αναλύοντας τον σχεδιασμό του υπουργείου τόσο για τα κέντρα υγείας και τις τοπικές μονάδες υγείας.



Η πρώτη μου διακομιδή με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ!!!



Καλοκαιράκι. Αρχές Αυγούστου.
Πρώτη φορά στο νησί.
2πμ. Η άφιξη μου στο νησί.
Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές σε κάποια Κυκλαδίτικα νησιά, ο τελικός προορισμός του καλοκαιριού ήταν η Ικαρία. Ήταν ένα συνδυαστικό ταξίδι δουλειάς και διακοπών. Είχα επιλεχθεί μ’ ένα φοιτητικό εθελοντικό πρόγραμμα της Ιατρικής σχολής να δουλέψω για δέκα μέρες στο Γενικό Νοσοκομείο Ικαρίας. Η θέση μου ως φοιτήτρια Ιατρικής, μαζί με έναν συμφοιτητή μου, θα ήταν κυρίως στον τομέα των επειγόντων δίπλα σε καταξιωμένους ιατρούς να βοηθήσουμε αλλά κυρίως να μάθουμε δίπλα τους μέσα από διάφορα περιστατικά.
Πρώτη μέρα στο Νοσοκομείο
Μιλώντας με την διεύθυνση κάνω την κίνηση να ρωτήσω αν μπορώ να βρίσκομαι στις διακομιδές του ΕΚΑΒ. Η απάντηση που λαμβάνω είναι ότι επιτρέπεται αλλά με συνεννόηση με το προσωπικού του ΕΚΑΒ. Η πρώτη μέρα στα επείγοντα κυλάει, τις πρώτες ώρες, αρκετά ήρεμα. Αυτή την ηρεμία έμελλε να σπάσει ένα μέλος του ΕΚΑΒ ενημερώνοντας μας ότι θα φύγει για ένα τροχαίο στην άλλη μεριά του νησιού. Δεν το σκέφτηκα πολύ. Σηκώθηκα αμέσως να λάβω μέρος και εγώ σε αυτή την διακομιδή. Ήταν η πρώτη μου διακομιδή. Ο ενθουσιασμός μου δεν κρυβόταν. Όλη η διαδρομή ήταν μία νέα περιπέτεια για μένα. Η διάρκειά της ήταν λιγότερο από δύο ώρες με προορισμό ένα μικρό λιμανάκι. Έτυχε ο νεαρός που είχε χτυπήσει να ήταν φίλος του οδηγού του ασθενοφόρου. Έτσι και έμαθα αρκετές πληροφορίες γι’ αυτόν. Το θετικό ήταν ότι ο τραυματισμός δεν ήταν σοβαρός. Όταν φτάσαμε, ακολουθήσαμε τη διαδικασία που προβλέπεται, ασφαλίσαμε το φορείο και ξεκίνησε η επιστροφή.  Σε όλη την διαδρομή μιλούσα με τον νεαρό Χ για διάφορα θέματα. Κυρίως με ρωτούσε για το αν σπουδάζω, αν κάνω ειδικότητα. Στην πορεία ήρθαν σχόλια πιο ιδιαίτερα όπως ότι είμαι μάχιμη, ότι δεν με αγχώνει καθόλου το περιστατικό και ότι η ψυχραιμία μου έχει μείνει ακέραια. Όταν φτάσαμε τον παρέλαβε κατευθείαν το προσωπικό του νοσοκομείου. Βλέποντας το ρολόι στον τοίχο των επειγόντων, συνειδητοποίησα ότι η ώρα είχε περάσει. Χρειαζόμουν λίγη ξεκούραση και φαγητό.
Η επόμενη μέρα.
Εγερτήριο αρκετά νωρίς.
Ξύπνησα με ευκολία, ετοίμασα ένα γρήγορο καφέ και κατευθύνθηκα προς το νοσοκομείο. Μόλις έφτασα, συνάντησα τον συμφοιτητή μου, συζητήσαμε λιγάκι και ξεκινήσαμε κατευθείαν την δουλειά.
Μετά από μερικές ώρες
Ήρθε η ώρα του διαλείμματος. Είχαμε αποφασίσει ότι δε θα απομακρυνόμασταν πολύ ώστε σε περίπτωση που ερχόταν κάποιο περιστατικό, να είμαστε εκεί. Χαλαρώνοντας , γελούσαμε και ξεχάσαμε πού βρισκόμασταν αλλά μάς επανάφερε στην πραγματικότητα μία φωνή όχι τόσο άγνωστη ούτε όμως και τελείως γνώριμη. Είχε ψελλίσει το όνομα μου. Γυρνώντας απότομα με απορία, είχα την χαρά να αντικρίσω τον νεαρό Χ. Μόλις είχε πάρει εξιτήριο. Κατευθύνθηκα προς το μέρος του, νιώθοντας την ανάγκη να μάθω νέα του. Μιλήσαμε για μερικά λεπτά ώσπου χαιρετηθήκαμε και ανταλλάζοντας ευχές, ο καθένας επέστρεψε στο πόστο του. Εγώ στα επείγοντα και αυτός σ’ ένα ταξί που πάλι τον απομάκρυνε από εμένα. Δε μπορώ να πω ότι μου άρεσε, απλώς ένιωθα ένα τεράστιο ενδιαφέρον να τον γνωρίσω. Ο τρόπος που με ευχαριστούσε, που με κοιτούσε, ήταν αρκετά μοναδικός και πρωτόγνωρος για μένα. Η αλήθεια είναι ήξερα μέσα μου ότι δε θα τον ξαναέβλεπα. Επέστρεψα γρήγορα στην πραγματικότητα.
Τελευταίο βράδυ πριν την αναχώρηση μας από το νησί
Εγώ και ο συμφοιτητής μου επιλέξαμε για τελευταίο βράδυ να επισκεφτούμε ένα από τα λίγα βραδινά μαγαζιά που υπήρχαν στο νησί. Ήταν ένα όμορφο, σχετικά ήσυχο μπαρ με τέλεια μουσική δίπλα στην θάλασσα. Ό,τι έπρεπε για το τελευταίο μας βράδυ. Πίνοντας ήρεμα την μπύρα μας, κοίταξα τυχαία προς το μπαρ. Η πλάτη του νεαρού μού φάνηκε γνώριμη αλλά είπα μέσα μου αποκλείεται. Ο νεαρός ήταν μ’ έναν φίλο του, είχαν μία έντονη συζήτηση. Μετά από μερικά λεπτά, ο φίλος του έφυγε για να μιλήσει με τον υπεύθυνο μουσικής του μαγαζιού. Ήταν η ώρα μου. Έπρεπε να ελέγξω αν ήταν αυτός. Χωρίς δεύτερη σκέψη, σηκώθηκα και κατευθύνθηκα προς το μπαρ με την πρόφαση ότι ήθελα δύο ποτήρια νερό. Δεν τόλμησα να κοιτάξω προς το μέρος του. Μίλησα κατευθείαν στην κοπέλα του μπαρ. Η κοπέλα με ενημέρωσε ότι σε δύο λεπτά θα μου δώσει τα ποτήρια γιατί περιμένει την αλλαγή του πάγου. Ξαφνικά άκουσα για ακόμη μία φορά την γνώριμη φωνή να αναφωνεί το όνομα μου. Γύρισα αμέσως προς το μέρος του. Ήταν αυτός. Μιλήσαμε αρκετά, γελάσαμε, ενημερώθηκα για την υγεία του.  Άρχισα να καταλαβαίνω ότι το τέλος δεν αργούσε. Με ευχαρίστησε για ακόμη μία φορά, τον χαιρέτησα και τότε έλαβα την πιο θερμή και ειλικρινής αγκαλιά που έχω λάβει. Την συνόδεψε ένα φιλί στο λαιμό. Αυτό ήταν το αντίο μας.
Ποιος ξέρει αν θα τον ξανά δω. Μόνο το μέλλον το ξέρει.
Τελευταία μέρα
Απόγευμα στο λιμάνι.
Ένα χάος, η επιστροφή στην ρουτίνα δεν αργεί.
Το καλοκαίρι τελείωσε!